A absolvit Facultatea de Istorie a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”. A lucrat cameraman la Jurnal TV (între 2008-2009), în aceeași perioadă a fost membru al organizaţiei neguvernamentale Hyde Park, condusă de activistul civic Oleg Brega.
A început activitatea politică în cadrul Partidului Liberal condus de Mihai Ghimpu, pe care în 2007 l-a criticat în câteva conferinţe de presă pentru „modul dictatorial de a conduce”. În 2010 a fondat Mişcarea de tineret „Democraţia Acasă”, care în 2011 s-a transformat în partid cu acte în regulă. Pledează pentru schimbarea clasei politice şi se declară reprezentant al tinerilor care au participat la acțiunile stradale din 7 aprilie 2009.
Formațiunea are o participare modestă în viaţa politică din Republica Moldova, potrivit portalului Alegeri.md al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT. La parlamentarele din 2014 a acumulat circa 2.450 de voturi sau 0,15%, ceea ce ar însemna că nu adunat nici măcar voturile celor 4.800 de membri de partid declarați de formațiune în rapoarte. La alegerile generale locale din 2015 nu a obținut niciun mandat de consilier sau primar. În Chişinău a înregistrat 3.630 de voturi (1,25%).
În 2016 şi 2017 formațiunea a avut venit doar din subvenții de la stat.
În campania electorală pentru parlamentarele din 2014 declara Europei Libere că autoritățile ar trebui să întreprindă ceva în cazul partidelor extraparlamentare care acumulează rezultate sub pragul electoral în două campanii consecutive: „ori trebuie lichidat, radiat din registrul partidelor politice, ori reformat complet”.
În cvartet cu Leancă, Godea şi Hadârcă
La alegerile generale locale din 2015, formațiunea condusă de Vasile Costiuc a participat iniţial în Blocul Electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova - Iurie Leancă”, alături de gruparea ex-premierului Iurie Leancă (partidul acestuia a fost înregistrat mai târziu), Partidul Acţiunea Democrată (lider Mihai Godea) şi Partidul Liberal Reformator (lider Ion Hadârcă). Cu câteva săptămâni înainte de scrutin s-a retras, participând la alegeri de sine stătător. A justificat gestul prin nereprezentarea tinerilor în listele comune de candidaţi.
Asocierea cu aceşti lideri de partide, pe care unii analişti îi tratează drept sateliți ai democraţilor de la guvernare, a lăsat loc de interpretări vizavi de autonomia lui Costiuc.
La începutul lui septembrie 2015 Vasile Costiuc a participat la protestele antiguvernamentale şi a stat în corturi timp de o săptămână. Ba mai mult, a pus umărul la organizare şi în cele din urmă a fost poreclit, în glumă, ori poate s-a autointitulat „primar al orăşelului demnităţii”. Originea acestei titulaturi nu este atestată de presa acelor zile. La mai puţin de-o săptămână a părăsit tabăra, criticându-l pe Andrei Năstase, pe atunci unul dintre liderii protestatarilor, că ar fi fost disponibil de a colabora cu puterea. Năstase a respins acuzaţiile aduse de Costiuc. Oricum ştirea că aşa-zisul primar i-a părăsit pe protestatari a fost difuzată mai ales de instituţiile media apropiate democraţilor.
Susţinătorul sistemului mixt
Dezbaterile pe subiectul reformei electorale şi participarea frecventă la emisiunile găzduite de televiziunile deţinute sau apropiate guvernării au readus în actualitate suspiciunea formulată de unii oponenți ai lui Costiuc despre foarte probabilul ghidaj subtil ce i-ar determina acțiunile. De principiu, Costiuc a sprijinit trecerea la sistemul mixt de vot, dar cu anumite condiții: excluderea pragului electoral, introducerea turului doi. A transmis mesaje oarecum contradictorii la acest subiect. A criticat puterea că s-ar ţine cu dinţii de funcţii, de aceea a recurs la aceasta reformă, sau că reforma va duce la victoria celor care au bani şi resurse administrative; pe de altă parte, a venit cu propuneri de modificare a algoritmului, a criticat partidele de opoziţie care s-au opus reformei, lăudând PD pentru felul în care a materializat această intenție.
Când şi-a depus dosarul de candidat la funcţia de primar al capitalei, Vasile Costiuc a spus că nu este ghidat de nimeni de la Frankfurt sau Global Business Center (unul dintre oficiile lui Plahotniuc – n.r.), apropouri la Andrei Năstase şi candidaţii sprijiniți tacit de PD.
Oferta lui pentru chișinăuieni conține, între altele, următoarele obiective: în primărie este nevoie de voinţă, administrația municipală trebuie reorganizată, întreprinderile falimentare urmează a fi lichidate.