Agenția de presă IPN a găzduit astăzi o primă rundă de dezbateri publice cu participarea candidaților la funcția de primar general al capitalei. Este și singura platformă anunțată până acum unde candidații se pot confrunta în fața presei și publicului, înainte de alegerile anticipate din 20 mai. Dar nu toți și-au anunțat disponibilitatea de a participa.
Decizia unor candidaţi de a evita platformele pentru dezbateri publice cu greu poate fi înţeleasă, mai ales că localele de luna viitoare vor fi reflectate oarecum mai modest în presa naţională. Din cele cinci televiziuni cu acoperire în toată ţara, doar postul public de televiziune Moldova 1 şi-a anunţat intenţia de a organiza dezbateri cu candidaţii la funcţia de primar al capitalei.
Alte patru televiziuni – toate din media-holdingul afiliat Partidului Democrat – nu s-au arătat interesate de scrutin. Unul dintre candidaţii la funcţia de primar, Vasile Costiuc, din partea Partidului Democraţia Acasă, a regretat această decizie numind-o un „blocaj informaţional”:
„Ştiţi foarte bine că au luat decizia de a nu organiza dezbateri şi este o chestiune foarte gravă pentru democraţia noastră care încă nu a ajuns acasă şi a rămas undeva pe drum rătăcită. Trebuie să ne bucurăm de oricare posibilitate de a ne exprima public, astfel încât pe final să avem posibilitatea transmiterii unui mesaj foarte clar cetăţenilor cât este importantă capitala pentru viitorul nostru european”.
La dezbaterea organizată astăzi au mai participat Andrei Nastase, candidatul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, sprijinit de PAS şi PLDM, Valeriu Munteanu din partea PL, şi Alexandr Roşco, membru al Partidului Casa Noastră Moldova. Candidata din partea partidului condus de Ilan Shor, Reghina Apostolova, a invocat probleme familiale şi nu a venit la dezbatere.
Candidații prezenți au părut să împărtășească același punct de vedere în ce priveşte candidatura actualului primar interimar al capitalei, Silvia Radu, şi anume că aceasta s-ar bucura de sprijinul tacit, dar vizibil al Partidului Democrat...
În timpul discuţiilor, candidaţii nu au ezitat să-şi arunce săgeţi reproşându-şi reciproc că nu prea ar ţine cont de interesele cetăţenilor. Bunăoară, liberalului Valeriu Munteanu i s-a reproşat că deşi critică actuala guvernare, ani de zile a făcut parte dintr-o coaliţie cu PD şi chiar ar fi pus umărul la accederea democraţilor la putere:
„Da, a trebuit să facem compromisuri dureroase pentru Republica Moldova, dar aceste compromisuri s-au făcut în situaţia în care alte soluţii erau mult-mult mai complicate. Nu am fost niciodată în coaliţie cu Plahotniuc, noi am fost patru partide, după asta trei, după asta două şi eu de fiecare dată m-am axat pe dezideratele pe care le-am avut sincer în faţa cetățenilor care ne-au votat şi întotdeauna m-am gândit la aceste lucruri. Și oamenii știu să aleagă grâul de neghină”, s-a apărat Valeriu Munteanu.
În pofida reproșurilor pe care și le-au adresat reciproc, candidații prezenți astăzi la dezbatere au părut să împărtășească același punct de vedere în ce priveşte candidatura actualului primar interimar al capitalei, Silvia Radu, şi anume că aceasta s-ar bucura de sprijinul tacit, dar vizibil al Partidului Democrat.
Aceste observaţii au fost respinse de purtătorul de cuvânt al democraţilor, Vitalie Gămurari, care a ţinut să reafirme că PD nu are un candidat în alegeri şi a deplâns faptul că majoritatea candidaţilor „sunt axaţi pe dezbaterile de ordin politic şi nu ţin cont de interesul locuitorilor oraşului”.
Într-un prim raport al Asociaţiei Promo-Lex, care va monitoriza alegerile din 20 mai, au fost înregistrate mai multe cazuri de folosire abuzivă a resurselor administrative de către unii concurenţi. De exemplu, primarul interimar al capitalei, Silvia Radu, ar fi profitat de avantajele funcţiei pentru a obţine semnăturile necesare înscrierii în cursă. Şi candidatul socialiştilor Ion Ceban a ajuns în atenţia experţilor, după ce a atacat verbal unioniştii în cadrul unei emisiuni TV, comportamentul său fiind catalogat drept „instigare la ură”.