Alegerile prezidenţiale din Federaţia Rusă s-au desfăşurat cu numeroase nereguli, susţin organizaţiile locale şi internaţionale care au monitorizat scrutinul de duminică, 18 martie. Se relatează că în goana după o prezenţă masivă la vot, angajaţii de la stat au fost practic mânați la secţii şi că li s-au cerut dovezi că au votat. Serviciul rusesc al postului nostru de radio mai scrie că puterea a făcut uz de o practică obişnuită pe vremea sovietică: a oferit alegătorilor prânzuri gratuite şi le-a vândut produse alimentare la preţuri mici. Un rezumat al corespondenţilor noştri din Rusia:
În oraşul Noiabrsk din Federaţia Rusă, presa locală a relatat că alegătorilor care s-au prezentat la secţiile de votare le-au fost oferite prânzuri la preţuri modice.
În localități de pe insula Sahalin chiar la secţiile de vot s-au vândut produse alimentare cu 20 la sută mai ieftine decât în magazine, iar la Moscova observatorii din partea liderului de opoziţie Alexei Navalinîi, care nu a fost admis la scrutin, au declarat că în una din secţiile de vot alegătorilor le-au fost oferite taloane de reducere pentru alimente şi ... bijuterii.
În Krasnogorsk administraţia locală a organizat în preajma secţiilor de vot iarmaroace, anunţând alegătorii că dacă vor veni să voteze vor putea cumpăra pâine la preţul de cinci ruble, adică mai puţin de doi lei moldoveneşti. Pe lângă produse alimentare ieftine, locuitorii din Krasnogorsk au beneficiat de consultaţia unui medic terapeut, au putut să-şi măsoare tensiunea arterială sau nivelul zahărului în sânge – totul în cadrul unor cabinete medicale improvizate pe lângă secţiile de vot.
Şi în regiunea Habarovsk autorităţile au încercat să-i ademenească pe alegători cu produse alimentare ieftine. „Prin acest proiect ne-am propus să-i atragem pe oameni la vot şi o altă sarcină este creşterea loialităţii faţă de putere”, a declarat presei Nicolae Creţu, reprezentantul autorităţilor din Habarovsk.
Potrivit legislaţiei, după închiderea secţiilor de vot, buletinele se numără separat, iar numele candidatului care este bifat se citeşte în glas. Procedura nu a fost respectată în toate diviziunile de votare. Buletinele au fost numărat „prin colţuri” în Stavropol, Krasnodar, Moscova, Kazan şi alte oraşe.
Your browser doesn’t support HTML5
Mai mulţi observatori au constatat că, inclusiv în cadrul secţiilor de vot din capitală în urne au fost descoperite mai multe buletine decât au fost puse la dispozitie de comisia electorală. În suburbia moscovita Liuberţî a apărut un surplus de 400 de buletine, iar în Barnaul au fost descoperite peste 200 de buletine „orfane”. Tot în Barnaul, în secţia de votare nr. 78, observatorul din partea OSCE a cerut comisiei să numere repetat buletinele şi s-a descoperit că în teancul de voturi oferite pentru Vladimir Putin, peste o sută de buletine aparţineau, de fapt, altor candidaţi.
Printre alte violări evidenţiate de observatorii independenţi să mai numără alungarea din secţia de vot a celor care semnalau diverse încălcări, în unele cazuri cu implicarea poliţiei, iar unii şefi de comisii au refuzat să ofere observatorilor procesele verbale finale, în pofida legislaţiei care-i obligă să facă acest lucru.