Duminica au avut loc alegeri prezidenţiale în Rusia, iar datele Comisiei Electorale Centrale arată că, la o prezenţă la urne de 67%, preşedintele rus Vladimir Putin a câştigat peste 76,6% din voturi şi un nou mandat de şase ani. Desi a fost o cursă cu opt candidaţi, practic nimeni în lume nu s-a îndoit că aşa va fi. Cum se explică popularitatea lui Putin? De ce nu are contracandidaţi credibili? Şi ce nou pot aduce aceste alegeri Rusiei, lumii, dar şi unor state precum e R. Moldova? Discutăm astăzi în matinal cu analistul politic Anatol Ţăranu, fost ambasador moldovean la Moscova.
Europa Liberă: Totul este previzibil, dle Ţăranu, în procesul electoral din Rusia de vreo 17 ani, nu-i aşa?
Anatol Țăranu: „Da, cel puțin, în aceste alegeri prezidențiale nu a existat nicio intrigă, era clar că președintele Putin își va repeta mandatul și acest lucru s-a întâmplat; s-a întâmplat chiar, cum spun datele preliminare, cu un scor mai bun decât data precedentă. Cu adevărat, totul era previzibil, nimic nou nu vorbea despre faptul că ar putea să apară surprize ca rezultat final. Din acest punct de vedere, Rusia este o țară foarte previzibilă ca funcționare a acelui sistem democratic pe care l-a îmbrățișat și care în Rusia poartă denumirea generică de democrație suverană, ceva foarte original, care mai puțin întâlnești în alte părți ale Europei, unde funcționează o democrație autentică.”
Europa Liberă: Singura miză sau întrebare pe care și-o punea lumea înainte de acest scrutin era participarea la vot. Se pare că 67%, asta e prezența la urne. Cu acest tablou în față, putem spune cu siguranță că Putin este mulțumit, dar ce altceva mai putem spune?
Anatol Țăranu: „Putem spune că politica Rusiei nu se va schimba. Putin va continua linia pe care a trasat-o mulți ani înainte și din acest punct de vedere Rusia este destul de previzibilă. Dar, oricum ar fi, anumite schimbări, anumite nuanțe noi indiscutabil în politica rusă vor apărea și acum toți analiștii, dar și publicul larg sunt în așteptarea acestor nuanțe.
În ultimul timp, relația între Rusia și Occident s-a înrăutățit vizibil, cel puțin asistăm la o tensionare aproape că fără precedent după căderea Uniunii Sovietice și acum toți încearcă să dibuie aceste nuanțe, să înțeleagă dacă Putin va continua să înăsprească aceste relații sau totuși se va observa o anumită destindere și se vor căuta căi de soluționare a acestei crize care devine tot mai acută. Este un lucru foarte important, fiindcă Rusia, oricum ar fi, este o țară nucleară, este al doilea stat din lume după puterea militară și cu acest lucru nu se glumește, iar declarațiile belicoase din ultimul timp pe care le-a proliferat Putin în spațiul public și pe care unii le explicau prin necesitatea de a obține un rezultat cât mai bun în alegerile prezidențiale, pentru a mobiliza electoratul său, pentru a face ca cât mai mulți ruși să vină la urnele de votare este doar o explicație și dacă doar de aceste considerente s-a condus Putin atunci când a făcut aceste declarații asta este una, dar dacă aceste declarații belicoase sunt un element al politicii de lungă durată, păi, atunci lucrurile devin triste.”
Europa Liberă: S-a tot întrebat lumea, dle Țăranu, până la acest scrutin când era clar că diferenţele între Putin şi contracandidaţii lui din sondaje erau de 50 procente, se tot întreba lumea cum se explică popularitatea liderului de la Kremlin, de ce nu are contracandidaţi credibili? Răspunsul Dvs. la aceste întrebări care ar fi?
Anatol Țăranu: „Rusia este o societate rudimentară din punct de vedere democratic. Societatea rusă nu are o tradiție democratică profundă, iar sistemul de spălare a creierelor care a funcționat aproape că impecabil pe timpul sovieticilor în mare parte a fost preluat de Rusia modernă și aplicat în raport cu populația Rusiei. În acest sens, orice clasă conducătoare din Federația Rusă poate să se simtă destul de
Rusia este o societate rudimentară din punct de vedere democratic...
confortabil, fiindcă controlează mentalul colectiv în această țară. Acest sistem care, repet încă o dată, a fost numit de înșiși ruși democrație suverană este nimic altceva decât o democrație limitată, unde doar se mimează participarea activă a populației la treburile obștești, dar în realitate guvernarea controlează foarte minuțios orice mișcare a mentalului colectiv.
Desigur că nu este sistemul totalitar sovietic, este evident, dar controlul asupra minților oamenilor este foarte riguros. Rezultatul îl vedem inclusiv în ceea ce se numește scrutinul prezidențial în Federația Rusă, unde de fapt nu există o concurență reală, iar rezultatele sunt determinate din timp.”
Europa Liberă: Se întreabă la fel mulți cum e posibil ca ruşii, care o duc tot mai prost economic vorbind, mai ales după ce s-a înregistrat căderea rublei etc., nu fac totuşi legătura între problemele economice, sociale pe care le au și autoritățile, cei care guvernează în Rusia? Dvs. cum vă explicaţi acest lucru?
Anatol Țăranu: „Psihologia rusului, hai să spunem așa mediu, rusului statistic este că putem să strângem cureaua, dar principalul element care ne determină mentalul este măreția Rusiei. Acest lucru a fost educat încă de pe timpul Imperiului Țarist, a trecut ca un fir roșu prin toată propaganda sovietică care a lăsat amprente profunde în psihologia foștilor cetățeni sovietici și, în primul rând, a poporului rus. Acest lucru se păstrează și în ziua de astăzi. Asta este una la mână; mai pe urmă trebuie să înțelegem că, în prima fază a președinției lui Putin, Rusia a avut o conjunctură economică extrem de favorabilă, când prețul la petrol a fost foarte înalt și vânzările de petrol pe piața internațională erau pur și simplu colosale.
Rusia atunci a obținut venituri considerabile, o parte dintre ele au fost îndreptate spre ridicarea bunăstării cetățeanului rus și acest lucru s-a produs. Se vorbea pe atunci, în anii 2000, că salariul creștea, bunăstarea creștea cu vreo 10% în fiecare an. Lucrurile s-au schimbat după ce a scăzut prețul la petrol, ceea ce a demonstrat că economia rusă este, de fapt, bolnavă și se ține în exclusivitate doar pe resursele minerale pe care Rusia le vinde pe piața internațională, iar economia Rusiei, de fapt, nu are un suport serios de fapt în ceea ce se numește tehnologiile moderne. Însă, oricum ar fi, cetățeanul rus continuă încă să-și aducă aminte de acea perioadă de zece, chiar puțin mai mulți ani, când în permanență creștea nivelul de viață și cred că au și speranța că lucrurile acestea ar putea să se repete.
Cetățeanul rus simplu încă nu face o diferență între ceea ce se numește dezvoltare economică durabilă și comercializarea pe plan extern a resurselor naturale ale Rusiei, încă este nevoie de timp ca acest lucru să fie conștientizat. În așteptarea acestui timp sunt toți, inclusiv publicul din alte țări, care totuși speră că Rusia va deveni o țară mai previzibilă, iar agresiunea aceasta de care dau dovadă cercurile guvernante din Rusia va pleca în istorie și va rămâne o abordare civilizată a ceea ce se numește relația cu conceptul internațional.”
Europa Liberă: V-ați referit parțial la ce ar putea aduce alegerile astea în general în raporturile internaționale, dacă ne-am uita mai îngust pe raporturile cu Republica Moldova, cu această regiune, ce credeți că ar putea aduce nou alegerile recâștigate, iată, de Vladimir Putin?
Anatol Țăranu: „Aici eu sunt destul de pesimist în ceea ce privește îmbunătățirea relației moldo-ruse. Eu cred că această relație va rămâne la nivelul actual sau chiar poate puțin să se înrăutățească. Avem un anumit răgaz de timp până la viitoarele alegeri parlamentare în Republica Moldova. Eu cred că Kremlinul în frunte cu Putin acum nu va merge pe calea înăspririi relației cu Republica Moldova din simplul motiv că nu va dori cumva să-l stânjenească din acest punct de vedere și să-i șubrezească perspectivele electorale ale principalului său favorit în Moldova, președintelui Dodon. Dar, dacă Dodon nu va fi capabil să câștige alegerile într-un mod detașat, Rusia va merge pe calea înrăutățirii relației cu Republica Moldova, în caz dacă aici, la Chișinău, nu se va produce o schimbare care ar putea să aducă Moldova pe tavă Rusiei. Deci, repet încă o dată: sunt destul de pesimist în ceea ce privește îmbunătățirea substanțială a relațiilor moldo-ruse în timpul apropiat.”