Alegeri în Belarus: a patra noapte de proteste

A patra noapte de proteste în Belarus, Minsk, 12 august 2020.

Pentru a patra noapte consecutiv, la Minsk și în alte orașe din Belarus, mii de oameni au ieșit pe străzi să protesteze împotriva rezultatului alegerilor prezidențiale din 9 august, câștigate de președintele Alexandr Lukașenka cu peste 80% din voturi. Da la bun început, riposta forțelor de ordine a fost deosebit de brutală, mii de oameni au fost reținuți, iar, miercuri, autoritățile au recunoscut că s-au folosit și arme de foc. Tot miercuri au apărut primele relatări despre încă un deces în cursul protestelor.

### Vezi și... ### Mike Pompeo: „Dorim un rezultat bun pentru poporul belarus” (Interviu în exclusivitate cu Radio Europa Liberă)

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat Europei Libere că Statele Unite vor întreprinde acțiuni în vederea unui „rezultat bun pentru poporul” Republicii Belarus. „Dorim un rezultat bun pentru poporul belarus și vom acționa în acest sens”, a spus Pompeo în interviul de miercuri.

Your browser doesn’t support HTML5

Mike Pompeo spune că Statele Unite vor analiza încetarea livrărilor de petrol în Belarus

Secretarul de stat american a criticat violența împotriva protestatarilor pașnici, dar a spus că, pentru moment, Statele Unite nu au decis care este răspunsul potrivit, dar vor colabora cu partenerii din Uniunea Europeană. Pompeo nu a exclus posibilitatea suspendării livrărilor de petrol sau impunerea altor sancțiuni.

Între timp, miniștrii de externe din țările Uniunii Europene au decis că vor examina situația din Republica Belarus la întâlnirea lor de pe 14 august. Anunțul a fost făcut, miercuri, de șeful politicii externe europene Josep Borrell, care, ceva mai devreme, a scris pe Twitter că alegerile de duminică din Belarus „nu au fost nici libere, nici corecte”.

Președintele Franței, Emmanuel Macron a discutat, miercuri, cu omologul său rus Vladimir Putin despre alegerile din Belarus și i-a comunicat „îngrijorarea profundă” a Franței față de situația din această țară și mai ales brutalitatea cu care poliția a reacționat la proteste.

Putin a fost unul din primii lideri mondiali care l-au felicitat pe Lukașenka pentru câștigarea unui nou mandat. Exemplul a fost urmat de președintele Igor Dodon la Chișinău, care în mesajul său postat pe Facebook pe 10 august l-a felicitat pe Lukașenka, dar nu a făcut nicio referire la violența cu care erau reprimate protestele.

### Vezi și... ### Igor Dodon l-a felicitat pe Alexandr Lukașenka „cu ocazia victoriei în cadrul alegerilor prezidențiale”