Linkuri accesibilitate

Mike Pompeo: „Dorim un rezultat bun pentru poporul belarus” (Interviu în exclusivitate cu Radio Europa Liberă)


Secretarul de stat american Mike Pompeo în vizită la Praga
Secretarul de stat american Mike Pompeo în vizită la Praga

Secretarul de stat american Mike Pompeo a dat un interviu Europei Libere în care a vorbit despre situația din Belarus, după reprimarea manifestațiilor de protest.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat Europei Libere că Statele Unite vor întreprinde acțiuni în vederea unui „rezultat bun pentru poporul” Republicii Belarus, unde autoritățile au recurs la represalii împotriva opoziției care contestă rezultatele alegerilor prezidențiale din 9 august. „Dorim un rezultat bun pentru poporul belarus și vom acționa în acest sens”, a spus Pompeo.

Mike Pompeo spune că Statele Unite vor analiza încetarea livrărilor de petrol în Belarus
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:39 0:00

El a vorbit într-un interviu Europei Libere, la Praga, pe 12 august, în timp ce autoritățile belaruse au recunoscut pentru prima dată că forțele de securitate au folosit arme letale împotriva protestatarilor. Ministerul de interne de la Minsk a spus că un bărbat a fost rănit în orașul vestic Brest în timpul nopții, pe 11 august, după ce forțele de ordine au deschis focul asupra unui grup de oameni care le-ar fi atacat.

În interviul pentru Europa Liberă, Pompeo a spus că Statele Unite sunt „dezamăgite profund” de faptul că alegerile încheiate cu obținerea unui al șaselea mandat consecutiv de către liderul autoritar Alexandr Lukașenka „nu au fost mai libere și mai corecte”. Oficialul american a criticat violența împotriva protestatarilor pașnici în timpul protestelor postelectorale. El a spus că Statele Unite încă nu au decis care este răspunsul potrivit, dar vor colabora cu partenerii din Uniunea Europeană, cu „prietenii iubitori de libertate de aici, care sunt la fel de îngrijorați în legătură cu ce s-a întâmplat”, pentru a stabili împreună acțiunile de întreprins.

Între timp, miniștrii de externe din țările Uniunii Europene au decis că vor examina situația din Republica Belarus la întâlnirea lor de pe 14 august. Anunțul a fost făcut, miercuri, de șeful politicii externe europene Josep Borrell, care, ceva mai devreme, a scris pe Twitter că alegerile de duminică din Belarus „nu au fost nici libere, nici corecte”.

După scrutin, simpatizanți ai opoziției au ieșit în stradă pentru trei seri consecutiv, protestând față de rezultatele oficiale, care îl dau învingător pe Lukașenka cu peste 80% din voturi.

Demonstrațiile au luat amploare după ce principala candidată a opoziției, Svetlana Țihanovskaia, a încercat să depună o contestație la Comisia Electorală Centrală împotriva rezultatelor oficiale, dar apoi, pe 11 august, s-a aflat că a părăsit țara, refugiindu-se în Lituania.

Ministerul de interne de la Minsk a spus că, pe 11 august, au avut loc demonstrații în 25 de orașe din întreaga țară. Numai în acea seară, autoritățile spun că au arestat peste o mie de oameni pentru participare la evenimente în masă neautorizate, iar ministerul sănătății a spus că 51 de persoane rănite s-au adresat medicilor pentru ajutor. În cele trei seri de proteste, autoritățile au spus că poliția a arestat în total peste cinci mii de oameni, că două sute de oameni au fost internați la spital din cauza rănilor, iar unul a decedat.

Rude ale celor arestați s-au adunat miercuri în fața unui centru de detenție de la Minsk, încercând să afle care le este soarta. Protestatarii au scandat „Rușine!” și „Fasciștilor!” în timp ce vehicule militare și ambulanțe ieșeau pe poarta izolatorului, demonstranții afirmând că au auzit de după ziduri strigătele celor din centrul de detenție, care ar fi fost bătuți.

Corespondenții Europei Libere relatează despre indivizi în uniforme militare observați pe acoperișurile centrelor de detenție din capitala belarusă.

Activiști pentru drepturile omului au spus că izolatoarele sunt supraaglomerate, iar printre cei arestați se numără jurnaliști. Asociația Jurnaliștilor Belaruși a difuzat, miercuri, o declarație, cerând autorităților să oprească violențele împotriva reprezentanților presei.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG