Linkuri accesibilitate

Belarus: arme contra democrație


Poliția arestează la Minsk un protestatar în timpul manifestațiilor care au urmat alegerilor prezidențiale, 11 august 2020
Poliția arestează la Minsk un protestatar în timpul manifestațiilor care au urmat alegerilor prezidențiale, 11 august 2020

Pentru prima dată, autoritățile din Belarus au declarat oficial că au folosit arme letale împotriva protestatarilor care au contestat rezultatele oficiale ale alegerilor prezidențiale din 9 august.

Ministerul de Interne din Belarus a declarat astazi că un bărbat a fost rănit în vestul orașului Brest peste noapte, după ce trupele de ordine au deschis focul asupra unui grup de oameni care i-ar fi atacat cu bare de fier.

Belarus: arme contra democrație
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:51 0:00
Link direct

Cel putin 1000 de protestatari au fost arestați noaptea trecută in 27 de localități. Poliția a folosit din nou, gaze lacrimogene, gloanțe de cauciuc și grenade paralizante. Vineri, miniștrii de externe din tarile Uniunii Europene au o reuniune de urgența pe tema evolutiilor din Belarus, reuniune solicitata insistent de ministrul polonez de externe.

A treia zi de proteste în Belarus
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:46 0:00

Serviciul Belarus al postului nostru de radio relatează că autoritățile au recurs la măsuri foarte dure în întreaga țară cu scopul de a descuraja protestatarii – au oprit și percheziționat mașini, șoferi, mijloace de transport în comun. Polițiști cu scuturi și bastoane au legitimat și reținut oameni la întâmplare pe străzi, jurnaliști și protestatari pașnici.

Forțele de securitate au căutat să împiedice adunarea oamenilor în piețele centrale și în apropierea clădirilor administrative din Minsk și din alte orașe. Câțiva protestatari au fost reținuți la stația de metrou Pușkin de la Minsk care este de așteptat să devină un centru al protestatarilor deoarece oamenii lasă aici flori și panglici albe în memoria unui tânăr care a murit acolo pe 10 august.

Protestele par să piardă din intensitate după zilele de confruntări violente și după ce Svetlana Țihanovskaia a fost obligată să părăsească țara și să se refugieze în Lituania. Ea a părăsit țara după ce contestase la Comisia Electorala Centrală rezultatul alegerilor din 9 august, considerând că alegerile nu au fost nici libere și nici corecte și spunând că este învingătoarea scrutinului, având , potrivit numărării paralele - 70 % din voturi.

Peste 6000 de oameni au fost reținuți în urma protestelor de după anunțarea rezultatelor alegerilor din 9 august, câștigate, potrivit Comisiei Electorale centrale cu 80 % de către Aleksandr Lukașenka, aflat în această functie de 26 de ani. Candidata opozitiei Svetlana Țihanovskaia ar fi obținut 10 % din voturi.

Protestele de noaptea trecuta au fost mai mici decât cele din nopțile trecute și o explicație ar putea fi – în afara de prezenta masivă a forțelor de ordine și a acțiunilor lor brutale – și faptul ca internetul a fost blocat, iar protestatarii nu au putut să își coordoneze acțiunile.

Urmărim ce se întâmplă în Belarus cu îngrijorare și neîncredere

Ministrul lituanian de externe, Linas Linkevicius, a declarat pentru postul nostru de radio că țara sa va căuta să îi ofere siguranță fostei candidate "pentru că există un element de pericol".Linas Likevicius a mai spus că Țihanovskaia nu a făcut videoclipul difuzat ieri pe rețelele de socializare în Lituania, sugerând că a fost făcut sub presiunea autorităților din Belarus . „Ei bine, înțelegeți că atunci când o persoană ia o decizie sub presiune, toate cuvintele spuse [de ea] nu pot fi acceptate cuvânt cu cuvânt". În opinia șefului diplomației de la Vilnius, situația din Belarus este un motiv serios de îngrijorare: „Urmărim ce se întâmplă în Belarus cu îngrijorare și neîncredere, suntem dezamăgiți de cum se desfășoară lucrurile. Este greu de înțeles că pentru liderul țării alegerile sunt un motiv de sărbătoare în timp ce altii, majoritatea oamenilor - se simt umiliți și simt că autoritățile își bat joc de ei. Folosirea forței și ținerea unei întregi țări ostatice – e o alegere greșită...” ..a declarat serviciului rusesc al postului nostru de radio Linas Likevicius.

În inregistrarea video difuzată marți Țihanovskaia spunea că a luat decizia de una singura și că:​ „​Mulți mă vor înțelege. Mulți mă vor condamna și multi mă vor urî. Dar să știți, Doamne ferește să fie nevoit cineva să facă alegerea pe care am fost eu forțată să o fac...

Un al doilea videoclip - lansat pe 11 august pe canalul pro-guvernamental Telegram o arăta pe Țihanovskaia purtând aceeași îmbrăcăminte și fiind așezată pe o canapea verde care părea izbitor de similară cu mobilierul din biroul șefei Comisiei Electorale Centrale

În acel videoclip, ea a citit de pe o hârtie o declarație fără să se uite la camera video , în care le cerea bielorușilor „o bună judecată”, să nu se alăture protestelor publice și să dovedească „respectul legii”.

Purtătoarea de cuvânt a candidatei, Volha Kavalkova, a spus că Țihanovskaia nu a avut de ales și că cei din echipa ei electorală care au rămas în Belarus au două obiective principale - să apere alegerea făcută de oamenii din Belarus și să evite vărsarea de sânge în continuare.

Uniunea Europeană a dat publicității marți o declarație în care se arată că votul nu a fost „nici liber, nici corect” și amenințând să impună sancțiuni împotriva celor responsabili de violențele împotriva protestatarilor pașnici și de falsificarea rezultatelor alegerilor. La solicitarea Poloniei, vineri miniștrii de externe ai celor 27 de țări ale Uniunii Europene vor avea o reuniune de urgența on line pe tema evolutiilor din Belarus. Statele Unite și-au exprimat și ele îngrijorarea pentru rezultatele alegerilor și pentru folosirea forței împotriva protestatarilor.

XS
SM
MD
LG