Linkuri accesibilitate

Alegerile din Belarus, criticile americane și povestea lui Miron


Forțele de ordine au reacționat cu o prezență masivă în orașele din Belarus, pentru a împiedica extinderea protestelor, 10 august 2020
Forțele de ordine au reacționat cu o prezență masivă în orașele din Belarus, pentru a împiedica extinderea protestelor, 10 august 2020

În alegerile prezidențiale din Belarus, Alexadr Lukașneka a obținut o victorie zdrobitoare, cu peste 80% din voturi, arată rezultatele parțiale prezentate de CEC.

Acestea au fost respinse imediat de principala candidate a opoziției, Svetlana Țihanovskaia, drept măsluită. Ceea ce cred și mii de oameni în Belarus, care protestează de duminică seară.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:29 0:00
Link direct

La Washington, Casa Albă a exprimat îngrijorare în legătură cu evenimentele din Belarus, maniera în care s-au desfășurat alegerile, oponenții lui Alexandr Lukașenka fiind incarcerati, accesul la informații fiind limitat, la fel și prezența observatorilor independenți. Washington-ul cere guvernului din Belarus să respecte dreptul oamenilor la organizarea de reuniuni pașnice și să se abțină de la folosirea forței.

Într-un mesaj separat pe Twitter, secretarul de stat Mike Pompeo a scris: „Maniera în care s-au derulat alegerile de la 9 august, din Belarus este profund îngrijorătoare. Nu au fost libere și echitabile. Statele Unite condamnă cu tărie violența împotriva manifestanților și arestarea simpatizanților opoziției. Sprijinim aspirațiile democratice ale poporului din Belarus”.

După cum se știe, Lukașenka - considerat „ultimul dictator al Europei” - susține că a câștigat scrutinul iar protestele ulterioare s-ar datora numai „amestecului din afară”. Există însă dovezi clare că alegerile au fost influențate și falsificate.

În mesajul sau, Pompeo a menționat refuzul de a înscrie candidați ai opoziției, limitarea prezenței observatorilor independenți la centrele de votare și tactici de intimidarea împotriva oponenților lui Lukașenka.

Secretarul de stat a mai menționat blocarea internetului, mai ales la Minsk, pentru a împiedica accesul cetățenilor la informații în timpul alegerilor și ulterior, al demonstrațiilor anti-regim.

Aș vrea să adaug o notă personală despre un tânăr pe care l-am cunoscut anul trecut într-un program al Departamentului de Stat, gândit să marcheze 30 de ani de la căderea comunismului. Programul includea o vizită la sediul din Praga al Europei Libere. Miron Vitușka, tânărul belarus din programul de anul trecut, are 16 ani.

Luni a fost arestat, împreună cu alți tineri, maltratat de poliție în prezența mamei sale după care transportat către o destinație necunoscută. E regretabil că un tânăr ca Miron trăiește o astfel de experiență, la o vârstă fragedă, el trebuie de îndată eliberat pentru că în Europa secolului 21, ceea ce se întâmplă acum în Belarus este inadmisibil. Singura consolare este că după programul la care a participat, despre istoria și căderea comunismului, Miron știe cum se termină povestea tuturor dictatorilor care se consideră mai presus de viețile oamenilor.

XS
SM
MD
LG