Linkuri accesibilitate

Dodon vrea „să lege Chişinăul de Moscova, în proiectul de reconstrucţie a URSS pe care îl dezvoltă Putin” (Iulian Chifu/adevărul.ro)


Ziare de la București
Ziare de la București

Revista presei de la București.

Legăturile dintre Igor Dodon și punerea sub sechestru a bunurilor mobile și imobile ale băncii Victoria sunt prezentate de Iulian Chifu pe blogurile Adevărul ca o primă secvență din proiectul de nou mandat prezidențial al actualului șef de stat. Chifu susține că Dodon pregătește de fapt „confiscarea” băncii achiziționate legal de Banca Transilvania și că astfel optează pentru sancțiuni impuse țării sale de către România și Uniunea Europeană. În schimb, asta va redirecționa fluxurile comerciale spre Rusia şi „va lega din nou Chişinăul de fosta metropolă, în proiectul de reconstrucţie a Uniunii Sovietice în altă formă pe care îl dezvoltă Putin”. Analistul anunță deja din titlu că „Dodon își arată colții”, că se luptă dur pentru menținerea guvernului actual la putere, îngrozit că va trebui să o înfrunte pe Maia Sandu fără un executiv la cheremul său. Ar fi dispus chiar să încalce Constituția, nenumind premierul care s-ar detașa din rezultatul alegerilor parlamentare, pentru că știe că e nevoie de două treimi din numărul parlamentartilor pentru suspendarea sa din funcție, iar ele nu pot fi nicicum atinse. Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat ar da deja semne că pot convinge Partidul Acțiune și Solidaritate şi Platforma Demnitate și Adevăr „să bată palma Igor Dodon”, iar dacă acesta va avea un al doilea mandat, scrie Chifu, nu se exclude scenariul în care „partidele care joacă astăzi la putere şi opoziţie vor fi contaminate de proiectul lui Dodon de suveranitate limitată a Republicii Moldova, federalizarea cu Găgăuzia şi Transnistria ca entităţi şi rupere totală de Uniunea Europeană”.

Radu Carp scrie tot pe blogurile Adevărul despre rezolta bielorușilor, după ce Alexandr Lukasenka a fost declarat câștigătoral prezidențialelor. Uniunea Europeană, trecută deja prin experiența Ucrainei revoltate împotriva lui Ianukovici, știe că trebuie făcut ceva până nu e prea târziu. Profesorul Carp arată că în Belarus s-au schimbat multe pe perioada pandemiei. Lukașenka a preferat să minimalizeze pericolul acestei boli contagioase, iar societatea civilă s-a organizat singură și exemplar, detronându-l astfel pentru prima oară pe președintele în funcție de 26 de ani din poziția de „tătuc”. Așa se face că partidele de opoziție au aruncat în cursă împotriva lui trei candidați, iar după arestarea acestora în ajunul scruitnului, pe soția celui mai proeminent. Rezultat, protestele în curs „au cuprins nu doar opoziţia politică, ci şi cetăţeni care nu se arătau până acum a fi interesaţi de politică”, ajungându-se la cifre fără precedent (60.000 participanți). „Belarus este un test major pentru UE”, care „trebuie să înceapă să sprijine prin acţiuni concrete societatea civilă din Belarus, media independentă, tinerii, cooperarea transfrontalieră, etc. Lidera opoziţiei din Belarus ar trebui să fie, din perspectiva UE, Tihanovskaia şi să i se acorde toată atenţia acordată şefilor de stat. Tihanovskaia ar putea fi invitată de exemplu să vorbească în plenul Parlamentului European, ar putea fi invitată să participe la viitorul Consiliu European unde se va discuta problema Belarus.

Posibil ca alegerile locale din România să se țină la termenul anunțat : în septembrie. Ioana Ene-Dogioiu (ziare.com) arată cum s-au schimbat brusc datele problemei odată cu intrarea în cursa pentru primăria Bucureștiului a fostului președinte Traian Băsescu. Ca să începem cu finalul, Băsescu nu va câștiga, spune Ioana Ene, dar Nicușor Dan poate pierde, iar Firea poate primi un al doilea mandat. Va avea însă parte de un consiliu general total ostil. Partidele de opoziție își vor apăra temeinic listele de consilieri, ceea ce nu prea fac cu candidații la primarie.

XS
SM
MD
LG