În baza rezultatelor preliminare, în urma alegerilor din 24 februarie, în sistem mixt, Partidul Socialiștilor a obținut cele mai multe mandate – 35, fiind urmat de Partidul Democrat cu 30 de mandate și de blocul ACUM cu 26 de mandate. Partidul controversatului primar din Orhei a obținut 7 mandate și 3 sunt ale candidaților independenți. Nimeni nu are, așadar, majoritate și Liliana Barbăroșie a căutat să afle, vorbind cu mai mulți analiști, cine ar putea încerca să formeze un guvern, ce șanse ar avea și care sunt scenariile viitoare.
Your browser doesn’t support HTML5
Cu 30 de mandate obţinute, Partidul Democrat de guvernământ este pe locul doi în clasamentul formaţiunilor intrate în Parlament, pierzând în faţa socialiştilor în competiţia de partide, dar câştigând cele mai multe din circumscripţiile uninominale.
Cu toate acestea, anume acest partid a lăsat impresia că-şi doreşte să preia iniţiativa negocierii viitoarei coaliții de guvernare, în locul socialiştilor care au cu cinci mandate mai mult, însă mai puţine decât le preziceau majoritatea sondajelor.
„O spun cu toată fermitatea. PD este gata să înceapă negocierile cu partidele şi cu independenţii şi nu vom pune în prim plan diferenţele doctrinare”, a spus astăzi liderul democrat, Vlad Plahotniuc.
Observatorii nu se îndoiesc că forţa politică a acestuia poate conta fără probleme pe alţi şapte deputaţi, cei din partidul primarului de Orhei, Ilan Şor care şi-a demonstrat nu o dată loialitatea faţă Plahotniuc, dar şi pe cele trei mandate obţinute de candidaţii independenţi.
Restul mandatelor ce nu se ajung până la o coaliţie, spune la Europa Liberă analistul Victor Ciobanu, democraţii vor încerca şi vor reuşi, probabil, să le adune în jurul lor din rândul celorlalte două formaţiuni ce au acces în parlament, socialiştii patronaţi de Igor Dodon şi blocul electoral ACUM al opozanţilor Maia Sandu şi Andrei Năstase:
„Variantele sunt câteva. Prima care probabil va fi un ritual: PD va merge la ACUM, iar pentru că podurile sunt arse din ambele părţi, e o variantă puţin probabilă.
Nu pot exclude că şi din ACUM vor fi racolate câteva persoane...Victor Ciobanu
PD având împreună cu partidul Şor, care de fapt este o extensie a PD, un scor de peste 40 la sută, nu le vor ajunge vreo 10-15 deputaţi, ca să formeze majoritatea şi, cel mai probabil, se va merge pe algoritmul deja testat: câţiva socialişti se vor trezi că de mult împărtăşeau valorile social-democrate şi pro-europene şi vor dori să adere la această majoritate. Nu pot exclude că şi din ACUM vor fi racolate câteva persoane, doar pe motivul ca această construcţie să arate cât de cât decent pe exterior. Aceasta, după mine, este varianta cea mai probabilă cu ce se va încheia această manevră de constituire a majorităţii.”
În urma unor alegeri în care au suportat numeroase atacuri din partea partidului dominant al guvernării, preşedintele Igor Dodon şi formaţiunea sa socialistă nu au părut prea determinaţi după vot să conteste scrutinul.
Your browser doesn’t support HTML5
Nu recunosc însă rezultatele competiţiei Maia Sandu şi Andrei Năstase, liderii formaţiunilor PAS şi DA din blocul ACUM, care au obţinut în total 26 de mandate şi au afirmat după vot că scorul le-a fost micşorat de PD şi PSRM prin fraudă, mai ales prin mituirea alegătorilor proveniţi din regiunea separatistă estică.
Votarea locuitorii din regiunea transnistreană e un subiect cheie al alegerilor, după ce ieri au existat numeroase mărturii că aceştia au fost aduși în mod organizat şi plătit la secțiile de votare din partea dreaptă a Nistrului, iar blocul ACUM a anunţat că va cere vot repetat în cele două circumscripţii destinate regiunii.
„Noi, blocul ACUM, nu recunoaştem aceste alegeri drept libere şi corecte”, a declarat Maia Sandu.
„Există dovezi clare, evidente, filmate, că oamenii aduşi să voteze multiplu au fost plătiţi pentru ziua de ieri”, spune şi partenerul politic al acesteia, Andrei Năstase.
Vorbindu-le astăzi jurnaliştilor în primul briefing după anunţarea rezultatelor, preşedinta PSRM, Zinaida Grecianâi, a spus că formaţiunea sa are şi ea câteva nelămuriri legate de votul în şase circumscripţii, însă nu e gata să se pronunţe clar pentru recunoaşterea sau nu a alegerilor.
Igor Dodon, găsit de analişti primul vinovat pentru pierderile socialiştilor din acest scrutin, s-a declarat pregătit să înceapă să trateze cu partidele pe marginea constituirii unei coaliţii, imediat ce litigiile judiciare se vor epuiza, sugerând că ar putea împiedica numirea unui guvern în situaţia în care democraţii vor încerca să caute transfugi printre socialişti.
Your browser doesn’t support HTML5
„Va fi după aceea vreo coaliţie sau alegeri anticipate, este prematur să spunem, dar trebuie să luăm în calcul orice scenariu,” a spus el şi a continuat: „În caz dacă nu vor fi posibilităţi de a găsi limbă comună între partide (nu între partide şi deputaţi independenţi, nu guverne minoritare, nu partide şi transfugi) atunci voi pleda pentru dizolvarea cât mai rapidă a acestui parlament şi anunţarea alegerilor anticipate.”
### Vezi și... ### Cristian Preda: Soluția ar fi un Guvern minoritar format de Maia Sandu
Nu este limpede cum anume ar putea socialiştii să provoace anticipate, dar legea spune că şeful statului poate dizolva parlamentul în caz că partidele n-ar reuşi, din trei încercări, să constituie un guvern.
„Socialiştii şi ACUM pot forma o majoritate ad-hoc, care nu va fi alianţă, doar pentru a vota nişte chestiuni tranzitorii – pregătirea pentru noi alegeri, libere şi corecte”, descrie Victor Ciobanu una din opţiunile luate în vedere de analişti, o variantă totuşi puţin probabilă, pentru că i-ar dezavantaja pe democraţi, prin urmare, nu va fi admisă în nici un caz de aceştia.