Alegerile primare americane: care este miza și programul lor

Fostul președinte Donald Trump pare de neînvins în deschiderea alegerilor primare pentru desemnarea candidatului republican în cursa prezidențială. Des Moines, statul Iowa, 15 ianuarie, 2024 (foto: Jim WATSON/AFP)

După o victorie clară în statul Iowa, fostul președinte american Donald Trump se pregătește de următorul test electoral: primarele din statul New Hampshire, programate pentru 23 ianuarie.

În tabăra republicană, principalii lui contracandidați sunt Nikki Haley, fostă ambasadoare la ONU și guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis.

În Iowa, victoria lui Trump cu peste 50% din voturi a fost zdrobitoare, acum însă Nikki Haley crede că ar avea mai multe șanse să-și relanseze campania, observă BBC.

Practic toți observatorii politici cred că în noiembrie se va relua duelul Biden-Trump, deși fostul președinte face în aceste zile „naveta” între mitinguri electorale și sălile tribunalelor.

### Vezi și... ### Curtea Supremă a SUA va decide dacă Trump are dreptul să participe la alegeri

Cine ar putea câștiga primarele din New Hampshire?

După ce Trump și-a zdrobit oponenții în Iowa, deși refuzase să participe la orice dezbatere publică între candidații republicani, experții prevăd că va câștiga și New Hampshire.

Sondajele recente sugerează că Trump deține încă un avans substanțial față Nikky Haley, cel mai apropiat rival în acest stat.

Haley, fosta ambasadoare SUA la Națiunilor Unite, și-a concentrat eforturile de campanie în New Hampshire, cu zeci de vizite și întâlniri cu potențiali alegători, în speranța că va putea „corecta” rezultatul din Iowa, unde s-a clasat numai pe locul trei, după Trump și Ron DeSantis.

O victorie pe 23 februarie i-ar da șansa de a reduce din avantajul lui Trump, demonstrând totodată că se bucură de sprijinul unui electorat mai larg și divers. Mai mult, ar da un nou suflu campaniei ei, înainte de următoarele primare, cele din Carolina de Sud, unde Nikky Haley a fost guvernatoare (2011 -2017).

În tabăra democrată, lucrurile sunt mai complicate anul acesta, din cauza disputei între conducerea națională a partidului Democrat și reprezentanții locali, privind data scrutinului.

Conducerea națională ar fi vrut ca alegerile să aibă loc după primarele din Carolina de Sud, cerere ignorată de democrații din New Hampshire, care nu au vrut să renunțe la tradiția „primelor primare naționale”.

În consecință, președintele Joe Biden nu participă, iar votul democraților nu va „produce” niciun delegat pentru convenția națională din vară, unde este desemnat candidatul partidului la prezidențiale.

### Vezi și... ### Un déja vu bântuie Europa: Trump, din nou la Casa Albă?

Ce se alege la primare? ​

Deși alegătorii înscriși pe listele electorale votează pentru un candidat, în primare sunt desemnați delegați – reprezentanți ai electoratului – care după aceea votează pentru un anumit candidat al partidului la convențiile naționale.

Delegații pot fi repartizați proporțional sau prin sistemul „câștigătorul ia totul”, cel care primește cele mai multe voturi, primește și toți delegații statului respectiv.

Regulile sunt diferite în funcție de state, dar și de partide.

În prezent, democrații își repartizează toți delegații proporțional.

Regulile republicane din acest an cer în general ca statele cu primare și caucusuri înainte de 15 martie să repartizeze delegații proporțional. Statele cu alegeri primare și caucusuri după 15 martie pot trece la formatul „câștigătorul iar totul”.

Când se profilează un câștigător?

Depinde de cum decurg alegerile primare în cadrul fiecărui partid, dar un moment important este așa-numitul „super marți”.

Majoritatea statelor și teritoriilor organizează alegerile primare sau caucusurile într-o marți, iar „super marți” este ziua în care au loc concomitent cele mai multe voturi pentru nominalizarea candidatului.

Anul acesta este marți, 5 martie, când 14 state vor alege candidați pentru prezidențialele din 5 noiembrie (tot o zi de marți), între care Texas și California, statele americane cu cea mai mare populație.

Sunt în joc 36% din delegații necesari pentru a câștiga nominalizarea. Până la sfârșitul lunii martie, republicanii și democrații vor fi ales mai mult de 50% dintre delegații care votează la convențiile naționale respective.

Republicanii au convenția națională pe 15-18 iulie, democrații în august, între 19 și 22 ale lunii.

### Vezi și... ### La început de campanie, Biden condamnă supremația albă și mizează pe voturile afro-americanilor

Ce se întâmplă dacă nici un candidat nu are majoritatea delegaților?

De regulă, delegaților li se cere, când vin la convenție, să fie „dedicați” unui candidat, dar ambele partide permit și existența unui număr mic de „independenți”, delegați liberi să se decidă la convenție.

Dacă nu există un câștigător al majorității clare după primul vot al delegaților, se trece la noi runde de vot, în care toți delegații sunt „liberi”, ca să poată desemna în cele din urmă un candidat pentru prezidențiale.

Și aici, regulile diferă între cele două partide. În cazul democraților, ultima convenție „mediată” (brokered) – decisă prin votul liderilor partidului - a avut loc în 1952.

Între tribunal și campania electorală

2024 este un an electoral special, pentru că principalul candidat al republicanilor, fostul președinte Donald Trump, are în desfășurare mai multe procese, care se suprapun, între ianuarie și august, cu procesul nominalizării.

Oricum, în cea mai veche democrație din lume, este rar ca un fost președinte să se pregătească pentru o potențială revenire la putere după ce a părăsit Casa Albă, remarcă cotidianul francez Le Monde.

Grover Cleveland, ales președinte în 1884, este singurul din istoria Statelor Unite care a revenit cu succes în funcție. Alți patru președinți au încercat, dar au eșuat. Trump este acum al șaselea care încearcă să se întoarcă la Casa Albă, dacă câștiga nominalizarea partidului republican.

Fostul președinte este însă și acuzat în multiple dosare, care merg de la defăimare și evaziune fiscală, la conspirație împotriva Statelor Unite, legate de eforturile sale continue și documentate de a anula rezultatul alegerilor prezidențiale din 2020.

Pentru moment, constată observatorii politici, toate aceste probleme juridice majore nu au făcut decât să-i consolideze popularitatea.

Circa 42% din americani îl apreciază pozitiv, față de 41% pentru președintele democrat Joe Biden, arată un sondaj Gallup din ianuarie.

Mai multe despre miza și organizarea „primarelor”, la VOA.