Linkuri accesibilitate

La început de campanie, Biden condamnă supremația albă și mizează pe voturile afro-americanilor


Charleston, SUA - Președintele Joe Biden rostește un discurs despre pericolul rasismului (AP Photo/Stephanie Scarbrough)
Charleston, SUA - Președintele Joe Biden rostește un discurs despre pericolul rasismului (AP Photo/Stephanie Scarbrough)

Președintele SUA Joe Biden a condamnat supremația albă într-un discurs susținut la 8 ianuarie în Carolina de Sud de la tribuna unei biserici care în 2015 a fost locul unuia din cele mai sângeroase atentate rasiale din istoria recentă a țării.

Vorbind în biserica comunității afro-americane din Charleston, Biden a denunțat „otrava” supremației albe, afirmând că o asemenea ideologie nu-și are locul în America „nici astăzi, nici mâine, niciodată”.

Trecând în retrospectivă evenimentele de acum mai bine de opt ani, președintele american a adăugat că atunci „cuvântul lui Dumnezeu a fost străpuns de gloanțe de ură, de furie, propulsate nu doar de praf de pușcă, ci de o otravă, o otravă care a bântuit prea mult timp această națiune", transmite AP.

Atacul armat din 2015 a fost comis de Dylann Roof, un adept al ideologiei supremației rasei albe, care și-a ales anterior victimele, afro-americane. În ianuarie 2017, el a fost găsit vinovat de comiterea unei crime motivate de ură și omor, fiind condamnat la moarte. Câteva luni mai târziu, judecătorii din Carolina de Sud l-au găsit și ei vinovat de omor, până la urmă în privința sa fiind emisă sentința de condamnare la detenție pe viață, fără posibilitatea de a fi grațiat.

Promovarea de către asasin a simbolurilor Confederației (inclusiv steagul „sudist”) a dus la interzicerea acestora de către legislativul din Carolina de Sud.

Întrerupt și aplaudat, Biden insistă pe tema democrației

Discursul președintelui american de luni a fost întrerupt pentru scurt timp de un grup de protestatari care l-au criticat pentru sprijinul ferm acordat Israelului în războiul împotriva Hamas, declanșat după atacurile din 7 octombrie 2023. Aceștia au scandat preț de câteva momente un slogan prin care cereau încetarea focului în Fâșia Gaza, dar strigătele lor au fost acoperite rapid de cele ale susținătorilor președintelui, care au scandat la rândul lor „încă patru ani”.

Biden i-a atacat în cadrul discursului său pe unii dintre candidații republicani la președinție, fără a-i numi direct însă, printre care Nikki Haley, fosta guvernatoarea a Carolinei de Sud la momentul atentatului din 2015 și fostul președinte Donald Trump, vizat în numeroase procese penale în mai multe instanțe din SUA.

Gestul lui Biden vine în contextul în care voturile din rândurile comunităților afro-americane rămân cruciale pentru liderul democrat, care a câștigat scrutinul din 2020 în state cheie inclusiv grație acestora. Însă, la aproape patru ani distanță, un sondaj recent al USA Today/Suffolk University a constatat că unul din cinci alegători de culoare care l-au susținut pe Biden în 2020 spune acum că va susține un candidat terț în alegerile din noiembrie.

Vizita lui Biden în Carolina de Sud nu este întâmplătoare, în accest stat urmând să aibă loc la 3 februarie primele alegeri primare din interiorul Partidului Democrat, pentru desemnarea candidatului la prezidențialele din noiembrie. Astfel, deși victoria lui Biden pare garantată, marea întrebare rămâne dacă va obține un sprijin similar la alegerile propriu-zise din partea comunității afro-americane, care reprezintă aproape 30% din populația Carolinei de Sud.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG