Cunoscutul opozant politic și activist anti-corupție rus Aleksei Navalnîi i-a îndemnat pe francezi să voteze cu președintele Emmanuel Macron în turul de balotaj de duminică, reamintindu-le ca lidera extremei drepte, Marine Le Pen a avut relații strânse cu președintele rus Vladimir Putin. Navalnîi, care se află în închisoare, a acuzat-o pe contra-candidata președintelui Macron că partidul ei a primit un împrumut de 9 milioane de euro „de la cea mai cunoscută spălătorie de bani a lui Putin”, banca „First Czech Russian Bank”.
Este vorba de un împrumut de 9,4 milioane de euro, luat de Frontul Național, partidul lui Marine Le Pen, în 2014 pentru a finanța alegerile locale și generale din anul următor. Creditul trebuie rambursat până în 2028 dar banca rusească a dat între timp faliment.
Miercuri seara are loc tradiționala dezbatere televizată între cei doi candidați la președinția Franței înainte de al doilea tur al alegerilor de duminică, 24 aprilie. Emmanuel Macron și Marine Le Pen se confruntă pentru a doua oară, prima dată a fost în 2017 când sondajele au arătat că Le Pen a pierdut aproape 7% din intențiile de vot după o prestație slabă în duelul televizat cu Macron.
În acest moment, sondajele arată că Macron conduce cu 10% în fața lui Le Pen, întrunind 55% din intențiile de vot, față de 45% pentru lidera de extremă-dreapta a partidului Adunarea Națională.
Este de așteptat ca legăturile apropiate ale lui Marine Le Pen cu Putin să fie unul din subiectele dezbaterii din această seară deși de la începerea invaziei rusești în Ucraina Le Pen și-a schimbat radical poziția, condamnând deschis agresiunea Rusiei.
Marine Le Pen și-a exprimat admirația pentru Putin de când a preluat, în 2011, conducerea Frontului Național (devenit Adunarea Națională în 2018), comentează cotidianul francez Le Monde în editia online din 20 aprilie.
Pe 13 octombrie 2011, Marine Le Pen își exprima „o anume admirație pentru Vladimir Putin”, și îndemna Franța să dezvolte relațiile de cooperare cu Rusia pentru că „avem multe interese comune, în plan cultural și strategic”. Iar în 2017, în anul alegerilor prezidențiale din Franța, Le Pen afirma că „nu crede în anexarea abuzivă a peninsulei Crimeea: s-a organizat un referendum, oamenii au vrut să se alăture Rusiei”.
Și-a schimbat radical poziția numai după invazia rusă din Ucraina. Pe 22 martie, Marine Le Pen declara: „Nu am nici o legătură de prietenie cu Vladimir Putin, pe care l-am întâlnit o singură dată în viață, nu am nici măcar legături financiare cu el”.