Alexei Guțan s-a născut într-o țară nouă, când Republica Moldova s-a desprins de URSS și și-a proclamat independența. De 15 ani se află în Italia, împreună cu fratele și mama, care a luat calea străinătății în 2005. Nu au plecat de bine. Tânărul spune că este un cetățean adoptat de o altă cultură, însă cu identitate și rădăcini moldovenești.
Your browser doesn’t support HTML5
Alexei Guțan: „Știți, deseori în Italia mă întreabă: „Dar statul vostru unde-i? Ce reprezintă el? De când este el?” și eu niciodată nu am un răspuns exact, fiindcă îmi dau seama că 30 de ani de independență pentru o istorie atât de lungă a omenirii este un fleac, un nimic. Eu înțeleg că suntem o țară mică, tânără, dar, totodată, suferită, fiindcă avem și o istorie lungă, istoria care vine de la traci, de la daci, care, într-adevăr, e lungă. Nu am încă o poziție, cred că mai am nevoie de ceva ani ca să înțeleg ce țară suntem noi și ce este independența asta, cel mai important lucru.”
Mai am nevoie de ceva ani ca să înțeleg ce țară suntem și ce este independența...
Europa Liberă: Dar totuși, dacă ai arunca o privire în trecut, de la începuturi și până astăzi, ce vezi bun și ce vezi nu tocmai bun în această țară?
Alexei Guțan: „Văd bun faptul că, într-un mod sau altul, știți, ca peștele cela în ocean, în mare, de fapt, într-o capcană se zbate mereu, încearcă să schimbe ceva. Câteodată vine momeala și peștele face o alegere bună. Pornind vorba de politicieni, de unele alegeri făcute și deseori cădem la momeala aceasta, dar totuși, într-un final este o creștere, este o schimbare, oamenii se schimbă. Îmi dau seama, de exemplu, eu având 30 de ani văd foarte mulți ex-colegi de clasă de-ai mei care sunt deja diferiți de părinții lor în modul de a vedea, de a face lucrurile. Și asta îmi dă încredere că totuși, într-un final, peste 20, 30, 50 de ani lucrurile vor fi total diverse și pentru noi, ne vom apropia de ceea ce vedem în alte țări și ne place.”
### Vezi și... ### Gh. Cojocaru: „Avem dreptul să sperăm la vremuri mai bune”Europa Liberă: O să vorbim și despre cum se vede viitorul acestui stat, dar pentru că în acești ani de independență Republica Moldova a rămas fără peste un milion din cetățenii săi, pentru că acești oameni au ales calea pribegiei, se află în străinătate, unde își câștigă bucata de pâine, ce părere ai despre acest exod? Și mai întâi să ne povestești poate cum ai ajuns și tu să fii migrant.
Alexei Guțan: „Cum am ajuns să fiu migrant?... Asta s-a întâmplat la vârsta de 15 ani. Motivele – o viață mai bună. Când am făcut schimbarea asta, nu cred că eram pe deplin conștient de faptul că făceam această schimbare și când s-a întâmplat, am trăit-o, am trăit-o zi de zi, cu dificultățile, cu greutățile care asta implicau. Nu era ușor deloc la 15 ani să vii într-o țară străină și să începi totul de la zero, să nu ai prieteni, să nu ai nimic. Pentru un adolescent este o alegere grea, însă motivația a fost asta – un viitor mai bun.”
Pentru un adolescent este o alegere grea...
Europa Liberă: Tu ai mers în Italia, pentru că acolo muncea mama ta?
Alexei Guțan: „Exact! Am plecat într-un moment în care a plecat mai întâi mama, ea s-a aranjat, organizat, deci avea nevoie să fie OK, să fie sigură că dacă vin copiii ei să nu stea pe marginea drumului, asta era indispensabil. Dacă vorbim despre necesitățile de bază, supraviețuirea, deci mâncarea și un acoperiș deasupra capului sunt pe primul loc.”
Europa Liberă: Dar mama ta de cât timp se află în străinătate, în Italia?
Alexei Guțan: „Deci, dacă noi am venit în 2007, maică-mea - în 2005.”
Europa Liberă: Cu doi ani mai devreme...
Alexei Guțan: „Exact. Ea a venit, a pus „fundamentul” și după aceea în trei – eu, maică-mea și fratele meu – cine și cum a putut mai bine și-a adus contribuția ca să mergem mai departe, să creștem, să creștem, să creștem.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Familia ta a ajuns în Italia, s-a integrat acolo, v-ați obișnuit cu condițiile de acolo, pentru că totuși e o deosebire între ceea ce este în Republica Moldova și ceea ce este în Italia, dacă vorbim despre serviciile care se prestează cetățenilor, infrastructura, multe ar fi de vorbit aici, dar faptul că Moldova a rămas pustiită vă preocupă și acest aspect?
Alexei Guțan: „Într-o măsură oarecare, da. Da, noi ne-am integrat, ne-am integrat chiar foarte bine. Atât eu, cât și fratele și mama avem o viață destul de italienizată, dacă putem spune așa, însă este o pagubă mare pentru Moldova faptul că cetățenii noștri se duc, se duc, pe zi ce trece se duc tot mai mulți. Însă în același moment vă pot spune că foarte mulți moldoveni din Italia au tendința, dorința și speranța că se vor întoarce la baștină.
Foarte mulți moldoveni din Italia au tendința, dorința și speranța că se vor întoarce la baștină...
Și să fiu sincer, am avut ocazia să văd doar câteva, ultimele tratate purtate cu Italia de către președinta Maia Sandu și am înțeles că acesta este doar un act simbolic, nu va schimba total istoria moldovenilor din Italia, însă cineva deja a început să creadă, să se gândească că poate totuși să se întoarcă în Republica Moldova. Deci, eu cred că o parte din migranții care sunt acum la un moment dat se vor întoarce, fiindcă aici oricum s-au izolat, au creat comunitățile lor de moldoveni – 10, 20, 30, 50 de moldoveni. Văd foarte mulți cunoscuți de vârsta mea care sunt aici cu părinții, bunicii, toți împreună și foarte mulți din ei tânjesc după Moldova. Da, sunt plecați foarte mulți; da, e o pagubă pentru Moldova, dar cred că, dacă se schimbă lucrurile în Moldova, treptat trendul acesta de schimbare în Moldova va rezulta într-un șir de moldoveni care se vor întoarce înapoi.”
Europa Liberă: Ce înseamnă pentru voi o schimbare în Republica Moldova? Și cum vă închipuiți voi, cine pune umărul la această transformare, pentru că, de fapt, agenții schimbării ar trebui să fie, în primul rând, cetățenii?
Alexei Guțan: „Da, sunt absolut de acord. Schimbarea da, schimbarea vine de la sine, nu poți tu să-l rogi pe om chiar și aceeași murdărie, chiar și același mod de a te comporta la lucru, de a munci este fundamental. Dacă oamenii nu doresc să facă unele lucruri, nu doresc să se instruiască, să se schimbe, dar rămân împăcați, segregați în mentalitatea lor, fără dorința de a vedea o lumină, atunci, da, e mai greu. Însă eu cred că schimbarea trebuie să pornească, în primul rând, de la oameni, din familie, dar după asta să fie și o dorință de a crește, de a vedea ceva mai mult.”
### Vezi și... ### Acord social cu Italia: pensiile pot fi luate în Italia sau R. MoldovaEuropa Liberă: Acolo, în Italia, tu ai un job?
Alexei Guțan: „Desigur.”
Europa Liberă: În ce domeniu activezi?
Alexei Guțan: „În domeniul securității naționale, activez în poliție.”
Europa Liberă: Ai accepta, de exemplu, să revii în Republica Moldova și să lucrezi în cadrul Ministerului de Interne?
M-am deprins aici, îmi place aici...
Alexei Guțan: „Nu cred, nu cred... Eu, cum v-am spus, sunt deja destul de italienizat, m-am deprins aici, îmi place aici. Am depus foarte mult efort și prea multe sacrificii am făcut ca să îmi neg creșterea asta și să încep din nou.”
Europa Liberă: Și tu ești un copil adoptat de către Italia?
Alexei Guțan: „Da, absolut!”
Europa Liberă: Și pentru tine Italia a devenit țară mai importantă decât țara de baștină?
Alexei Guțan: „Nu mai importantă, dar eu socot că timpul este o resursă limitată, timpul nostru pe pământ este limitat, nu trebuie de dansat în prea multe, să zicem așa, dance floors-uri, trebuie să încerci să depui efort într-o sferă, să te dedici sferei acesteia și să cauți, nu vreau să zic succes, dar realizare, realizare personală. Păi, eu asta am făcut. Eu am încercat multe joburi, am lucrat și în Elveția, am avut un job interesant, și în Italia am avut alte joburi, un schimb de studii am făcut și altceva care putea să fie o opțiune, însă m-am descoperit și m-am regăsit, m-am împăcat, m-am simțit realizat și împăcat în ceea ce fac și acum doresc să cresc mai departe. Țineți cont că asta eu așa cred, eu simt asta, dar pentru fiecare băiat de vârsta mea, băiat tânăr sau domnișoară, sunt care gândesc ca mine, sunt alții doi sau trei care gândesc invers, care vor să se întoarcă înapoi. Desigur, eu vorbesc doar din propria mea experiență, este opinia mea...”
Europa Liberă: Pentru tine acum contează ca tu să-ți faci o carieră și ca să poți să te afirmi în baza acestei cariere?
Alexei Guțan: „Exact.”
Europa Liberă: Pentru asta ai învățat mai multe limbi? Pentru că cei care ne ascultă trebuie să-și dea seama că și acolo trebuie să muncești ca numele tău să fie respectat.
Your browser doesn’t support HTML5
Alexei Guțan: „Da, așa este! Țineți cont că eu deja am dobândit cetățenie italiană, în primul rând, în al doilea rând, am absolvit liceul și facultatea în Italia, am făcut și un executive masters tot în Italia. Deci, scopul meu a fost din primul moment să învăț, să am o instruire și pe baza acestei instruiri să merg mai departe. Ironic vorbind, chiar și facultatea pe care am absolvit-o la universitate este de administrație publică. Deci, am intrat în administrația italiană, am făcut Universitatea de administrație publică, eu pe undeva poate chiar și inconștient am făcut pașii aceștia fără să-mi dau seama unde ei mă vor duce. Într-un final, puzzle-ul acesta s-a completat, acum trebuie doar să depun un efort ca el să se facă mai plin. Din acest motiv, eu nu vreau să mă întorc, fiindcă nu cred că este cazul. Eu deja am făcut o alegere și vreau să rămân fidel acestei alegeri, pentru că-mi place.”
Europa Liberă: Dar mama ta ce zice?
Alexei Guțan: „Cu maică-mea e mai greu un pic. E mai greu, nu am discutat profund pe aceste teme cu ea, însă ea a lăsat în Moldova foarte multe lucruri bune și mai puțin bune. Pentru ea să se întoarcă în Moldova ar fi un pas în urmă, ar fi să se întoarcă la ceva mai puțin bun. Cu părere de rău, foarte multe rude au început să lipsească fiind mai maturi, bătrâni sau boala i-a luat. Ca în orice familie numeroasă, se mai întâmplă litigii, se mai întâmplă certuri, unul nu vorbește cu altul, ca la toți, la urma urmei. Deci, maică-mea nu are un sens, un scop, pe an ce a trecut, ea a pierdut contacte, a pierdut bunuri, a pierdut sensul de a se întoarce în Moldova, însă cu greu și-a creat aici ceva. Și-apoi, să fiu sincer, eu nu sunt convins de ce vrea maică-mea.
Ea a depus atâta efort ca eu și fratele meu să avem o bucată de pâine pe masă, să avem un acoperiș deasupra capului...
Ea a depus atâta efort ca eu și fratele meu să avem o bucată de pâine pe masă, să avem un acoperiș deasupra capului, că ea nu a avut timp să-și dedice timpul pentru ce ea dorește, ce i-ar plăcea, ce ar vrea să facă la bătrânețe. Da, ea are 50 de ani, dar ea a muncit de aproape 40 și la momentul dat e într-o fază de tranziție, vom vedea de aici înainte peste câțiva ani ce se va întâmpla.”
Europa Liberă: Ea a plecat acolo ca să vă asigure vouă o viață decentă și un viitor bun. Acum voi ați vrea ca ea să rămână acolo alături de voi?
Alexei Guțan: „Ea vrea să rămână alături de noi.”
Europa Liberă: Dar voi?
Alexei Guțan: „Noi vrem ca ea să fie fericită. Chiar discutam cu mai mulți prieteni care mi-au dat și sfaturi bune, mi-au dat păreri pe care nu le luam în considerare. Mi-au zis: „Mă, uite, maică-ta a depus foarte mult efort ca să muncească, să vă crească pe voi, ea nu a avut timp să înțeleagă ce ea vrea”. Și eu cu fratele deja ne-am stabilizat, într-un mod sau altul, acum este prerogativa noastră să ne ocupăm de ea și să înțelegem ce ea vrea și s-o susținem, s-o ajutăm. Ea va găsi drumul ei la sigur, dar ea este atât de atașată față de noi, fiindcă unicul scop al ei a fost să aibă grijă de copiii ei. Totuși vreau să mă întorc la o fază. Știți, ea a venit aici din cauză că nu mai avea motive să stea acolo. Nu știu dacă este oportun, dar totuși am să menționez asta. O altă „boală” mare la noi este divorțul, faptul că deseori, dintr-un motiv sau altul, fiindcă pleacă sau fiindcă caracterele nu coincid, cum zic rușii, не сошлись характерами, deseori din motivele acestea se destramă familiile, pun baza la o despărțire. Totodată, asta devine și un impuls să faci o schimbare. Și ce schimbare faci? Moldova este mică, Moldova nu-ți oferă mari oportunități, nu poți să alegi să trăiești în munți să te recreezi sau să te duci la mare să te bronzezi, să lucrezi acolo sau să deschizi un bar. Înțelegeți, opțiunea era aceea pe care o aveau toți – mă duc în străinătate, vreau un viitor mai bun pentru copii? Și aici s-a întâlnit necesitatea și cu nevoia, dacă putem zice așa.”
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Să vorbim și despre evoluția viitoare a Republicii Moldova. Ce trebuie să se întreprindă aici, în țară, ca peste 30 de ani Republica Moldova să devină cu adevărat un stat prosper, unde cetățenii ar vrea să rămână și să-și trăiască viața asemănătoare cu cea pe care o trăiesc cetățenii din Occident?
Alexei Guțan: „Aș începe cu un lucru, să avem mare, munți, dar dacă sincer și onest, nu am un răspuns, fiindcă aș fi prea arogant să-l am, nu dețin atât de multe cunoștințe în domeniul economic și politic, fiindcă ceea ce ne pare bine într-un moment la un termen mai lung poate să se adeverească a fi o alegere, strategic vorbind, greșită. Știți, ca și un copil când plânge, când face capricii, tu poți să-i dai obiectul capriciului, dar el după aia nu-și schimbă comportamentul, el așa o să meargă mai departe. Totuși câteva idei le am și o să le expun: eu socot că trebuie să se investească mai mult în educație. Deci, eu cred că școala ar fi un prin pas indispensabil, îmi aduc aminte cu o oarecare emoție școala de la noi, pe lângă faptul că era o școală, semăna foarte mult cu..., nici nu știu cum s-o numesc, parcă eram soldați pe câmpul de luptă, nu aveam dreptul la vorbă, nu aveam dreptul să zicem prea multe. Da, noi ziceam și așa, dar eram pedepsiți pentru asta, era pedepsiți crunt. Nu am mai mers la o școală în Moldova de 15 ani, nu știu ce s-a schimbat, însă am observat că deseori este important ca să comunice copiii, lipsește cultura comunicării la noi, iaca asta eu sunt convins. Dacă s-ar putea face un pas înainte spre cultura comunicării dintre părinți, copii, educatori, fără nu, tu ai greșit; nu, tu ai greșit, asta deja ar fi un pas super.”
Un pas înainte spre cultura comunicării dintre părinți, copii, educatori...
Europa Liberă: Și după educație, care ar fi alte domenii prioritare? De exemplu, cei care au luat puterea după alegerile din 11 iulie insistă foarte mult pe lupta cu corupția și reforma justiției. Pentru că totuși ai un job acolo în domeniul de menținere a ordinii publice, să te întreb cât de mult contează totuși ca în Republica Moldova să fie stârpită corupția și să se facă o adevărată reformă în justiție?
Alexei Guțan: „E fundamental! Depinde de oameni, este o alegere personală dacă vrei să devii o persoană coruptă sau nu. Da, sunt unele mecanisme care te agață și nu te lasă după aia liber, însă desigur o reformă bună ar putea schimba, o reformă în care să fie decriminalizată. În Italia au abordat acest aspect în unele activități, au decriminalizat unele crime ca să dea libertatea de a alege, desigur este o oarecare limită, dacă se trece limita, din administrativ se transformă în penal. Sunt totuși convins de un lucru: dacă un om are foame – el vrea, el dorește să aibă mai mult, mai mult, mai mult, această dorință îl consumă și el merge cu un scop unic, merge spre obiectiv și corupția se transformă doar într-o armă, e ca o sapă care îți permite să sapi, nimic mai mult. Deja se creează pagube, da, se creează pagube, asta este problema ei, dacă s-ar putea de educat că corupția nu-i bine. De asta, eu nu cred că generațiile care acum ne conduc pot face diferența, ar trebui de investit în tineri. Desigur, cred că, totuși vorbesc din părerea personală, PAS, Maia Sandu sunt unele exemple care, da, trebuie să demonstreze că ei vor face diferența, dar, în același timp, îmi dau seama că ei deja au dat dovadă de corectitudine morală și mentală și dorință de a schimba, chiar și prin propriul sacrificiu. Un bătrân care sădește un copac nu se va bucura de umbra lui, însă se vor bucura alții. Cred că acesta ar putea fi un principiu pe care ar trebui să-l urmăm.”
### Vezi și... ### Vladimir Beșleagă: „Cele trei decenii care s-au scurs au fost atât de necăjite, atât de chiniute...”Europa Liberă: A ajuns Maia Sandu să devină lider național în Moldova?
Alexei Guțan: „Da, absolut! Este o persoană într-adevăr foarte carismatică. Știți, când am fost la vot, da, fiecare votează cu cine vrea, dar într-un final vedeam foarte mulți tineri, foarte mulți oameni de 30-40, chiar și de 50 de ani care erau fericiți pentru că al lor vot se socoate și în cuvintele lor mereu exprimau speranță, vedeau un singur simbol și asta este puternic. Într-un final, munca o vor face oamenii, dar dacă tu poți să te regăsești, poți să vezi un simbol, să vezi o persoană care te reprezintă și o persoană atât de bună, poate și tu speri că ești mai bun și vrei să fii mai bun, pentru că nu mai suntem noi chiar, cum zicea bunica mea, Dumnezeu să o ierte, de coada vacii, și noi putem să fim mai buni, dacă avem oameni mai buni lângă noi.”
Noi putem să fim mai buni, dacă avem oameni mai buni lângă noi...
Europa Liberă: Și ce sfat ai pentru cei care sunt cu mâna pe valize să meargă și ei peste hotare?
Alexei Guțan: „Unii probabil cred că dacă vin aici totul se va întâmpla, lucrurile se întâmplă de la sine, fiindcă aici e bine. Aici, pur și simplu, poți să muncești, poți să muncești mai mult, poți să fii răsplătit pentru eforturile depuse, dar rămâne un lucru clar – trebuie să depui mult efort. La noi, da, este mai greu, însă și la noi este posibil. Deci, cei care au dubii, care zic: „Să iau valiza să mă duc, să nu mă duc?”, lasă să-și dea o întrebare. Ei, într-adevăr, vor asta, poate ar fi mai oportun să depună efort acasă, cât îs acolo? Când am venit aici, eu nu știam de asta, eu nu eram conștient, aveam 15 ani, aveam alte idei în cap, voiam altceva la 15 ani. Desigur, eu nu aveam aptitudinea asta la acel moment, acum eu îmi dau seama că nu contează unde ești tu, contează cine ești tu și ce vrei să faci. Știți, un profesor bun este un profesor bun oriunde ar fi. Chiar și dacă faci curățenie, mături drumurile, fie ce-o fi, dacă ești un lucrător bun – ești un lucrător bun, asta îți permite să crești, în primul rând, personal, dar în același moment îți permite să vezi munca, să o înțelegi. De ce nu, dacă ai spirit de antreprenor să mergi în timp și să-ți creezi o afacere și tu? Asta se întâmplă și aici, asta se întâmplă oriunde, nu că vii aici și-ți dau totul pe degeaba, din contra.”
Europa Liberă: Dar dacă vei câștiga bani mulți și vei face economii, ce vei face cu aceste economii?
Alexei Guțan: „Primul lucru este să am o independență economică. Cu această independență economică aș încerca să îmi construiesc o viață, să fiu independent, să am o proprietate a mea, o casă, o mașină etc., etc. Asta îmi va da posibilitatea să văd cât am cheltuit, ce preț au lucrurile și ce valoare au pentru mine, într-un final asta îmi va permite să fiu liber, cel puțin să încerc să-mi creez un drum al meu, să fiu o parte din creștere normală și cutezată din viață. Deci, câteodată am frică să fac unele alegeri, da, să iau o mașină sau să îmi iau casă. Am frică, fiindcă ce înseamnă asta, ce mă așteaptă? Sunt pregătit economic, sunt pregătit moral să înfrunt această alegere, dar înțeleg că face parte din acele lucruri pe care trebuie să încerci să le faci.”
### Vezi și... ### Nicolae Timco: „Am hotărât să ne întoarcem acasă, să investim și să trăim în casa noastră, în țara noastră”Europa Liberă: Dar, eventual, dacă ai avea o sumă mai măricică, ai decide să o investești în Republica Moldova?
Alexei Guțan: „Da, cred că da! Cunosc foarte mulți ingineri care în Moldova dau din mâini, dau din coate, muncesc și caută chiar persoane care să investească în ei. Da, cred că aș face-o, desigur în mod cutezat și foarte atent, dar cred că poate fi o opțiune, desigur.”
Europa Liberă: Moldova mai aproape de Uniunea Europeană. Există această șansă ca să se apropie, să se integreze Republica Moldova în Uniunea Europeană?
Alexei Guțan: „Absolut! Sunt convins de asta, desigur depinde ce pași vor fi făcuți de Moldova, ce pași vor fi făcuți de Uniunea Europeană. Moldova este mică, asta poate fi un avantaj și un dezavantaj. Doar închipuiți-vă că se organizează tururi turistice sau se organizează schimburi de informație, schimburi culturale, noi avem o istorie, avem o cultură, suntem bogați, avem ce da lumii, avem vinuri care și aici în Italia sunt, avem vinuri bune, sunt lucruri mici, dar care ne deosebesc de alte națiuni. De ce noi nu putem fi unici printre aceste țări unice? Și noi putem fi la fel.”
Europa Liberă: Și când zici „la mulți ani, Republica Moldova!”, unde te duc gândurile?
Alexei Guțan: „Cred că mă duce gândul la Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Nu știu de ce, dar mereu pe 27 și pe 31 august gândul mă duce mereu la Chișinău - tinerii care ies cu balonașe, cu familiile; familii multe, numeroase... Nu am avut parte de acest tip de evenimente aici, să văd de-ai mei, de-ai noștri, însă, vă zic sincer, asta-i prima imagine pe care o văd.”