Cu banii agonisiți peste hotare împreună cu alte două persoane din diaspora au construit o crescătorie de iepuri în comuna Chetrosu, raionul Drochia. Cresc iepuri din anul 2013, iar producția de carne este vândută doar pe piața internă, prin intermediul rețelelor de supermarketuri din Chișinău, a declarat Europei Libere, Nicolae Timco, co-proprietarul fermei. El spune că în mediul rural lipsește forța de muncă, nu au veterinari specializați în creșterea iepurilor și ca statul susține crescătorii de iepuri cu 30% din investiție, în timp ce carnea de vită este subvenționată cu 50%.
Europa Liberă: Vorbim despre cât de prietenos este mediul de afaceri în Republica Moldova. De ce pornim de aici? Pentru că cu mulți ani în urmă ați inițiat și Dvs. o afacere și a ajuns astăzi să fie bine cunoscută în Republica Moldova. Cum v-a venit ideea de a o iniția și dacă nu v-a fost frică, nu v-ați gândit că totuși e un mare risc să porniți această afacere în domeniul zootehniei?
Nicolae Timco: „Ne-am apucat în trei, cu trei fondatori, toți trei am muncit după hotare. Unul - în Italia, al doilea - în Spania și Portugalia, eu - în Rusia. Ne-am adunat toți și am hotărât să ne întoarcem acasă, să investim și să trăim în casa noastră, în țara noastră. Inițial, nouă ni s-a părut că cu vreo 50 de mii de euro facem o afacere. În realitate, investiția s-a mărit aproape de zece ori de la ceea ce ne-am gândit noi atunci, dar am mers înainte. Tot înainte și înainte, și înainte, noi nu putem merge înapoi nicicum.”
În realitate, investiția s-a mărit aproape de zece ori de la ceea ce ne-am gândit...
Europa Liberă: Cum e să faci afacerea să ajungă profitabilă, pentru că Dvs. ați decis să aveți un circuit închis, de la A până la Z totul să fie produs aici, la fabrica de iepuri?
Nicolae Timco: „Da, noi ne străduim, în primul rând, să fim și eco-friendly, folosim un circuit închis, avem și secție agricolă, preparăm nutrețul, creștem iepurii, îi maturizăm, îi livrăm în rețea, în curând vom ieși pe piață și cu produse ambalate, părți dezosate, dezmembrate, marinate, preparate din carne de iepure ș.a.m.d.”
Europa Liberă: Ați contat pe 50 de mii de euro și s-a ridicat la cât investiția astăzi?
Nicolae Timco: „Tot ce este construit de noi cred că s-ar ridica la vreun milion de euro. E vorba de credite bancare, după ce investești și de subvenții post-investiționale, adică lucrăm cu banii proprii și cu bani împrumutați. Noi am beneficiat de granturi, am beneficiat de un grant de 40 de mii de euro pentru stația de epurare a apelor uzate din partea Guvernului Poloniei și atât. În rest, credite și bani proprii.”
Europa Liberă: Despre cerere și ofertă să vorbim.
Nicolae Timco: „Până la toate restricțiile cu COVID-ul și cu tot ce a fost în 2020, cererea pe piață era mai mare decât oferta. Carnea de iepure este un produs care mai mult este cerut pentru ceremonii – nunți și cumetrii. Deoarece anul trecut n-am avut nunți și cumetrii, în afara de una vestită prin luna august, cererea era foarte mică și am avut probleme cu realizarea cărnii de iepure. Anul acesta parcă s-a pornit, sperăm că nu vor fi restricții noi și vom putea lucra, dar anume de asta noi și vrem să ieșim și brandul propriu de iepuri.md pe piață, anume de asta vrem să ieșim cu părți tranșate, pentru ca să popularizăm consumul de carne de iepure de zi cu zi pentru cetățeni, să înțeleagă populația beneficiile cărnii de iepure.”
Europa Liberă: Antreprenorii în Republica Moldova pe parcursul anilor de independență au cerut guvernanților nu că să-i ajute, dar să nu-i încurce. Dvs. ziceați că acum a venit timpul când și cei de la putere ar trebui să-i ajute. În ce fel cereți acest ajutor?
Sperăm că nu vor fi restricții noi și vom putea lucra...
Nicolae Timco: „În primul rând, investiții masive în infrastructură. Trebuie în general făcută regulă în tot ceea ce ține de stat, ceea ce ține de politicile statului. Antreprenorii când achită impozitele speră că banii aceștia vor fi folosiți pentru țară, nu vor fi furați și dacă banii chiar real nu vor fi furați, nu vor fi diferite scheme de corupție, nu va fi delapidat bugetul de stat, se poate de făcut regulă practic în toate domeniile. Și atunci se va ridica și salariul mediu pe economie și va crește puterea de cumpărare a consumatorului, și vom putea și noi vinde mai multă marfă, își va permite omul în fiecare zi să mănânce și carne, dar nu numai hrișcă.”
Europa Liberă: Când guvernanților li se sugerează să repornească motoarele economiei, de unde trebuie să înceapă?
Nicolae Timco: „De la a face regulă în tot ceea ce ține de organele de control, în primul rând, pentru că sunt o foarte mare povară toate controalele. Da, noi trebuie să menținem ordinea în tot ce ține de cerințele sanitar-veterinare, de fisc, de orice organ de control, dar sunt chiar prea multe și nu știu cât de eficiente sunt toate, pentru că este un aparat enorm în tot ceea ce ține de funcționarii publici, dar până acum noi, în 30 de ani, nu prea am văzut eficiență din tot acest aparat enorm de funcționari.”
Europa Liberă: E cu putință în Republica Moldova să se îngroașe pătura mijlocie, pentru că un stat ca să se considere că el se dezvoltă e nevoie de clasa mijlocie?
Nicolae Timco: „Atâta timp cât la noi nu va fi regulă, nu va fi nici clasă mijlocie. Noi trebuie să întoarcem speranța de viață la cetățenii noștri, noi trebuie să avem niște studii adecvate, noi trebuie să creștem o nouă clasă de populație care să vrea să muncească aici pe loc și să știe ce face.”
Europa Liberă: Dar de ce lumea nu vrea să muncească pe loc?
Nicolae Timco: „Pentru că noi nu putem concura cu salariile celea care sunt în aceeași Europă. Orice om poate să primească acolo vreo 1.000 de euro pe lună, dar la noi la momentul actual un salariu cât de cât adecvat în mediul rural se socoate 4.000-5.000 de lei. Iată și diferența.”
Atâta timp cât la noi nu va fi regulă, nu va fi nici clasă mijlocie...
Europa Liberă: Brațe de muncă aici aveți suficiente?
Nicolae Timco: „Avem, dar problema e cu brațele de muncă calificate care nu vor să rămână aici pe loc să lucreze, mai ales în sate. Vorbesc și despre medicii veterinari. De la catedră toți vor să plece să lucreze la ANSA, nu vor să vină să lucreze în ferme.”
Europa Liberă: Salariul e motivant pentru ei ca să vină aici?
Nicolae Timco: „Cred că e un salariu destul de normal. La noi un salariu minimal, hai să spunem, începe de la 5.000 de lei. În mediul rural, pentru un om fără studii în domeniu care este școlarizat pe loc la noi în organizație, eu cred că este un salariu destul de decent. Moldoveanul este muncitor și dacă îi dai de lucru și îi achiți un salariu normal, el muncește, moldoveanul tot timpul a fost muncitor.”
Europa Liberă: Și atunci, de ce mulți iau calea pribegiei?
Nicolae Timco: „Pentru că acolo se achită mai bine salariul pentru munca omului. La noi moldovenii, chiar dacă e să ne uităm și prin Europa, sunt care muncesc din zori și până în noapte, dar ei știu pentru ce muncesc. Ei știu că au condiții normale de viață, ei știu că dacă se adresează acolo la medic vor fi tratați, pe când la noi nu prea aveam această speranță că totul va fi bine.”
Europa Liberă: Credeți într-o Moldovă fără corupție, fără nedreptate, fără sărăcie?
Nicolae Timco: „Eu mai degrabă pot să spun că sper la o așa Moldovă, decât cred într-o așa Moldovă. Sper că totuși noi putem construi aici o țară adecvată pentru noi.”
Europa Liberă: Speranța aceasta se leagă doar de cei care ajung la cârma țării sau și de mentalitatea cetățeanului, cum înțelege și el să fie implicat în procesele schimbării?
Nicolae Timco: „Noi avem la guvernare ceea ce merităm și ceea ce alegem. De asta am și avut până acum așa clase politice, pentru că asta a ales cetățeanul. Totuși, cetățeanul este cel cu drept de vot și cel care dă puterea în mâinile guvernanților și cetățeanul trebuie să înțeleagă că votul lui foarte mult contează, și cetățeanul trebuie să înțeleagă schimbarea chiar real începe de la dânsul. Pentru asta, nu arunca gunoiul pe marginea străzii și nu fă ceea ce nu vrei să ți se facă ție.”
Europa Liberă: Multă lume e supărată că în cei 30 de ani de independență ar fi apărut două Moldove: Moldova celor bogați și Moldova celor săraci și iată că de aici pornesc multe nemulțumiri.
Oamenilor simpli le ajunge banul numai pentru cheltuielile de zi cu. Și acest lucru este strașnic, pentru că sunt foarte împovărați în credite...
Nicolae Timco: „Cetățeanul simplu vede mai mult Moldova celor săraci decât a celor bogați, Moldova celor bogați este undeva departe de mediul rural, foarte departe, oamenii simpli n-o văd, oamenilor simpli le ajunge banul numai pentru cheltuielile de zi cu. Și acest lucru este strașnic, pentru că sunt foarte împovărați și în credite, și la organizații bancare, și la organizații de micro-finanțare, care în general le fură ultimul ban pe care îl au în buzunar.”
Europa Liberă: Ca antreprenor, puteți să spuneți cât de ușor e să ajungi om bogat în Republica Moldova, Republica Moldova considerându-se un stat sărac?
Nicolae Timco: „Un om bogat poate și poți să ajungi, dar e straniu când ajunge un om bogat un om care a avut toată viața o funcție publică și nu a avut un salariu așa de mare ca să ajungă bogat. Ca antreprenor, muncind mult și cu investiții multe – încă da, dar ca un salariat să ajungi milionar este straniu. America a început schimbarea prin întărirea fiscului, cel mai mare bandit din toate timpurile Al Capone a fost întemnițat anume pentru eschivarea de la achitarea impozitelor, nu pentru amoralitate.”
Europa Liberă: Da, și în America așa se și spunea că de moarte și de fisc nimeni nu scapă.
Nicolae Timco: „Și fix așa e. Noi toți trebuie să înțelegem, noi, ca antreprenori, contribuim, noi achităm impozite, numai că ce se face cu impozitele, asta deja decid guvernanții. Și iată aici noi trebuie să ne învățăm a cere socoteală de la ei: ce faceți voi cu banii pe care noi vi-i dăm?”
Europa Liberă: Politica impozitară poate fi îmbunătățită, trebuie să fie îmbunătățită?
Nicolae Timco: „Ceea ce ține de impozite, la noi în țară impozitele sunt destul de înalte, iară cum am dat exemplul și cu TVA-ul pe care, practic, noi, producătorii de carne suntem singurii care avem inputul la 8%, dar carnea o vindem la 20% de TVA. Și aceasta este o povară foarte mare pentru noi. Dacă vrem o creștere economică în țară, trebuie să micșorăm impozitele, dar de unde să le micșorăm, dacă la noi bugetul tot timpul este cu deficit? Noi numai sperăm la ajutoare financiare din Vest care să ne ajute să relansăm economia prin aceea că ei au să ne finanțeze cheltuielile noastre și o să-i dea voie guvernului să micșoreze impozitele. Pentru că dacă guvernul ne va micșora impozitele și nu va conta pe banii noștri pentru a se menține, dar va conta pe banii din străinătate, atunci poate se va porni și peste vreo 5 ani poate se va mări numărul locurilor de muncă și atunci ne vom putea întreține singuri.”
Europa Liberă: Dar vedeți că și opoziția le reproșează celor de la putere că nu e bine să stai cu mâna întinsă în fața donatorilor, partenerilor externi?
Nicolae Timco: „Dați-mi un exemplu de vreun guvern care a trăit pe bani proprii din țara noastră. Niciun guvern în acești 30 de ani nu a trăit pe bani proprii. Guvernarea lui Voronin a privatizat tot ce a fost a statului și pe banii aceștia au trăit, guvernul de anul trecut s-a împrumutat pe intern, pentru că nu primeau bani pe extern. Și care-i sensul? Toți trăiesc pe bani străini, nimeni nu trăiește pe bani proprii produși în țară, pentru că noi economie în țară, practic, nu avem.”
Europa Liberă: Cum îi încurajați pe tineri să facă afaceri?
Nicolae Timco: „Este cea mai grea întrebare, pentru că de fiecare dată când la mine cineva se adresează să-i ajut cu informații despre ce înseamnă fermă de iepuri, pentru că vor să fondeze o fermă de iepuri, eu tot timpul le spun: numai nu iepuri, numai nu afaceri, numai nu afaceri la noi în țară.”
Europa Liberă: Dar nu-i un pic de egoism, că adică ar fi mai mulți?
Noi economie în țară, practic, nu avem...
Nicolae Timco: „Nu, nu, pentru că eu știu prin ce noi trecem, știu ce înseamnă asta, dar sper că poate peste un an-doi se va schimba situația și o să pot îndemna tinerii să investească la noi în țară. La momentul de față nu-mi asum așa responsabilitate, nu vreau să fiu cel căruia i se va reproșa: „Iaca, tu m-ai învățat să mă întorc acasă și tu ești vinovat de asta, pentru că eu mi-am pierdut totul aici”.”
Europa Liberă: E ușor să se ajungă la o economie prosperă în Republica Moldova?
Nicolae Timco: „Este foarte greu, este foarte și foarte greu, dar eu cred că se poate de făcut. Se poate! Nu suntem noi mai răi cu nimic decât alții și sunt niște exemple de unele state care au fost mai ruinate decât noi și s-au ridicat. Noi, slavă Domnului, măcar război nu avem, dar sunt alții care și cu război trăiesc. Și trăiesc.”
Europa Liberă: Ce așteptați acum să facă statul?
Nicolae Timco: „Așteptările sunt foarte mari, dar eu i-aș îndemna invers pe toți cetățenii să fim puțin mai toleranți față de această guvernare și să le dăm voie să se învețe să facă bine.”