Europa Liberă a calculat procentele pe care le-au acumulat concurenții electorali la europarlamentarele din 9 iunie, în baza datelor parțiale prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) din România.
La această oră, în statisticile AEP sunt reflectate puțin peste 44.000 de voturi exprimate în R. Moldova. În total, aproape 57.000 de alegători moldoveni cu cetățenie română au votat în cele 52 de secții de votare deschise în R. Moldova.
Astfel, PSD-PNL ar fi acumulat peste 54,2% din voturile românilor din R. Moldova. Pe locul secund, la distanță semnificativă, se poziționează Alianța Dreapta Unită (PMP, USR și Forța Dreptei) cu aproximativ 23,6%.
Reînnoim Proiectul European al României (Reper) s-a situat pe poziția trei în preferințele electoratului român din R. Moldova, cu aproximativ 5,6%.
În jur de 4,6% ar fi acumulat partidul AUR a lui George Simion, căruia i-a fost interzisă intrarea în R. Moldova, iar în România este suspectat de legături cu Rusia.
Statisticile AEP disponibile acum mai arată că voturile acordate de moldovenii cu cetățenia română reprezintă aproximativ 25% din numărul total de voturi înregistrat în diaspora română (în jur de 216.000).
Totodată, top zece secții de votare unde au votat cei mai mulți oameni sunt toate din R. Moldova. Cei mai mulți alegători au venit la urne la Chișinău, Orhei, Ungheni, Ialoveni și Hâncești.
În R. Moldova, cei mai activi au fost alegătorii din categoria de vârstă 45-64, iar cei mai puțini activi au fost votanții cu vârstele cuprinse între 18 și 24 de ani.
Politicienii români și moldoveni laudă alegătorii din R. Moldova
Europarlamentarul Siegfried Mureșan, membru PNL, a mulțumit cetățenilor moldoveni cu pașaport românesc pentru participare „în număr record” la europarlamentarele din 9 iunie. El a spus că această prezență „este un argument puternic pentru toată Europa că oamenii din Moldova au un cuvânt de spus privind direcția în care merge Uniunea Europeană”.
Înaintea scrutinului, Mureșan a spus Europei Libere că o prezență semnificativă la alegerile europarlamentare în R. Moldova va permite europarlamentarilor români să mobilizeze rapid sprijin pentru R. Moldova.
„Vom spune în discuțiile cu oficiali europeni: iată, oamenilor din R. Moldova le pasă de mersul UE și au ieșit la vot”, a precizat Mureșan.
- Te-ar putea interesa și: Alegeri „cruciale” sau nu prea? Ce spun politicienii din Chișinău și Bruxelles despre alegerile europarlamentare din R. Moldova
Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, a lăudat modul în care au votat moldovenii cu cetățenia română. „Felicitări cetățenilor europeni de pe acest mal al Prutului care au ales să voteze pentru un viitor în pace și prosperitate!”, a spus Țurcanu.
Mesaje de mulțumire au fost transmise și de către politicienii din R. Moldova. Spicherul Igor Grosu, cel care a îndemnat susținătorii PAS să voteze PNL, a spus că „moldovenii, și de această dată, au demonstrat că sunt europeni și că le pasă de marea familie europeană”.
Grosu consideră că votul moldovenilor a fost „matur” pentru că nu a fost direcționat către „extremismul politic”, aluzie la partidele de extremă dreaptă AUR și SOS, suspectate în România de legături cu Rusia.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te