Guvernul asigură că alimente există, deși războiul perturbă importurile

Autoritățile susțin că orice reducere a importurilor din est, poate fi acoperită „cu ușurință” din alte surse. Poză simbol.

Republica Moldova importa din Ucraina, Rusia și Belarus o parte din produsele alimentare, dar ce parte și cât de mare? Anticipând că războiul poate afecta aceste importuri, guvernul a efectuat calculele, iar ministrul economiei, Sergiu Gaibu, le-a împărtășit Europei Libere.

Your browser doesn’t support HTML5

Guvernul asigură că alimente există, deși războiul perturbă importurile

Există câteva categorii de produse de bază care erau importate preponderent din Rusia, Ucraina și Belarus, iar importurile acopereau o mare parte din consumul intern. Iată situația de până la război, potrivit datelor furnizate Europei Libere într-un interviu de ministrul Gaibu:

  • crupe, griș, fulgi de ovăs - 50% din consum este acoperit din importuri, iar 93% ale importurilor provin din Rusia, Ucraina și Belarus.
  • paste făinoase - 38% din consum este acoperit din importuri, 54% ale importurilor provin din Rusia, Ucraina și Belarus.
  • Unt – 34% din consum este acoperit din importuri, 78% ale importurilor provin din Rusia, Ucraina și Belarus.
  • lapte și smântână – 11% din consum este acoperit din importuri, 41% ale importurilor provin din Rusia, Ucraina și Belarus.

Alte produse alimentare de bază provin în măsură mai mică din import, iar cotele importurilor din Rusia, Ucraina și Belarus sunt, luate împreună, sub 30 %.

Cum s-au schimbat aceste cote, volumul importurilor de produse alimentare din Ucraina, Rusia și Belarus de la izbucnirea războiului, pe 24 februarie?

Avem și producție locală, există și importuri din alte țări...

Ministrul economiei a explicat Europei Libere că datele încă mai sunt colectate, dar a dat asigurări că orice reducere a importurilor din est, poate fi acoperită „cu ușurință” din alte surse. „Avem și producție locală, există și importuri din alte țări, deci aceste cote pot fi cu ușurință suplinite”, a spus Sergiu Gaibu. El a admis însă că ar putea fi nevoie ca unele produse să fie înlocuite parțial.

„Poate să existe o ușoară schimbare în structură, spre exemplu hrișca, care este un produs preponderent important din Rusia și Ucraina, să fie necesar de înlocuit cu alte tipuri de crupe existente pe piață. Dar motive semnificative de îngrijorare nu sunt”, a spus ministrul.

Autoritățile au început discuții cu firmele din domeniu. Acestea au făcut deja „comenzi majorate” din alte surse. „Deci nu va fi nici o problemă în ceea ce privește asigurarea populației”, a spus ministrul Gaibu. El a estimat că doar stocurile disponibile ar fi suficiente pentru o perioadă de la 25 de zile la 2 luni în funcție de produs.

Mai rămâne problema prețurilor.

Războiul poate avea efecte asupra prețurilor la alimente pentru că fulgii de ovăs din Ucraina erau mai ieftini decât cei din alte părți, dar ministrul Gaibu crede că aceste efecte vor fi „ușoare”. „Scumpirile care se înregistrează sunt cauzate în primul rând de fenomenul general de creștere a prețurilor la produsele alimentare, dar mai ales la energie la nivel global”, a mai explicat ministrul Gaibu.

Datele statistice adunate de guvern în ultimele luni mai arată că, în 2021, importurile din Federația Rusă în Republica Moldova au constituit 14,7%, jumătate fiind importuri de resurselor energetice. Importurile din Ucraina au constituit 9,3% din total, iar din Republica Belarus - 2%.

### Vezi și... ### Războiul din Ucraina a perturbat relațiile comerciale tradiționale