Face guvernul de la Chișinău cheltuieli inoportune pentru o inițiativă electorală?

Macheta complexului Chișinău Arena

Expert-Grup: proiectul Chişinău Arena expune economia moldoveană la riscuri majore/

În apropierea capitalei moldovene, la Stăuceni, au fost lansate, duminică, lucrările de construcție a complexului multifuncțional de importanță națională Chișinău Arena. Promisă de Partidul Democrat de guvernământ, arena ar urma să devină funcțională exact peste un an. Proiectul a fost criticat anterior de partide de opoziție și experţi care au reproşat guvernării cheltuieli inoportune pentru o iniţiativă electorală. Ce are de câştigat şi de pierdut Moldova de la acest proiect?

Your browser doesn’t support HTML5

Fezabilitatea Arenei Chișinău pusă sub semnul întrebării

Un proiect istoric, în premieră absolută de când există R. Moldova, astfel a calificat spicherul democrat Andrian Candu viitoarea arena sportivă în cadrul ceremoniei de deschidere a șantierului. Pentru participanții la festivitate au fost proiectate pe un ecran imens imagini luate de la turnarea primei fundații de beton, lucrări făcute în plină zi de duminică, tocmai când în centrul orașului era serbat Hramul capitalei. Aceasta sincronizare deliberată a generat observații malițioase pe rețelele de socializare despre sfidarea sărbătorii creștinești.

Andrian Candu, deși le-a trecut cu vederea, a invocat setul de argumente în favoarea proiectului cu care a operat mereu, ori de câte ori a avut ocazia.

„Să nu uităm şi de funcţia economică a acestui proiect. Sunt investiţii, presupune locuri de muncă, presupune ciclu economic. Cu siguranţă, această construcţie va avea un impact deosebit în dezvoltarea R. Moldova. Impactul economic va fi de sute de milioane de lei în bugetul statului.”

Andrian Candu la inaugurarea construcției complexului Arena Chișinău

Complexul va dispune de o arenă polivalentă cu o capacitate de cinci mii de locuri, o sală dedicată pentru antrenamente și evenimente mici şi un bazin olimpic, a spus Selim Bora, directorul companiei turcești „Summa Group”, cea care va realiza lucrările de construcție. El s-a arătat încrezător ca arena va spori vizibilitatea Republicii Moldova, drept dovadă aducând exemplul unei ţări africane care găzduiește diverse evenimente după ce a edificat un complex similar.

Costul Arenei Chișinău se ridică la 43 de milioane de euro, sumă ce va trebui rambursată de stat în termen de 12 ani. Prima tranşă de 100 de milioane de lei se va face îndată după finalizarea construcției complexului, adică peste 364 de zile, a spus Candu arătând spre ecranul pe care era proiectat un ceas cu cronometrare inversă.

Costul Arenei Chișinău se ridică la 43 de milioane de euro, sumă ce va trebui rambursată în termen de 12 ani...

Statul a alocat un teren de 69 de hectare pentru edificarea complexului. Arena va fi ridicată pe un lot de zece hectare, iar restul de 59 de hectare vor fi destinate pentru dezvoltarea ulterioară a zonei. Inițiatorii proiectului nu au prezentat prea multe amănunte referitoare la destinația celorlalte spaţii.

În martie, când Parlamentul a aprobat în regim de urgenţă decizia să aloce terenul de la Stăuceni, criticii proiectului, liberalii şi socialiştii, au încercat să se opună pe motiv că terenul alocat arenei este de cel puţin zece ori mai mare decât e nevoie, sugerând că s-ar pune la cale o delapidare prost camuflată. Reprezentanţii opoziţiei au mai spus atunci că proiectul este eminamente electoral şi „dubios” din punctul de vedere al corectitudinii afacerii. Criticile au fost respinse cu nonșalanță de democrați, iar televiziunile loiale puterii au difuzat spoturi publicitare despre utilitatea incontestabilă a viitorului complex.

Ce are de câștigat și de pierdut Moldova de la acest proiect? E greu de spus, afirmă economistul Dumitru Budianschi de la Centrul Expert-Grup, invocând lipsa unui studiu care să confirme utilitatea acestui complex, precum şi beneficiile economice pe care le-ar putea genera acesta.

Expertul Viorel Gîrbu

Un alt expert economic, Viorel Gîrbu, nu pune la îndoială oportunitatea proiectul, dar îl consideră lipsit de rațiune economică:

„Nu pot să spun că Moldova nu are nevoie de arenă, de un complex sportiv de performanţă, dar, regretabil, această acţiune nu are momentan o raţiune economică sau bugetară foarte bine definită. Cheltuielile sunt suportate din bugetul de stat, ulterior nu este clar dacă acest obiectiv sportiv va servi scopurilor declarate. Această acţiune vine într-un moment total nepotrivit atunci când ţara se află într-o situaţie dificilă, economia se năruieşte, populaţia pleacă masiv, sporturile de performanţă înregistrează nu tocmai cele mai bune rezultate şi nu fiindcă lipsește arena.”

Expertul face o paralelă cu investiţiile masive făcute în Brazilia, în cadrul Jocurilor Olimpice, în infrastructura de sport care acum se pierde şi nu exclude acest scenariu şi în cazul Arenei Chişinău:

„În Moldova, cu un nivel atât de inferior de dezvoltare economică, o să vedem la fel arena împăinjenită şi acoperită cu verdeţuri”.

### Vezi și... ### Arena Chişinău pe un teren de zece ori mai mare decât e nevoie

Un recent studiu realizat de Centrul Expert-Grup arată că proiectul Chişinău Arena, alături de alte iniţiative lansate în ultima vreme de democraţi, „Prima Casă” sau „Drumuri bune pentru Moldova”, expune economia unor riscuri majore, întrucât cresc deficitul bugetar.

Concluzia experţilor e că promovarea acestor iniţiative electorale pe fondul suspendării unei bune parţi din asistența financiară externă, va diminua substanțial creşterea economică cu care se laudă guvernarea.