Ambasada Moldovei în Rusia: Mercenariatul se pedepsește cu închisoarea

Tineri din Rusia mobilizați de autorități după anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială.

În legătura cu lansarea mobilizării parțiale în armata rusă și desfășurarea campaniilor de recrutare, inclusiv în structuri militare private, Ambasada Republicii Moldova în Federația Rusă amintește cetățenilor moldoveni că cei care se implică în acțiuni militare pe teritoriul altor state sunt pasibili de pedepse penale.

Potrivit legislației moldovene, participarea mercenarului într-un conflict armat, la acțiuni militare sau la alte acțiuni violente se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani, iar angajarea, instruirea și finanțarea mercenarilor - de la 10 la 15 ani.

Ambasada face apel către cetățenii Republicii Moldova să contacteze reprezentanța de la Moscova dacă li se încalcă drepturile sau dacă au nevoie de suport consular.

Totodată, atenționează ambasada, persoanele cu cetățenie dublă trebuie să țină cont de faptul că pe teritoriul Rusiei sunt considerați cetățeni ruși, iar opțiunile Republicii Moldova de a le oferi asistență consulară sunt limitate.

R. Moldova condamnă mobilizarea parțială anunțată recent și organizarea unor referendumuri în teritoriile ucrainene controlate de Rusia.

### Vezi și... ### Cum sunt afectați moldovenii cu cetățenie rusă de mobilizarea lui Putin