În toiul dezbaterilor politice despre schimbarea procedurii de alegere a noului procuror general, ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Dereck J. Hogan, a ținut un discurs în fața studenților de la drept despre importanța reformării justiției în Republica Moldova. „Un sistem juridic imparțial stă la baza unei societăți democratice”, a fost mesajul cu care și-a început ambasadorul Hogan discursul, și nu întâmplător, a precizat el, or tocmai studenții de la drept sunt viitorii funcționari care urmează să pună în practică reformele începute astăzi.
Your browser doesn’t support HTML5
În discursul adresat viitorilor magistrați, procurori și avocați, ambasadorul SUA, Dereck J. Hogan, a insistat asupra importanței de netăgăduit a procesului de selectare și nominalizare a viitorului procuror general, aliniindu-se punctului de vedere împărtășit de majoritatea analiștilor că e vorba de un fel de „piatră de încercare” a trăiniciei noii guvernări și a schimbărilor așteptate în justiție. Cel care va conduce de acum încolo breasla ar urma să transmită societății mesajul univoc că oricine încalcă legea va fi tras la răspundere indiferent de statutul sau opțiunile politice, este mesajul oficialului diplomatic.
Desemnarea unui procuror general este doar primul pas în reforma extinsă, dar demult așteptată a sectorului justiției...
„Pentru început, Moldova are nevoie disperată de un procuror general permanent, cu adevărat independent, deschizător de drumuri. Proiectul de lege propus de Guvern în consultare cu publicul și coaliția de guvernare vizează limitarea influenței politice asupra selectării persoanelor în această funcție cheie și extinderea numărului de candidați calificați. E bine cunoscut faptul că desemnarea unui procuror general este doar primul pas în reforma extinsă, dar demult așteptată a sectorului justiției”.
Pe umerii viitorului procuror general va sta continuarea și, mai ales, ducerea la bun sfârșit a investigației în ce privește frauda bancară ce a făcut posibilă dispariția unui miliard de dolari din sistemul financiar moldovenesc. Ambasadorul Dereck J. Hogan nu a trecut cu vederea și fragilitatea coaliției politice de la Chișinău, precizând că partenerii externi ai Republicii Moldova sunt conștienți de faptul că partidele de la guvernare – PSRM și Blocul ACUM – încă învață să coopereze:
„Chiar și liderii coaliției au recunoscut comiterea unor greșeli, inclusiv în ce privește procesul de desemnare a unor membri ai Curții Constituționale. Cunoaștem cu toții că schimbarea fundamentală nu este ușoară, sunt însă pași care pot și trebuie făcuți acum. În sistemul judiciar nu-și au locul oameni cu integritate discutabilă, avere inexplicabilă, implicări politice sau etică profesională afectată. Cetățenii Republicii Moldova și, apropo, investitorii străini, au nevoie de un sistem juridic cu adevărat imparțial”.
După discursul în care, între altele, ambasadorul SUA le-a amintit studenților de la drept că de ei depinde dacă pe viitor justiția moldoveană va fi asociată cu „corupția sau implicarea politicului”, Dereck J Hogan i-a invitat pe viitorii funcționari din sistemul judiciar la dialog.
Presiunile politice asupra judecătorilor sau intenția de a micșora numărul de magistrați la Curtea Supremă de Justiție – sunt doar câteva dintre subiectele de care au fost interesați tinerii de la Facultatea de Drept a Universității de Stat. După prelegerea ținută în limba română de ambasadorul Hogan, am stat de vorbă cu o parte dintre studenții prezenți la discuție, pe care i-am întrebat cum văd ei provocările din justiție și, mai ales, felul în care noua guvernare încearcă să le depășească:
Eu cred că generația noastră este generația potrivită pentru schimbări...
„Persoanele care au venit acum la guvernare vor să-i pună pe cei din cercul lor de influență la poziții de conducere, ceea ce va duce spre același status-quo care a fost până în iunie. Cred că selectarea judecătorilor la Curtea Constituțională a fost un exemplu proeminent cum nu trebuie făcută această selecție. Eu cred că generația noastră este generația potrivită pentru schimbări.”
Europa Liberă: Cu ce ați începe Dvs. schimbarea?
„Cu subiecți imparțiali din plan internațional care ar putea să ofere sfaturi obiective și absolut imparțiale, pentru că asta ne lipsește nouă - să nu repetăm aceleași greșeli. Este nevoie de ceva nou și, sigur, cadre calificate de tineri, care să aibă o altă viziune. Nu are rost să fie tineri, dar care să repete aceleași viziuni”.
### Vezi și... ### Vlad Gribincea: „Politicienii trebuie să renunțe la controlul asupra justiției dacă vor o justiție cu adevărat independentă”Europa Liberă: Care este cea mai mare provocare a justiției astăzi?
„Cred că corupția care încă domină în țara noastră. Încă domină, cu părere de rău. Presupun că un pas bun a fost demiterea procurorului general și alegerea unui nou. Un alt pas important ar fi retestarea tuturor oamenilor care activează în acest sistem”.
### Vezi și... ### Mariana Kalughin: „Executivul și legislativul nu ar trebui să aibă un rol determinant” în numirea procurorului general
Ambasadorii americani la Chișinău au încetățenit tradiția de a comunica cu studenții despre problemele stringente ale societății moldave. La începutul acestui an, în ajunul alegerilor parlamentare, ambasadorul Dereck J. Hogan a ținut un discurs în fața tinerilor de la Facultatea de Științe Politice despre importanța scrutinului, relația Republicii Moldova cu Estul și Vestul, și cooperarea moldo-americană ce are și un echivalent în expresie valutară. Cei curioși vor găsi lesne o cifră de referință în cel mai recent interviu acordat Europei Libere de fostul ambasador moldovean în SUA, Ceslav Ciobanu, actualmente profesor universitar la Virginia State University din SUA.