Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău a ținut marți în fața studenților la „relații internaționale” de la Universitatea de Stat un discurs despre evoluțiile curente din Moldova, inclusiv despre pregătirile pentru alegeri anticipate. Derek Hogan nu a luat explicit partea vreunui concurent electoral, dar a menționat ca pe o evoluție semnificativă din ultima vreme alegerea Maiei Sandu președintă, repetând un cuvânt drag șefei statului: „corupția” – sau, mai exact, lupta împotriva ei.
Your browser doesn’t support HTML5
Statele Unite vor monitoriza foarte atent scrutinul parlamentar anticipat, a spus ambasadorul american, reiterând apelul către autoritățile moldovene să asigure un proces electoral liber, corect și transparent, în cadrul căruia toți candidații să poată concura în condiții egale, fără frică de hărțuire sau intimidare. Șeful misiunii diplomatice a spus că guvernul american este gata să conlucreze cu oricare guvern moldovean determinat să îmbunătățească viața oamenilor, să dezrădăcineze corupția şi să consolideze suveranitate țării și a subliniat că rezultatul alegerile din iulie trebuie să reflecte voința oamenilor. Derek Hogan a amintit că şi la scrutinul prezidențial din 2020 alegătorii moldoveni, care au participat în număr record, au cerut o guvernare mai responsabilă: „Dar acele apeluri au fost întâmpinate cu cinism și dorința de a sacrifica totul – de a face parteneriate cu forțele oligarhice, de a se supune influenței maligne din străinătate și chiar de a face amenințări la adresa independenței instituțiilor democratice din Moldova – toate pentru a păstra puterea politică cu orice preț. Din fericire, acele încercări au eșuat.”
### Vezi și... ### Mergem la vot cu o legislație încă ambiguă și deficitarăLa întrebarea dacă alegerile anticipate din 11 iulie ar putea schimba radical conjunctura politică a viitorului parlament, Ambasadorul american a răspuns, între altele, că mai important, ca rezultatele scrutinului, este nivelul înalt de participare a alegătorilor din țară și din diaspora.
Oamenii sunt interesaţi într-o schimbare a mentalității politicienilor
„Sperăm că aceste alegeri anticipate să ofere tuturor moldovenilor oportunitatea de a-şi determina viitorul. Asta este foarte important pentru că eu cred că majoritatea moldovenilor vrea ceva diferit. Oamenii sunt interesaţi într-o schimbare a mentalității politicienilor… Vor o luptă reală, subliniez, reală, împotriva corupţiei, o politică economică care ridică nivelul de bunăstare pentru toţi moldoveni şi nu doar o parte a clasei politice. Cred că diferența va fi într-o determinare să consolideze instituţiile democratice. Din această cauză, sper cu sinceritate că aceste alegeri vor oferi ceva diferit şi bun.”
Ambasadorul american a fost rugat să comenteze şi declaraţiile unor politicieni moldoveni, dar şi oficiali străini că prin luările de atitudine despre situația politică din R. Moldova Statele Unite s-ar amesteca în afacerile interne ale ţării. Derek Hogan a precizat că SUA în calitate de parteneri de dezvoltare au sprijinit R. Moldova încă de la declararea independenței sale şi sunt interesate de dezvoltarea ei în toate domeniile:
„Atunci când vedem că corupția, amestecul din străinătate din anumite ţări, încearcă să submineze independența, suveranitatea și instituțiile democratice ale R. Moldova, SUA, guvernul meu credem că avem responsabilitate în calitate de parteneri… Noi ne concentrăm pe principii democratice. Noi încercăm să susţinem instituţiile indepedente şi democratice… Când alte ţări sau când anumiți politicieni au anumite rezerve sau cred că pot pierde din cauza poziţiei noastre, desigur că critici la adresa noastră vor fi, dar asta nu schimbă politica noastră pentru că noi suntem aici nu pentru politicieni, noi suntem aici pentru oamenii R. Moldova.”
### Vezi și... ### Moldova, între „votul geopolitic” și „votul anticorupție”Amintim că recent Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, prin vocea purtătoarei de cuvânt a instituției, Maria Zaharova, a acuzat Statele Unite și Uniunea Europeană că se amestecă în mod direct în afacerile interne ale R. Moldova în ajunul scrutinului parlamentar anticipat. Diplomaţia de la Chişinău a respins aceste acuzaţii şi pretinsele presiuni venite din partea altor state în legătură cu organizarea alegerilor anticipate.