„Republica Moldova se află la încă o răscruce de drumuri” a scris ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, Dereck J.Hogan într-un comentariu pentru portalul Anticorupție.md, în care cere „aleșilor poporului” să respecte voința poporului și „să rezolve impasul” politic actual dintre Președinție și Parlament.
„Politicienii și infractorii corupți nu mai pot dicta cursul viitorului țării. Poporul Republicii Moldova merită și cere mai mult. Aleșii Republicii Moldova trebuie să respecte voința poporului, să rezolve impasul actual și să se apuce de lucru pentru a răspunde nevoilor urgente ale cetățenilor”, mai scrie ambasadorul american.
Pe 23 martie, se împlinesc trei luni de la demisia guvernului Chicu, când președinta Maia Sandu, care insistă pe organizarea de alegeri generale anticipate, va încerca din nou să obțină dizolvarea actualului Parlament.
### Vezi și... ### Maia Sandu: „Sutem în situația unui stat capturat”„Trebuie să lucrăm împreună pentru a lupta împotriva unei pandemii globale, pentru a ne apăra democrațiile, pentru a ne reconstrui economiile și pentru a inspira speranță tinerilor noștri. Și Statele Unite vor continua să fie alături de poporul Republicii Moldova în efortul lui de a construi un viitor mai luminos, mai liber și mai prosper”.
Ambasadorul reamintește că „Acum aproape doi ani, cetățenii Moldovei și-au scăpat țara de un temut oligarh” și că „Multe instituții de stat, inclusiv Curtea Constituțională, care au fost odată capturate, își exercită acum independența și lucrează pentru binele poporului și nu a intereselor egoiste și corupte”.
În acest context, Hogan ține să reamintească faptul că „instituțiile cu adevărat independente sunt un bastion împotriva derapajelor democratice și revenirii la un climat de frică”, făcând totodată, în deschiderea comentariului, și o trimitere la evenimentele din ultimul an, din Statele Unite.
„Republica Moldova nu este singura. Democrația este amenințată peste tot, inclusiv în Statele Unite. Vara trecută, milioane de oameni au ieșit în stradă în Statele Unite pentru a cere dreptate și egalitate rasială. Ca afro-american, înțeleg bine această moștenire și calea lungă ce ne stă în față. Iar în ianuarie, am fost cu toții șocați de asediul violent al Capitoliului, inima centrului guvernului SUA, pentru a împiedica transferul pașnic al puterii.
Chiar și după mai bine de 200 de ani, Statele Unite încă învață din greșelile proprii. După cum a spus recent secretarul de stat Blinken: „Nu ne ignorăm propriile eșecuri... și nici nu încercăm să le măturăm sub covor pretinzând că nu există. Le confruntăm deschis pentru ca lumea să le vadă. Este dureros. Uneori este urât. Dar astfel facem progrese. "
Textul integral al articolului, AICI.