Adrian Zuckerman, ambasadorul Statelor Unite la București, consideră că decizia de marți a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în cazul Kovesi „reprezintă un semnal de alarmă împotriva intervenției politicului în justiție în scopul evitării investigației penale”.
### Vezi și... ### România: Decizia CEDO care dă dreptate Laurei Kovesi are semnificații și juridice, și politice
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit că România a încălcat dreptul la un proces echitabil și dreptul la liberă exprimare prin decizia Curții Constituționale din 2018care a obligat la demiterea Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.
Laura Codruța Kovesi, care între timp conduce noul Parchet European, a contestat în ianuarie 2019 modul în care a fost revocată, susținând că procedura a încălcat drepturile omului, deoarece nu i s-a permis să conteste în justiție demisia și nici nu a fost citată la Curte Constituțională , neputându-se astfel apăra.
Kovesi a fost demisă în iulie 2018, la recomandarea guvernului social-democrat și în urma unei decizii a Curții Constituționale, care l-a obligat pe președintele Klaus Iohannis să semneze demiterea.
Marți, președintele Iohannis a salutat decizia CEDO și a arată că aceasta „nu poate rămâne fără consecinţe”, cerând reformarea Curții Constituționale a cărei credibilitatea a fost puternic zdruncinată.