Parlamentul de la Chișinău a votat miercuri în primă lectură un set de amendamente constituționale vizând sistemul judiciar, care ar trebui să elimine imunități pentru magistrați delincvenți, iar pe de altă parte să-i salveze pe judecătorii începători de testul de încercare de cinci ani în sistem. Amendamentele, promovate anterior și de socialiști, nu au trecut însă atunci testul Curții Constituționale, pentru încălcări de procedură, lucru care a și condus la nevoia unui nou vot în legislativ. Dar de ce este atât de importantă această inițiativă?
Your browser doesn’t support HTML5
Formațiunea PAS deținătoare a majorității parlamentare în legislativul moldovean crede că nu va putea porni reformele din sistemul judiciar fără aceste amendamente și puțini la Chișinău sunt cei care o contrazic.
### Vezi și... ### Pavel Grițco (avocat): Noi numai auzim de reforme, dar mari schimbări nu simtPerioada de probă de cinci ani, înainte de intrarea definitivă în meseria de magistrat, a fost criticată de-a lungul anilor atât de Comisia de la Veneția, cât și de justiția moldoveană, pentru că i-ar transforma, așa cum s-a văzut, pe judecătorii începători în persoane obediente. Imunitatea generală, la rândul ei, le asigură acestora o protecție prea extinsă, prin urmare amendamentul ar trebui s-o lase în vigoare doar pe cea funcțională, adică excluzându-se răspunderea pentru felul cum se judecă cauzele și lăsând-o pe cea pentru acte de corupție sau alte abuzuri mai serioase.
Prin altă schimbare – excluderea din consiliu de magistrați a membrilor de drept, adică a ministrului justiției, procurorului general și șefului de la curtea supremă - majoritatea parlamentară ar vrea să le lase magistraților un rol mai mare în administrarea sistemului, lucru pe care insistă de mai multă vreme și instituțiile europene, mai ales Consiliul Europei.
Omiterea unei vechimi de stagiu obligatoriu pentru a accede în instanța supremă e prevederea care ar trebui să slăbească puterea corporativismului din justiție, iar prin trecerea numirilor din CSJ (Curtea Supremă de Justiție) din prerogativa parlamentului în cea a șefului statului s-ar dori o mai mică influență a politicului asupra acestui proces.
Vor mai trece prin filtrul analizei integrității pe care îl face președintele țării
Majoritatea PAS, care și-a făcut din reforma justiției o prioritate, are de gând să inițieze, ca o măsură esențială ulterioară, o evaluarea externă a întregului corp de procurori și judecători. Ea a pornit la drum totuși cu acest proiect anume pentru că, vizând constituția, el are nevoie de șase luni pentru a primi avizul Curții Constituționale, așa cum a explicat azi în plen ministrul justiției, Sergiu Litvinenco: „Încă jumătate de an, toți ei vor mai trece prin filtrul analizei integrității pe care îl face președintele țării la numire, iar în raport cu ceilalți va trebui să fie aplicat totuși mecanismul de evaluare externă. Deci, aceste lucruri nu se exclude, ci se completează: o parte din magistrați ar putea fi filtrați prin intermediul procedurii de confirmare, ceilalți, fie că nu au împlinit încă termenul din 5 ani în meserie, fie care sunt în funcție până la atingerea plafonului de vârstă, rămâne deja la evaluarea externă”.
Pachetul cu toate aceste amendamente fusese trecut deja o dată, acum un an, prin legislativ, dar atunci de către socialiști, tot ei admițând însă și o serie de erori în procedurile ulterioare, lucru ce a făcut Curtea Constituțională să le invalideze votul.
### Vezi și... ### Monica Macovei despre evaluarea procurorilor: Dacă nu dai rezultate, îți dai demisiaTrecuți acum în opoziție, socialiștii promit să voteze din nou amendamentele, așa cum a dat garanții azi un socialist, Vlad Batrîncea: „Astăzi proiectul este votat în prima lectură, deci prin majoritate simplă. Săptămâna viitoare sau când vom trece la a doua lectură, va fi necesară majoritate constituțională și noi, firește, fiind cei care am inițiat adevăratele reforme în justiție, conforme cu opinia Consiliului Europei, evident că îl vom susține. Dar azi noi nu putem să participăm, din motivele pe care vi le-am explicat mai sus”, a declarat socialistul azi, în parlament, înainte ca formațiunea sa să părăsească sala, după o ceartă cu majoritarii pe chestiuni ce nu au avut însă legătură cu amendarea constituției.
Dacă se vor ține de cuvânt și vor sprijini, în lectura finală, textul de amendare, acesta va putea fi pus în aplicare, potrivit legii, abia peste jumătate de an. Majoritatea PAS nu deține suficiente mandate ca să poată promova astfel de amendamente, pentru ele fiind necesară o majoritate constituțională, de 67 de deputați. În ședința de azi, proiectul a fost sprijinit, pe lângă PAS, de formațiunea Șor, dar garanții că opinia acesteia va rămâne constantă în raport cu amendamentele nu există.
Motivul ce ar putea, pe de altă parte, să-i facă pe socialiști să se răzgândească, în ciuda promisiunilor de azi, să voteze proiectul în lectură finală e faptul că noua guvernare își va crea condiții legale pentru a înlocui, fără mari dificultăți, întreaga garnitură de magistrați din Curtea Supremă – instanța cea mai importantă din sistemul moldovenesc și care, dacă s-ar remania, ar putea declanșa transformarea întregii justiții. Prin urmare, soarta proiectului rămâne deocamdată incertă, cu toate asigurările și votările în favoarea lui de până acum.