Ședința conducerii lărgite a Partidului Social Democrat a decis că PSD rămâne strâns unit în jurul liderului său Liviu Dragnea după ce acesta a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu executare, în primă instanță.
La terminarea Comitetului Executiv al PSD, Liviu Dragnea a apărut pentru prima dată în public după hotărârea de joi a Înaltei Curți.
Fără cravată, fără ochelari, palid și nesigur pe el, Dragnea a avut totuși un discurs coerent, cu fraze scurte, prin care, simplificând a încercat să demonstreze că (1) este nevinovat; (2) că partidul e puternic și îl susține; (3) că a greșit urmând calea parlamentară pentru modificarea Codurilor penal și de procedură penală și că de-acum încolo lucrurile vor merge mai repede.
Președintele PSD a rezumat procesul condamnării sale în câteva propoziții din care rezultă că ar fi fost nedreptățit, eludând firește lucrurile complicate din dosarul angajărilor fictive, din perioada în care el era președintele Consiliului Județean Teleorman: este vorba despre două persoane pe care Dragnea le-a luat de la Direcția de Asistență Socială și le-a mutat la partid, continuând să fie însă retribuite din bugetul public.
Liviu Dragnea a precizat că toată discuția de vineri cu liderii partidului s-a desfășurat cu mandatul său pe masă. Altfel spus, s-ar fi oferit să demisioneze atât din fruntea PSD, cât și din cea de președinte al Camerei Deputaților, dar colegii lui s-au opus, pentru că există „riscul destructurării partidului”.
Șeful social democraților a amenințat că PSD va merge mai departe în lupta cu „statul paralel” și că va schimba Codul Penal, sugerând că o va face repede, fiindcă „abordarea procedural corectă din parlament” nu a fost suficientă.
E posibil deci ca guvernul să adopte o Ordonanță de Ugență pentru modificările de care au nevoie politicienii acuzați de corupție.
Comitetul executiv al PSD a adoptat o Rezoluție de susținere a lui Liviu Dragnea și a guvernului Dăncilă, în care se precizează că e nevoie de „finalizarea și accelerarea” modificărilor legilor justiției și a codurilor penale sub pretextul punerii lor în acord cu deciziile Curţii Constituţionale, a Curţii Europene Drepturilor Omului, a directivelor europene şi în conformitate cu „standardele în această materie ale Comisiei de la Veneţia”.
În documentul adoptat de PSD se subliniază că actuala majoritate parlamentară va „utiliza cu fermitate” toate procedurile posibile pentru „denunțarea abuzurilor din Justiție, realizate în baza unor protocoale secrete ilegale”.
Rezoluția conducerii social-democraților mai prevede „consolidarea autorităţii Curţii Constituţionale, astfel încât deciziile definitive şi obligatorii ale acestei instanţe supreme să fie respectate şi puse în executare de către toate autorităţile statului român”.
În spatele acestor enunțuri din documentul PSD se ascund de fapt amenințările de care Liviu Dragnea vorbea la marele miting de acum două săptămâni, că va merge „până la capăt” în lupta cu justiția, care-i amenință libertatea: mascrarea legilor anticorupție pentru salvarea lui și a celorlalți politicieni care au nevoie de sprijin pentru a scăpa de DNA.