Atacul de sâmbătă, cel mai mare de decenii lansat pe teritoriul Israelului, a mers în paralel cu eforturile diplomatice ale Statele Unite de a convinge Arabia Saudită să-și normalizeze relațiile cu Israelul, se arată într-o analiză Reuters. În schimb, Washingtonul oferă saudiților perspectiva unui acord pe securitate, care ar încetini sau chiar bloca procesul de apropiere dintre saudiți și iranieni.
### Vezi și... ### Război în Orientul Mijlociu. Israelul lansează o ofensivă de amploare„Indiferent câte acorduri de normalizare ați semnat (statele arabe cu Israelul), tot nu vor pune capăt acestui conflict”, a declarat Ismail Haniyeh, liderul Hamas din Gaza, la televiziunea Al Jazeera.
O sursă regională care cunoaște strategia Iranului și a grupării Hezbollah din Liban, susținută de Teheran, a declarat pentru Reuters: „Acesta este un mesaj pentru Arabia Saudită, care pare să se apropie de Israel, și pentru americanii care susțin normalizarea și sprijină Israelul. Iar mesajul este: nu va exista niciun aranjament de securitate în regiune fără participarea palestinienilor”.
„Ceea ce s-a întâmplat depășește însă orice așteptare”, a mai spus sursa. „Conflictul israelo-palestinian este acum într-un punct de cotitură”.
### Vezi și... ### Statele Unite condamnă atacurile teroriste asupra IsraeluluiDe luni de zile se întețesc actele de violență în Cisiordania ocupată de Israel: Israelul și-a intensificat raidurile aeriene, tot mai mulți palestinieni au comis acte de violență pe străzile din regiune, dar s-au înmulțit și atacurile locuitorilor așezărilor evreiești asupra satelor palestiniene. Condițiile de viață ale palestinienilor s-au înrăutățit semnificativ sub guvernul de dreapta al premierului Benjamin Netanyahu, iar procesul de pace este blocat de ani de zile.
Între timp, Arabia Saudită și Israelul au lăsat de înțeles că se apropie de un acord de normalizare a relațiilor bilaterale, iar surse bine informate au declarat anterior pentru Reuters că Arabia Saudită este atât de interesată într-un acord de securitate cu Statele Unite, că va accepta o normalizare a relațiilor cu Israelul chiar și în detrimentul intereselor palestiniene.
Laura Blumenfeld, analistă specializată în Orientul Mijlociu la Universitatea Johns Hopkins de la Washington, crede că organizația Hamas a atacat pentru că se simțea amenințată să devină irelevantă, pe măsură ce se normalizează relațiile dintre Israel și tot mai multe state arabe.
De ce acum?
Osama Hamdan, liderul Hamas din Liban, a declarat pentru Reuters că atacul de sâmbătă, 7 octombrie, ar trebui să convingă statele arabe că drumul spre pace este mai complicat decât cred ele.
„Cei care vor cu adevărat pace și securitate în regiune, trebuie să înțeleagă că acestea nu se vor obține decât în momentul în care se pune capăt ocupației israeliene” a spus Hamdan. „Unele state arabe par să trăiască însă cu iluzia că normalizându-și relațiile cu Israelul, ar putea ajunge să fie apărate de Statele Unite”.
La Ierusalim, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că „Israelul se va răzbuna crunt” pentru atacul palestinian, lansat în preajma împlinirii a 50 de ani de la izbucnirea războiului de Yom Kippur, când Siria și Egiptul au atacat Israelul la începutul celei mai importante sărbători religioase evreiești a anului.
Un reprezentant al organizației Hamas a făcut aluzie la războiul din 1973, declarând sâmbătă că „liderii rezistenței (palestiniene) au ales o zi în care inamicul este ocupat cu sărbătorile”.
După războiul de Yom Kippur din 1973, Egiptul a fost primul stat arab care a semnat un acord de pace cu Israelul (Camp David, 1978). Între timp, mai multe state arabe și-au normalizat relațiile cu Israelul, inclusiv unele din vecinătatea Arabiei Saudite (Emiratele Arabe Unite și Bahrain, 2020). Palestinienii, pe de altă parte, tot nu au perspectiva unui stat independent.
„Nu cred că acesta a fost motivul principal, dar prin atacul de sâmbătă, Hamas a transmis și Arabiei Saudite mesajul că soarta palestinienilor nu poate fi ignorată în cursul negocierilor privind normalizarea relațiilor (cu Israel)”, spune pentru Reuters, Richard LeBaron, fost diplomat american în Orientul Mijlociu, astăzi analist la „Atlantic Council”.
Rolul Iranului
Un membru al administrației Biden a spus reporterilor la Washington că este prea devreme să se discute despre posibilul impact al atacului grupării Hamas asupra negocierilor dintre Israel și Arabia Saudită privind normalizarea relațiilor bilaterale.
„Atacuri ale unor grupări teroriste cum este Hamas nu vor împiedica negocierile să se încheie cu un rezultat. Dar o să mai dureze” a spus oficialul, sub acoperirea anonimatului.
În trecut și premierul Netanyahu declara că palestinienilor nu trebuie să li se dea posibilitatea de a bloca vreun acord de normalizare a relațiilor dintre Israel și orice stat arab.
Reacționând la atacul surpriză de sâmbătă, Arabia Saudită a cerut ambelor părți „să pună capăt imediat ciocnirilor”.
Iranul, pe de altă parte, sprijină deschis cu arme și logistic gruparea Hamas, dar și o altă organizație extremistă, Jihadul Islamic. Pentru Teheran, atacul de sâmbătă a fost „un act de autoapărare” al palestinienilor. Iar un consilier al liderului spiritual al Iranului a spus că Teheranul va continua să-i sprijine pe palestinieni „până sunt eliberate teritoriile palestiniene și Ierusalimul”.
Sâmbătă, când atacul palestinienilor a început cu o ploaie de rachete lansate asupra Israelului, un oficial local declara agenției Reuters, sub anonimat: „Iranul are o mână în fiecare rachetă. Nu înseamnă că a ordonat atacul, dar este știut că înarmează organizațiile Hamas și Jihadul Islamic”.
Teheranul susține o serie de grupări extremiste în tot Orientul Mijlociu, ceea ce îi dă și multă influență regională, mai ales în Liban, Siria, Irak și Yemen, pe lângă Fâșia Gaza.
„Miza (Iranului) este de a bloca un acord între Israel, Arabia Saudită și Statele Unite”, spune și Dennis Ross, fost negociator pentru Orientul Mijlociu, astăzi analist la Washington.
### Vezi și... ### Are vreun impact războiul din Orientul Mijlociu asupra celui din Ucraina?