Linkuri accesibilitate

Întâlnire la nivel înalt | O nouă etapă a dialogului SUA-Arabia Saudită pe tema unui acord de securitate


Președintele american Joe Biden și prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman la reuniunea CCG+3 (Consiliul de Cooperare al Golfului), Jeddah, Arabia Saudită, 16 iulie 2022
Președintele american Joe Biden și prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman la reuniunea CCG+3 (Consiliul de Cooperare al Golfului), Jeddah, Arabia Saudită, 16 iulie 2022

Președintele Biden ia în considerare o întâlnire cu liderul de facto al Arabiei Saudite, prințul Mohammed bin Salman, în cadrul summit-ului G20 de luna viitoare, care va avea loc la New Delhi.

O întâlnire între cei doi lideri ar putea oferi un impuls semnificativ discuțiilor pe care Casa Albă le-a purtat cu guvernul saudit în efortul de a ajunge la un mega-acord care ar putea include garanții de securitate americane pentru Riyadh, precum și un acord de normalizare a relațiilor între Arabia Saudită și Israel.

Întâlnire la nivel înalt | O nouă etapă a dialogului SUA-Arabia Saudită pe tema unui acord de securitate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:15 0:00
Link direct

Un astfel de acord ar reprezenta un avans însemnat în ceea ce privește pacea din Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, Biden ar fi nevoit să supună cel puțin părți din acest acord aprobarii Congresului, unde mulți democrați au opinii foarte critice în legătură cu bin Salman, din cauza încălcărilor drepturilor omului și asasinării ziaristului Jamal Khashoggi. Oficialități americane declaraseră anterior că administrația dorește să încerce să finalizeze eforturile diplomatice cu Arabia Saudită înainte ca campania electorală prezidențială să acapareze agenda lui Biden.

Există încă mai multe aspecte nerezolvate, inclusiv un posibil tratat de apărare între Washington și Riyhad, precum și posibila susținere a Statelor UNite pentru un program nuclear civil care ar include îmbogățirea uraniului pe teritoriul Arabiei Saudite. Alte surse din administrație arată că o astfel de întâlnire este posibilă, dar au subliniat că nu a fost încă finalizată.

Ministrul israelian pentru Afaceri Strategice, Ron Dermer, a vizitat Washingtonul săptămâna trecută și s-a întâlnit cu Brett McGurk, consilierul lui Biden pentru Orientul Mijlociu, și cu Amos Hochstein, consilierul principal al președintelui pentru energie și infrastructură. McGurk și Hochstein, care conduc negocierile cu oficialitățile saudite l-au informat pe Dermer cu privire la stadiul discuțiilor.

O oficialitate americană a declarat că discuțiile americano-saudite se concentrează în prezent pe probleme bilaterale și nu pe normalizarea raporturilor cu Israelul. Dermer s-a întâlnit, de asemenea, cu secretarul de Stat Tony Blinken și a discutat problema normalizării raporturilor cu Arabia Saudită.

XS
SM
MD
LG