Andrei Năstase ţinteşte Primăria Chişinăului

Andrei Nastase

Liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr a cerut sprijinul formațiunii PAS a Maiei Sandu, dar şi al altor formaţiuni de dreapta proeuropene.

Partidul Platforma DA l-a anunţat astăzi pe liderul formaţiunii Andrei Năstase candidat la funcția de primar al Chișinăului. Andrei Năstase a cerut sprijinul formațiunii PAS a Maiei Sandu, pe care a sprijinit-o la rândul său în alegerile prezidențiale din 2016, dar şi al altor formaţiuni de dreapta proeuropene. Data alegerile anticipate din capitală încă nu a fost stabilită. Ele survin după ce primarul suspendat Dorin Chirtoacă și-a dat demisia luna trecută, spunând că vrea să strice în felul acesta presupusele planuri ale guvernării de a prelua primăria cu ajutorul dosarelor penale împotriva sa, dar fără alegeri.

Your browser doesn’t support HTML5

Andrei Năstase ţinteşte Primăria Chişinău


Am insistat mereu pe un candidat comun al dreptei proeuropene, pentru că doar împreună putem lua un scor bun, a declarat Andrei Năstase, anunțându-şi intrarea în cursa pentru mandatul de primar al capitalei care, speră el, sa fie disputat în ziua de 20 mai:

„Începem cu Chişinăul şi continuăm cu întreaga ţară. Campania noastră nu va fi doar una locală. Va fi una naţională. De aceea cerem sprijinul întregii societăţi, tuturor cetăţenilor, tuturor forţelor civice şi politice anti-oligarhice şi proeuropene şi, în primul rând, colegilor şi partenerilor noştri de la PAS. Alegerile de la Chişinău şi câştigarea lor reprezintă începutul sfârșitului acestui regim oligarhic.”

PAS şi PLDM au spus astăzi că îşi vor anunţa poziţiile referitoare la alegerile pentru municipalitate doar după ce va fi stabilită data scrutinului.

Analistul politic Igor Volniţchi e de părere că opoziţia proeuropeană ar trebui să meargă cu un candidat comun în această cursă, aşa cum a procedat şi la alagerile prezidenţiale când Năstase s-a restras în favoarea Maiei Sandu:

Igor Volniţchi

„Cert e că Andrei Năstase va avea mult mai multe şanse dacă va fi candidatul comun al dreptei proeuropene. Acesta este un examen serios pentru dreapta proeuropeană înainte de alegerile parlamentare. Dacă pică testul care îl presupune alegerile anticipate pentru funcţia de primar al Chişinăului, cu siguranţă se va poticni serios şi în alegerile parlamentare.”

Activistul civic Valeriu Paşa optează mai curând pentru o diversitate a candidaţilor forţelor proeuropene, cel puţin la prima etapă a scrutinului:

„Iar la final, dacă va fi într-adevăr acest pericol ca în turul doi candidaţi ai puterii, adică unul al socialiştilor şi altul al PD sau unul controlat tot de ei, s-ar putea să fie repetat scenariul de la prezidenţiale, important este să fie pus în faţă interesul alegătorilor, chişinăuenilor. Nu văd nici o problemă. Chiar cred că este foare bine să fie cât mai mulţi candidaţi.”

PPDA a ameninţat cu proteste dacă se va încerca obstucţionarea desfăşurării scrutinului la 20 mai, aşa cum prevede legislaţia.

CEC a anunţat săptămâna trecută că mai intai va face o estimare a costurilor alegerilor locale noi la Chișinău și Bălți, pentru care nu au fost alocate mijloace în bugetul de stat, și abia apoi va stabili data alegerilor. Această precizare a autorităţii electorale a trezit suspiciuni în rândul mai multor experţi şi politicieni, generând zvonul că alegerile în cele două municipalităţi ar putea fi amânate şi avea loc odată cu cele parlamentare.

CEC ar avea acum disponibile pentru alegeri locale jumătate de milion de lei, faţă de circa 9 milioane câte ar fi necesare, potrivit unor estimări, pentru a organiza alegeri în Chişinău şi Bălţi. Mingea se află așadar în grădina guvernului şi a parlamentului care ar urma să rectifice bugetul.

O eventuală amânare a alegerilor în cele două municipalităţi este inadmisibilă şi contrară legii, spune comentatorul Valeriu Paşa:

Valeriu Paşa

„Dacă se întâmplă acest lucru vorbim despre încă o etapă, dar peste care deja nu se mai poate trece, de uzurpare a puterii de stat. orice discuţie despre o eventuală nerespectare a legii, care este foarte precisă în privinţa alegerilor locale în Chişinău şi Bălţi, înseamnă un abuz nemaivăzut. Astfel de dicuţii nici nu ar trebui să existe într-o societate democratică. Or când mai vin aştia şi zic că uite costă 9 milioane de lei trebuie interziși în spaţiul public aceşti oameni care îşi permis să iasă cu argumente că nu avem bani pentru alegeri.”

Şi în opinia comentatorului Igor Volniţchi e puţin probabilă amânarea alegerilor locale:

„E prea riscant. Miza este mult prea mare şi orice tentativă de blocare a acestor alegeri va fi imediat trecută în contul guvernării, chiar dacă va fi adoptată de alte organe ale statului.”

Igor Volniţchi consideră mai realist scenariul sugerat astăzi de şeful statului Igor Dodon, cel de a organiza alegerile locale din cele două municipalităţi împreună cu alegerile parlamentare anticipate pe 20 mai:

„E ceva care ar conveni tuturor partidelor. O întrebare este doar în ceea ce priveşte capacitatea rapidă de pregătire de aceste alegeri a unor partide, în special al celor ce reprezintă dreapta preeuropeană, dar eu cred că şi ele ar trebui deja să fie pregătite întrucât au cerut insistent alegeri parlamentare anticipate pe parcursul ultimilor ani.”

Ce ar putea declanşa un scrutin parlamentar anticipat în mai? O demisie a premierului Pavel Filip, spune Igor Volniţchi:

„Dacă guvernarea va ajunge la concluzia că are nevoie de alegeri anticipate cu siguranţă vom vedea şi o demisie a premierului Pavel Filip”.

E un scenariu despre care se zvonește în culoare de mai multă vreme. Liderul PD, Vlad Plahotniuc, a respins însă de fiecare dată că ar ținti postul de premier şi a dat asigurări că Pavel Filip îşi va duce la bun sfârșit mandatul.