Andrei Spînu: „Riscul de deconectări masive există în continuare”

Președinta Maia Sandu a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate luni seară, pentru a discuta criza energetică.

Între timp, ministrul Infrastructurii Andrei Spînu a avertizat că „riscul de deconectări masive există în continuare” pentru că Energocom nu a reușit să procure electricitate suficientă, din surse alternative, nici pentru ziua de marti. „Vom avea iarăși un deficit” a scris Spînu pe Facebook.

Din 13 octombrie, 30% din necesarul de electricitate pentru malul drept sunt furnizate de România, după ce Ucraina a stopat exporturile de curent, din cauza infrastructurii distruse de atacurile rusești.

Vicepremierul Andrei Spânu a mai precizat că deficitul este acoperit în baza contractului de avarie semnat între Moldelectrica și România, costul energiei fiind între 190 și 348 euro/MWh.

Your browser doesn’t support HTML5

Criza energetică stinge lumina la Ungheni

În timpul ședinței Consiliului Suprem de Securitate, Marina Tauber, vicepreședinta Partidului Șor aflată sub control judiciar, a condus un nou protest antiguvernamental în fața Președinției, la care au participat sute de persoane, cu lumânări.

Scurtă istorie a unei crize

Vineri, 21 octombrie, compania Moldelectrica a anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice din R. Moldova. În paralel, furnizorul Energocom a comunicat tot vineri că există un deficit de electricitate pe piață, care nu este acoperit de livările suplimentare din România.

Și tot vinerea trecută, la Tiraspol, liderul regiunii separatiste, Vadim Krasnoselski, a anunțat că, începând de luni, 24 octombrie, Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan va livra malului drept al Nistrului numai 27% (în loc de 70%) din volumul de electricitate necesar, deoarece s-au redus livrările de gaze din Rusia.

Krasnoselski a mai spus că în noiembrie cantitatea de energie electrică pentru malul drept ar putea fi de cel mult 23%, dacă va fi menținut același volum de gaze rusești pentru regiunea transnistreană.