Linkuri accesibilitate

Partidul Șor și-a mutat corturile la procuratură, după altercații cu poliția



După altercații cu forțele de ordine, care le-au împiedicat accesul către Piața Marii Adunări Naționale, protestatarii Partidului Șor s-au întors din drum și și-au instalat corturile la sediul Procuraturii Generale
După altercații cu forțele de ordine, care le-au împiedicat accesul către Piața Marii Adunări Naționale, protestatarii Partidului Șor s-au întors din drum și și-au instalat corturile la sediul Procuraturii Generale

Simpatizanții Partidului Șor au organizat o nouă demonstrație antiguvernamentală la Chișinău, pe 23 octombrie, încercând fără succes să pătrundă în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN).

Poliția a oprit un marș al Partidului Șor la intersecția bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt cu strada Mihai Eminescu, împiedicând înaintarea demonstranților către PMAN.

Jurnaliștii au filmat scene în care forțele de ordine au reținut mai mulți participanți la marș. Autoritățile au spus că protestatarii ar fi atacat polițiștii.

Marșul condus de deputata Marina Tauber a început la Hotelul Chișinău, având ca țintă Președinția. Cordoane de polițiști și dube ale poliției au blocat înaintarea protestatarilor, după ce Poliția i-a avertizat că nu au voie să pătrundă în PMAN, pentru că acolo are loc un târg al produselor agricole.

După altercații cu polițiștii, care nu i-au lăsat să înainteze, participanții la demonstrație s-au întors din drum pentru a picheta Procuratura Generală, unde au instalat mai multe corturi.

Ceva mai târziu, Poliția a informat pe Telegram că a primit apeluri de la locuitori din zona protestului, care s-au plâns de zgomot, din cauză că protestatarii au organizat o discotecă în aer liber.

Fruntașă a Partidului Șor, Tauber a putut conduce demonstrația din 23 octombrie, după ce a fost pusă în libertate sub control judiciar, cu câteva zile mai devreme, în urma unei îndelungate perioade de arest la domiciliu.

Tauber este cercetată penal pentru presupusa falsificare a raportului financiar al formațiunii și presupusa acceptare cu bună știință a finanțării formațiunii de un grup criminal organizat.

Proaspăt eliberată din arest la domiciliu, deputata Marina Tauber conduce un nou protest antiguvernamental al Partidului Șor, Chișinău, 23 octombrie 2022
Proaspăt eliberată din arest la domiciliu, deputata Marina Tauber conduce un nou protest antiguvernamental al Partidului Șor, Chișinău, 23 octombrie 2022

A fost a șasea demonstrație în tot atâtea săptămâni organizată de formațiunea populistă a fostului bancher devenit politician, Ilan Șor, contra guvernării și a președintei Maia Sandu. Șor este principalul suspect în dosarele „furtului miliardului” și se ascunde de peste trei ani în străinătate.

Într-o serie de postări pe canalul său din rețeaua Telegram, Poliția a spus înaintea demonstrației din 23 octombrie că Partidul Șor ar pregăti o destabilizare. Partidul Șor a spus într-un comunicat că „respinge orice tentativă de destabilizare” și a acuzat puterea că ar încerca să compromită protestele „prin dezinformări și manipulări”.

Poliția a oprit un marș al Partidului Șor, înainte ca acesta să ajungă în Piața Marii Adunări Naționale, din Chișinău, pe 23 octombrie 2022 (imagine - Partidul Șor)
Poliția a oprit un marș al Partidului Șor, înainte ca acesta să ajungă în Piața Marii Adunări Naționale, din Chișinău, pe 23 octombrie 2022 (imagine - Partidul Șor)

Escaladarea tensiunilor între putere și partidul fugarului Ilan Șor

Demonstrația de pe 23 octombrie a avut loc la trei zile de la reținerea a 24 de organizatori ai protestelor Partidului Șor și sechestrarea a 3,5 milioane de lei în anchete ale Procuraturii Anticorupție.

Procurorii spun că banii confiscați în timpul unor percheziții pe 20 octombrie ar avea proveniență ilegală și că urmau a fi folosiți pentru plata participanților la protest. Într-o declarație sfidătoare, fugarul Șor, care se află într-o locație necunoscută, a spus că el a trimis la Chișinău 5,5 milioane de lei pentru transportarea și hrănirea protestatarilor.

17 dintre persoanele reținute în ancheta Procuraturii Anticorupție au fost plasate în arest la domiciliu, iar cinci – în arest preventiv în penitenciar, prin decizii ale magistraților Judecătoriei Ciocana.

Demonstrația din 23 octombrie urmează și unei intervenție a poliției cu o săptămână mai devreme, pe 16 octombrie, când a înlăturat corturile din fața Președinției și Parlamentului instalate de protestatari pe 18 și 25 septembrie. Poliția a intervenit după ce participanții la protest au instalat repetat corturi și în mijlocul străzii, blocând bulevardul Ștefan cel Mare.

Câteva organizații neguvernamentale au spus că înlăturarea corturilor protestatarilor de pe trotuar, unde nu împiedicau circulația, a fost o măsură „disproporționată”, în timp ce președinta Maia Sandu și premierul Natalia Gavrilița au respins aceste acuzații, lăudând forțele de ordine pentru că au intervenit „prompt”, „profesionist” și „în limitele legale”.

Istoria protestului Partidului Șor

Partidul Șor a început protestele pe 18 septembrie, acuzând guvernarea PAS și pe președinta Maia Sandu că nu ar face destul pentru a combate creșterea inflației și degradarea nivelului de trai. Dar participanții la demonstrații mai cer oprirea anchetelor de corupție împotriva liderului lor și altor fruntași ai formațiunii populiste.

Pe locul trei ca număr de mandate în Parlament, după PAS și Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, Partidul Șor are cei mai mulți deputați lipsiți de imunitate parlamentară în anchete de corupție.

Președinta Sandu și reprezentanți ai guvernării spun că protestele Partidului Șor sunt organizate de „hoți” îngrijorați de reforma justiției și lupta anticorupție, în speranța unei destabilizări a Republicii Moldova, pe fundalul agresiunii rusești contra Ucrainei.

XS
SM
MD
LG