Partidul Acţiune şi Solidaritate aflat la putere vrea să modifice, vineri, în legislativ legea cu privire la procuratură în ce priveşte evaluarea procurorului general, care să prevadă şi o posibilitate de demitere dacă această evaluare va fi negativă. Un alt proiect înaintat de PAS se referă la numirea membrilor Consiliului Superior al Procurorilor. Am întrebat-o pe preşedinta acestei autorităţi, Angela Motuzoc, ce crede ea despre aceste iniţiative legislative, dar şi ce comentarii are la criticile aduse marți de preşedinta Maia Sandu procurorilor.
Your browser doesn’t support HTML5
Angela Motuzoc: „Legea cu privire la procuratură care urmează a fi modificată și, respectiv, proiectul care a fost înaintat încă nu l-am văzut. Așa că să mă dau acum cu părerea eu, chiar și în calitate de președintă a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), nu pot. [Aștept] când va fi publicat și acest proiect, pentru că din câte știu a fost postat pe Facebook de către dl Litvinenco, însă nu este integral, după câte am văzut. Când va fi integral expus [atunci îl vom vedea]. Și apoi, iarăși, revenim, este un proiect. Acesta urmează să fie examinat în parlament, acea autoritate legislativă care se va pronunța asupra unei legi. Pentru că urmează a fi supus discuțiilor, clar lucru.”
### Vezi și... ### În disputa cu noua putere, „domnul procuror doar își extinde agonia”
Europa Liberă: Totuși, ce credeţi despre viteza aceasta de a veni, marți, cu inițiativa legislativă, o inițiativă, pe care, așa cum spuneți Dvs., nu ați văzut-o, și care se dorește ca deja vineri să fie discutată în plen? Cum vi se pare modul acesta de a acționa?
Angela Motuzoc: „Haideți să vă spun și altceva. De fapt, CSP-ul deja cred că de un an și jumătate a înaintat la Ministerul Justiției inițiative legislative de a fi excluși din componența CSP-ului ministrul justiției, avocatul poporului și președintele Consiliului Superior al Magistraților (CSM), din considerentul că în runda a patra de evaluare a GRECO, care ține de Consiliul Europei, s-au spus că nu este locul acestora în Consiliul Superior al Procurorilor.
În runda a patra de evaluare a GRECO s-au spus că nu este locul acestora în CSP…
Și acum, da, am văzut ceea ce scrie, din presă. Da, eu cred că vor fi invocate și aceste recomandări în parlament și de către deputați, pentru că deputații, de fapt, ne reprezintă poporul, așa cum au zis și ei. Se va examina și în caz că nu se va lua în considerare, atunci când vom vedea deja acel proiect final sau legea nemijlocită va fi adoptată, doar atunci CSP-ul va veni cu un aviz al său propriu.
Avem Curtea Constituțională care ulterior verifică legalitatea, dacă a fost corect sau nu adoptată această lege. Așa că să vă spun acum mai mult la acest capitol nu prea am ce.”
Europa Liberă: Una din prevederile inițiativei se referă la CSP. CSP-ul, care are un mandat expirat, dar totuși se dorește și reorganizarea acestui CSP. Credeți că trebuie să se facă intervenții în legislație?
Angela Motuzoc: „Să revenim la începutul întrebării Dvs. Am văzut și astăzi în presă că se spune că mandatul este expirat. Vă rog mult, și pe cei care ne vor asculta, să ținem cont de faptul că CSP-ul și-a început mandatul său de 4 ani, subliniez este de 4 ani, la 2 ianuarie 2018. În acest caz, suntem, practic, la sfârșit de mandat, care va expira la sfârșit de an, în decembrie.
În ședințele ulterioare ale CSP-ului vrem să anunțăm Adunarea generală. Și sperăm că situația epidemiologică în Republica Moldova ne va permite, într-adevăr, să desfășurăm Adunarea generală și vor fi aleși atât membri ai CSP, cât și membri ai colegiilor din subordine. Dar pentru aceasta avem nevoie, într-adevăr, de acea majoritate a procurorilor care să permită înaintarea pretendenților în cadrul acestor concursuri și să fie aleși de corpul de procurori. Așa că suntem în mandat deplin.
### Vezi și... ### Lupta cu corupția și „onoarea” ProcuraturiiNoi întotdeauna am fost pentru modificările normative, dar acele corespund legii – atât celei naționale, din țară, Constituției, cât și autorităților internaționale care au venit cu avize, cu recomandări. Asta, inclusiv în ceea ce privește componența CSP-ului, pentru că avem [recomandări] și la acest capitol. Puteți să consultați și avizul Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni (CCPE) din februarie 2020 care, de asemenea, s-a expus la acest capitol.
Ca să fac o incursiune. În 2019 a fost modificată componența CSP-ului la 15 membri. A fost o adresare din partea CSP-ului la CCPE, Consiliul Procurorilor Europeni. Respectiv ei au zis că ministrul trebuie de exclus, ceea ce v-am spus și la început, avocatul poporului, pentru că acela este, de fapt, în conflict de interese și președintele CSM-ului, ca să ajungem la cei 12 membri. Acum, însuși legislativul vine cu acest proiect de a modifica numărul și de a reveni la 12 membri.
Dar acum sunt și alte modificări, nu doar acestea, pe care v-am spus că o să le consult imediat ce o să văd proiectul nemijlocit și ce se va examina în parlament. Pentru că, de fapt, toți procurorii și cred că și ceilalți cetățeni sunt destul de interesați de ședințele care se fac în parlament și sunt urmărite. Astfel, cred că se vor lua în vedere și acele avize care au fost elaborate și de CSP.”
Europa Liberă: Miza mare a acestei inițiative, despre care se vorbește deja cu text deschis este, de fapt, evaluarea, sau posibilitatea de a evalua procurorul general, inclusiv posibilitatea ca, în cazul în care el nu va fi evaluat pozitiv, să poată fi demis. Vreau să vă întreb care este poziția Dvs. la acest subiect. Știm că în iarnă au fost niște inițiative, tentative de a încerca de a-l supune discuțiilor, dezbaterilor pe dl procuror general în CSP. Actualul cadru legal permite evaluarea lui, eventual demisia?
### Vezi și... ### Noul Ministru al Justiției înaintează proiectul de lege pentru sancționarea disciplinată a Procurorului General
Angela Motuzoc: „Iarăși ajung la 2019, pentru că deja avem un precedent la acest capitol, și anume cel care ține de evaluarea procurorului general. Aceste prevederi au fost declarate neconstituționale prin hotărârea Curții Constituționale din anul 2020. În calitate de președinte, vă voi răspunde: „Și atunci cu ce voi veni eu în cadrul ședinței?”. N-o să pot. Revenim la aceste întrebări deja când vedem o lege care este elaborată. De regulă, toate avizele sunt publice, cele ale Consiliului Superior al Procurorilor, și o să le puteți consulta.”
Europa Liberă: În ultimii ani s-a discutat foarte mult despre anumiți procurori care ar fi comis abuzuri, care ar fi instrumentat dosare calificate de dl Stoianoglo ca fiind politice. Acești procurori sau apărători de stat până la urmă dl procuror general spunea că o să fie analizată activitatea lor, vor fi deschise dosare disciplinare ș.a.m.d. Și din partea experților, a criticilor părerea este că nu s-a avansat în această direcție. Ce aveți Dvs. a le spune? De ce nu s-a avansat pe acțiuni disciplinare?
Pentru ședința următoare a CSP-ului avem 7 proceduri disciplinare pentru examinare…
Angela Motuzoc: „Pe procedurile disciplinare s-a avansat. Pot să vă zic că sunt multe acum în examinare pe ordinea de zi a Colegiului disciplinar. Și acolo, acei procurori cărora li s-au întocmit proceduri disciplinare, nu se prezintă sau depun cereri de amânare. Ca să vă fie mai clar, pentru ședința următoare a CSP-ului avem 7 proceduri disciplinare pentru examinare. Eu cred că acest număr ne spune ceva - că ele sunt, de fapt, spre examinare, însă ele urmează calea lor legală: Inspecția procurorilor, Colegiul de disciplină și etică și doar ulterior Consiliul Superior al Procurorilor. Și să nu uităm că avem și calea judiciară, la care ele sunt atacate și încă nu sunt definitive.”
Europa Liberă: Deci, cumva, unii vor grabă, pe de altă parte, există anumite proceduri?
Angela Motuzoc: „Este o procedură legală care urmează să fie respectată și, de fapt, pentru asta mizează CSP ca să fie garantat și dreptul procurorilor la un proces echitabil și ca să le fie asigurată și independența acestora. Dar, totodată, procurorii trebuie să înțeleagă că, de fapt, independența nu este un privilegiu pentru ei și, în caz că ei încalcă legea, atunci urmează a fi supuși răspunderii disciplinare sau penale.”
Procurorii trebuie să înțeleagă că, de fapt, independența nu este un privilegiu pentru ei…
Europa Liberă: Marți a fost ședința Consiliului Suprem de Securitate. V-au invitat, v-au întrebat cum vedeți lucrurile? Cum credeți că trebuie să fie acest dialog între instituții?
Angela Motuzoc: „CSP-ul nu este membru al Consiliului Suprem de Securitate, respectiv nici nu putea să fie invitat. Ca de fiecare dată o să subliniez că puterile în țară trebuie să colaboreze între ele prin criterii de bun-simț, de echilibru și de respect reciproc. Și vreau să zic în același context că forurile europene de fiecare dată au apreciat independența procuraturii. Și în acest caz mizăm, ca de fiecare dată, pe acel dialog interinstituțional corect, bazat pe lege și în spiritul legii să fie.”