ANRE a publicat propriile calcule de majorare a prețului energiei de la Premier Energy și RED Nord 

Înainte de o ședință publică în care urmează să stabilească tarife noi pentru curentul furnizat de Premier Energy și RED Nord, Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE) a publicat pe site-ul său propriile calcule.

Astfel, tariful actual al curentului livrat de Premier Energy, cu distribuție pe 2/3 din teritoriul țării, ar urma să crească de la 2,17 lei/kWh în prezent la 2,64 lei/kWh, nu lla 2,71 lei cum a cerut operatorul.

### Vezi și... ### Victor Parlicov (expert): R. Moldova nu mai este o periferie a unui sistem energetic

În cazul operatorului Furnizarea Energiei Electrice Nord, tariful actual de 2,51 lei/kWh ar urma să fie ajustat la 2,86 lei/kWh, nu la 2,93 lei/kWh cât a solicitat acesta.

Tarifele mai mari cerute de furnizori se bazează pe scumpirea energiei procurate: dacă în luna martie R. Moldova achiziționa curent de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) - controlată de autoritățile transnistrene și firma rusească Inter RAO UES - la prețul de 53,5 dolari pentru un megawatt-oră, în aprilie prețul de achiziție a fost de 59.5 și în luna mai - 59,90 dolari pentru un megawatt-oră.

Tot începând cu luna mai, R. Moldova a început să procure 30% din curentul necesar din Ucraina, dar prețurile sunt mai mari. În iunie, compania ucraineană Energoatom livrează energie electrică Chișinăului la prețul de 77 de dolari pentru un megawatt-oră.

Un alt factor pe care s-au bazat solicitările de majorare a tarifului ale furnizorilor este creșterea cursului de schimb al dolarului.

Decizia finală a ANRE va fi anunțată în ședința publică de la ora 15.00.