Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) urmează să discute miercuri, 8 iunie, majorările la prețul electricității pentru clienții finali, cerute de companiile Premier Energy și Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE Nord), la numai o săptămână după ce a aprobat scumpirea gazului.
Premier Energy cere o scumpire cu peste 21%, iar FEE Nord cu 14%, ambele companii urmând să ofere kwh cu între 2,64 și 2,86 de lei. Principalul motiv invocat pentru a cere scumpirea este creșterea prețului pentru gaze naturale, aprobat deja de ANRE, dela 1 iunie. Dacă sunt aprobate, noile tarife la electricitate vor intra în vigoare tot de la 1 iunie, deci retroactiv.
Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, fostul director ANRE Victor Parlicov a spus că principalul factor la care fac referință cei de la Premier Energy este creșterea prețurilor de achiziție pentru energia electrică după luna aprilie, „pentru că până în luna aprilie noi achiziționam de la Centrala Termoelectrică Moldovenească (CTEM) cu un anumit preț, acolo, să spunem așa, tarifele au fost ajustate pentru a compensa creșterea prețurilor la energia electrică produsă de CET-uri local, deci ceea ce a fost în urma creșterii prețurilor la gaz în octombrie, noiembrie și mai departe. Respectiv, acum este vorba de o cerere care se bazează pe faptul că după luna aprilie au mai crescut și prețurile la energia electrică furnizată de Centrala Termoelectrică Moldovenească și de furnizorii din Ucraina.”
Expertul în energetică așteaptă să vadă proiectul de decizie al ANRE. El spune că, fără un proiect de decizie, e greu ceva de comentat. „ANRE ar putea, în general, să amâne o aprobare a tarifelor, pentru că, din câte înțeleg eu, și prețurile actuale de achiziție a energiei electrice din Ucraina și de la MGRES tot sunt relativ provizorii, adică sunt prețuri semnate, dacă nu greșesc, pe o lună în contractele respective. Și atunci, asta înseamnă că negocierile continuă și, respectiv, ANRE ar putea amâna luarea unei decizii până la clarificarea situației, până vom avea un preț stabil pe o perioadă mai lungă și atunci să ia decizia. Adică sunt posibile mai multe variante în această situație, de aceea nu vreau să comentez cifrele de la Premier Energy, cert este că, da, este o presiune pe creșterea prețurilor, fără doar și poate.”
Potrivit proiectelor de decizie publicate de ANRE, ar urma să fie aprobat un tarif de 2,64 lei per kWh pentru consumatorii Premier Energy, care livrează curent electric în centrul și sudul țării. Premierul Natalia Gavrilița dădea asigurări că autoritățile statului fac tot ce le stă în putere pentru a nu permite noi creșteri ale tarifelor la energia electrică. Victor Parlicov se arată surprins de aceste declarații.
Ar trebui amânată majorarea tarifelor până la adoptarea un preț stabil pe o perioadă mai lungă
Victor Parlicov: „Eu nu știu cum și cine se gândea că n-au să crească tarifele în condițiile în care prețurile chiar de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES), nemaivorbind că acolo mai este și contractul cu Ucraina, care livrează și mai scump, dar chiar și de la MGRES prețurile de achiziție au crescut, erau 53,5 dolari și acum, dacă nu greșesc, vreo 57 sau 58 de dolari. Și atunci cum poate asta să nu influențeze tarifele, nemaivorbind de faptul că o parte din volume se procură din Ucraina, respectiv nu ai cum să eviți o creștere de tarife în condițiile în care au crescut prețurile de achiziție a energiei electrice, costurile energiei electrice constituie cea mai mare parte a costurilor eligibile pentru tariful final?
Fostul director ANRE, Victor Parlicov crede că există rezerve de discuții și potențial de negocieri cu Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES)
Victor Parlicov: „Pentru că, începând cu 16 martie 2022, situația din domeniul securității energetice a Republicii Moldova s-a schimbat destul de semnificativ. Dacă până atunci noi eram într-adevăr expuși și puteam fi ușor șantajați cu sistarea livrărilor de energie electrică din stânga Nistrului, ceea ce ar pune în pericol securitatea, ceea ce într-adevăr ar putea lăsa o parte din consumatorii din Republica Moldova fără energie electrică, la momentul de față acest scenariu este practic exclus. Deci, la momentul de față, după sincronizarea rețelelor Ucrainei și Republicii Moldova cu rețeaua ENTSO-E, în cazul de față cu România noi mai avem contact, deci, Republica Moldova nu mai este o periferie a unui sistem energetic și stabilitatea curentului, și disponibilitatea energiei electrice pentru consumatorul din Republica Moldova tehnic este practic garantată. Da, vor apărea întrebări comerciale, da, ar putea să apară întrebări legate de preț, dar tehnic nu mai putem fi șantajați cu deconectarea energiei electrice și atunci, știind acest lucru, puterea noastră de negociere în raport cu CTEM a crescut imens și în raport cu autoritățile din regiunea transnistreană. Eu cred că este un moment oportun pentru relansarea discuțiilor și nu doar pe întreg palierul de negocieri, inclusiv cu Uzina metalurgică din Râbnița, dar în general pe un proces civilizat, un proces calm și pașnic de reintegrare a Republicii Moldova, inclusiv cu concursul Rusiei. Nu uitați de faptul că întreaga regiune transnistreană se ține, de fapt, atârnă de un singur contract, contractul prin care gazele naturale sunt livrate de facto gratuit în regiunea transnistreană.”
Moldova, Ucraina, Rusia- toate trei pot declanșa o criză umanitară în stânga Nistrului
Europa Liberă: Și Centrala termoelectrică de la Cuciurgan este cel mai mare consumator de gaze.
Victor Parlicov: „Exact, dar nu doar asta. Repet, doar pe acea livrare de gaz de facto gratuit în stânga Nistrului se ține toată economia lor, nu doar CTEM, care le aduce niște venituri prin faptul că livrează energie electrică pe partea dreaptă a Nistrului, pe asta atârnă și Uzina metalurgică care ar deveni necompetitivă pe piața metalelor, dacă ar plăti prețul real la energia electrică sau la gaze, pe asta se țin și exporturile lor de legume, cel mai mare exportator de legume fiind Tiraspoltransgaz-ul, pe asta se ține practic toată economia lor. Deci, dacă Republica Moldova la ziua de azi, fie Ucraina, fie Rusia, orișicare din acestea trei părți pot declanșa o criză umanitară în stânga Nistrului prin simplul refuz de a livra gaze naturale în această regiune.”
Europa Liberă l-a întrebat pe Victor Parlicov dacă ar putea exista interes din partea Rusiei pentru ceea ce se întâmplă în Republica Moldova cu resursele energetice?
Victor Parlicov: „Sunt absolut sigur că Rusia va fi preocupată, pentru că la moment Federația Rusă are o vulnerabilitate majoră în regiunea transnistreană atât din punct de vedere militar, pentru că acolo se află contingentul de forțe militare rusești care în principiu în cazul că există o decizie de intervenție militară din partea Ucrainei, ei sunt extrem de vulnerabili și nu vor putea face față. Singurul motiv de ce acest lucru nu se întâmplă la moment e pentru că Chișinăul nu vrea să permită o operațiune militară străină pe teritoriul său. Federația Rusă astăzi este extrem de vulnerabilă pe agenda transnistreană inclusiv militar, inclusiv înțelegând că în orice moment fie Republica Moldova, fie Ucraina poate declanșa o criză umanitară în regiunea transnistreană pe care Federația Rusă n-are s-o poată gestiona fiind ocupată cu războiul din Ucraina și neavând pârghii reale pe teren acolo ca să gestioneze acea criză în regiunea transnistreană. De aceea, eu cred că e necesar un dialog cu participarea Ucrainei, Federației Ruse și partenerilor occidentali, care să vizeze pregătirea de o eventuală criză umanitară, pentru că dacă ne vom pregăti de această criză umanitară șansa că ea se va întâmpla va fi mult mai mică. Și după asta, negocierea cu Federația Rusă la un proces pașnic, treptat, pas cu pas, de reîntregire a țării, inclusiv cu plecarea trupelor militare rusești, inclusiv cu integrarea economiei regiunii transnistrene într-un circuit economic normal cu malul drept, inclusiv cu integrarea treptată a Centralei Termoelectrice moldovenești în sistemul energetic nu doar tehnic, dar financiar în piața regională de energie electrică, toate lucrurile acestea trebuie să fie discutate. Și eu vă asigur că noi acum avem pârghii de influență mai multe ca niciodată până acum pentru a lansa această discuție și pentru a o duce la un bun sfârșit.”
Potențialul mediu anual al energiei solare în Republica Moldova este estimat la un nivel destul de ridicat, și anume 1200–1400 kWh/m2.
Victor Parlicov: „Energia verde poate substitui doar energia pe care o consumi, sigur că cea mai ieftină energie este energia pe care n-o consumi, dar există niște limite în care poți face eficiență energetică. Da, asta înseamnă să izolezi casa ca lumea ca să nu cheltui multă energie iarna s-o încălzești și vara s-o răcorești... Potențialul pentru Republica Moldova este de cel puțin 50 la sută, păstrând nivelul de confort actual. Dacă ne uităm la intensitatea energetică a Republicii Moldova, noi avem o economie care este de 3-4 ori mai consumatoare, mai energofagă pe un dolar de PIB produs, pentru că la noi cea mai mare parte de consum este consumul în scopuri casnice, consumul casnic final. Cea mai mare parte de energie pe care noi o consumăm e pentru încălzirea încăperilor, a doua mare parte e pentru transport.”
Nu doar Republica Moldova, toată lumea trece printr-o perioadă de prețuri înalte la energie
Premier Energy a cerut ANRE majorarea tarifului la energia electrică de la 2,17 la 2,71 lei/kWh. Un proiect în acest sens a fost publicat pe pagina instituției.
Eu cred că noi avem poziții de negociere destul de bune la moment
Victor Parlicov: „Am spus că ANRE ar putea lua această decizie, având în vedere că negocierile privind prețurile la energia electrică probabil că continuă. Repet, eu cred că noi avem poziții de negociere destul de bune la moment și, sincer vorbind, eu cred că noi am putea obține un preț mai bun, cel puțin să revenim cu cei de la CTEM la prețul de până în luna aprilie, respectiv în acest caz eventualele majorări de tarife, creșteri de prețuri reglementate ar putea fi dacă nu evitate complet, atunci, cel puțin, amortizate. În general nu doar Republica Moldova, toată lumea trece printr-o perioadă de prețuri înalte la energie. Eu vreau să vă spun că energia electrică din Republica Moldova este practic cea mai ieftină din Europa, poate cu excepția Ucrainei, deși consumatorul casnic din Ucraina este subvenționat la greu, dar dacă să ne uităm la prețul pe piața angro, eu cred că nu vom mai găsi o țară în Europa în care să livreze în așa proporții volume la prețul de 59 de dolari pe megawatt-oră, cred că acesta-i un preț la care cei din Europa ar visa, la dânșii prețurile sunt de 3, 4, 5 ori mai mari. Deci, noi avem prețuri relativ joase, doar că la noi economia este slabă, veniturile populației sunt slabe și vulnerabilitatea oamenilor la prețuri este mult mai mare decât în țările cu o economie mai sănătoasă.”
Fostul șef ANRE sugerează că guvernul trebuie să ajute persoanele nevoiașe, pe cei care au nevoie, dar cei care își pot permite și au posibilitatea să se descurce trebuie lăsați să se descurce de sine stătător. Eu cred că mecanismul de compensare cum a fost cu gazul, practic la toată lumea, este un mecanism care irosește o mulțime de bani publici pentru consumatorii care nu au nevoie de asta. Da, noi avem o mare parte de consumatorii care au nevoie de ajutor, dar haideți să ne focusăm pe ei și să le dăm lor mai mult decât să dăm tuturor dar mai puțin, întrucât nu ajunge la toți.”