ANRE aprobă o metodă de calcul care duce la mărirea prețului gazelor  

În așteptarea unei noi cereri de majorare a tarifelor la gaze, Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) a schimbat metodologia de calcul, acceptând să includă în tarif o serie de „devieri financiare”, costuri suplimentare invocate de furnizorul Moldovagaz de mult timp. 

Directorul ANRE pentru gaze naturale și energie termică, Alexei Taran, a explicat în ședința Agenției din 13 septembrie, că schimbarea trebuie să prevină pierderi ale întreprinderii moldo-ruse, care pot duce la întârzierea riscantă a plăților către concernul rus de stat Gazprom.

### Vezi și... ### Vadim Ceban: În ultimele 11 luni, R. Moldova a plătit Rusiei pentru gaze peste 750 de milioane de dolari  

Între altele, vor fi incluse în tarif cheltuieli adiționale de transport ajustate la rata inflației. „Anume devierile financiare se referă la toate componentele de cost ale furnizorului și automat prin includerea lor noi reducem din impact și dăm o viabilitate financiară furnizorului”, a afirmat Taran.

Nu este limpede cât de mare va fi impactul pe care modificarea metodologiei de calcul îl va avea asupra creșterii tarifelor, dar decizia ANRE a fost salutată de Moldovagaz.

Principala componentă a tarifelor rămâne însă prețul de achiziție a gazelor cerut de Gazprom. Moldovagaz plătește concernului rus de stat 1.882,78 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale livrate în septembrie, cu 424 de dolari mai mult decât în august.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, anunțase deja că va cere reglementatorului o nouă majorare de tarif de la 1 octombrie, de la 22,99 de lei pentru mia de metri cubi la 29 de lei, din cauza creșterii prețului de achiziție. Includerea în tarif a „devierilor financiare” poate justifica în prezent o majorare mai substanțială.

O directoare a ANRE, Violina Șpac, a sugerat însă că decizia de schimbare a metodologiei de calcul poate avea efect invers în vremuri mai bune.

„Este cea mai optimă decizie pentru ca ANRE să intervină atunci când este necesar și când prețurile de achiziție cresc sau atunci când scad. Consumatorul să simtă această intervenție la timp, iar furnizorul să poată achita achizițiile și să nu avem în fiecare lună aceste temeri că tariful nu o să acopere costurile de achizițiile a gazelor și că n-o să putem onora obligațiile față de Gazprom”, a spus Șpac.

### Vezi și... ### Din septembrie, Moldovagaz plătește mai mult pentru gazul rusesc

Chiar dacă tarifele vor crește și Moldovagaz va avea lichidități pentru achitarea consumului, autoritățile de la Chișinău sunt îngrijorate că Rusia poate micșora sau opri livrările de la 1 octombrie, cum s-a întâmplat în 2021.

Într-o postare pe Telegram, șeful Moldovagaz, Vadim Ceban a amintit că de la 1 octombrie se va modifica și formula de calcul al costului gazelor naturale, în conformitate cu termenii contractuali dintre Moldovagaz și Gazprom: 70% din preț se va forma în funcție de costul produselor petroliere (motorina și păcură) și 30% pe baza cotațiilor bursiere.

Vicepremierul Andrei Spînu a spus vineri, 9 septembrie, că trecerea la noua formulă trebuie să însemne o micșorare a prețului de achiziție a gazelor rusești. Într-o emisiune a televiziunii publice Moldova 1, Spînu a spus că 1 octombrie va fi un test care va arăta dacă înțelegerile de anul trecut cu Gazpromul rezistă.

### Vezi și... ### Foști angajați ai Moldovagaz judecați pentru escrocherie