Linkuri accesibilitate

Din septembrie, Moldovagaz plătește mai mult pentru gazul rusesc


Prețul de achiziție a gazelor se va mări cu 424 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze.
Prețul de achiziție a gazelor se va mări cu 424 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze.

Moldovagaz va plăti concernului rus de stat Gazprom 1.882,78 de dolari pentru fiecare mie de metri cubi de gaze naturale livrate în septembrie, a anunțat șeful de la Moldovagaz, Vadim Ceban.

Astfel, prețul de achiziție a gazelor se va mări cu 424 de dolari pentru mia de metri cubi de gaze, având în vedere că în luna august acesta era de 1.458,92.

Vadim Ceban a mai anunțat că Moldovagaz se află în proces de consultări cu Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în privința modificării Regulamentului privind furnizarea gazelor naturale. Furnizorul cere schimbarea principiilor de formare a prețului, după ce, anterior, Moldovagaz a invocat că tariful actual stabilit de ANRE nu acoperă costurile de achiziție și nici cele de transport, distribuție și furnizare a gazelor.

De la 1 octombrie, mai menționează Vadim Ceban, în conformitate cu termenii contractuali dintre Moldovagaz și Gazprom, se va modifica formula de calcul a costului gazelor naturale: 70% din preț se va forma în funcție de costul produselor petroliere (motorina și păcură) și 30% pe baza cotațiilor bursiere.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG