Linkuri accesibilitate

Sergiu Tofilat: Datoria malului drept la gaze a fost majorată artificial de Gazprom cu cel puțin 958 de milioane USD


Potrivit rapoartelor Gazprom, Moldovagaz ar avea o datorie de peste 8,5 miliarde de dolari
Potrivit rapoartelor Gazprom, Moldovagaz ar avea o datorie de peste 8,5 miliarde de dolari

Auditul datoriilor istorice ale Moldovagaz față de Gazprom ar urma „să scoată la iveală toate încălcările comise”, dar și unele „prevederi abuzive” din contractele pe gaze cu Gazprom, afirmă expertul în energetică, Sergiu Tofilat într-un interviu acordat Europei Libere.

Declarația a fost făcută în contextul semnării contractului între Agenția Proprietății Publice și două companii care urmează să facă auditul până la finele anului curent.

Expertul spune că principala provocare a companiilor selectate va fi acumularea probelor și a materialelor pentru a demonstra datoriile nejustificate față de Gazprom. Sergiu Tofilat a mai afirmat că, potrivit calculelor sale, datoria invocată de Gazprom a fost majorată în cursul anilor cu cel puțin 958 de milioane de dolari.

Sergiu Tofilat: Datoria malului drept la gaze a fost majorată artificial de Gazprom cu cel puțin 958 de milioane USD
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:16:13 0:00

Este a doua încercare de a realiza auditul internațional la Moldovagaz, după ce autoritățile moldovene au anunțat, la începutul lunii iunie, despre anularea unei licitații din lipsă de ofertanți, motivând că aceasta a eșuat din cauza războiului din Ucraina. Moldovagaz și Gazprom trebuiau să semneze până la 1 mai un acord de stingere a datoriei istorice a malului drept al Nistrului. Ar fi vorba de circa 720 de milioane de dolari, datorie cu care nu este acord Chișinăul.

Despre cele două companii care vor realiza auditul, Wikborg Rein Advokatfirma din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie, Sergiu Tofilat spune că sunt „serioase”, dar problema constă în felul cum vor fi „acumulate materialele”.

„Pentru a trage anumite concluzii și a demonstra ceva în judecată îți trebuie documente. Având în vedere faptul că multe ilegalități au avut loc în anii '90, unele chiar până la fondarea Moldovagaz, s-ar putea ca să ne confruntăm cu anumite probleme”, a spus Sergiu Tofilat.

Principalele declarații, pe scurt:

Poate fi auditul o garanție că Gazprom nu va opri gazul către R. Moldova cel puțin până la sfârșitul acestui an? Nu are nici o legătură una cu alta. Problema, atât pentru Gazprom, cât pentru Kremlin – că acolo se iau deciziile – este ce să facă cu Transnistria. Dacă Putin va dori să oprească livrările de gaze către R. Moldova în general, el va trebui să lase în frig și Transnistria.

Datoria malului drept a fost majorată artificial [de Gazprom] cu cel puțin 958 de milioane de dolari...

Despre ce ar putea scoate la suprafață auditul: potrivit estimărilor noastre, datoria malului drept a fost majorată artificial [de Gazprom] cu cel puțin 958 de milioane de dolari. Ceea ce trebuie să facă auditorii e să cuantifice, să calculeze care a fost prejudiciul, cu cât a fost majorată datoria, să facă un raport final care să confirme acest lucru, la care să fie anexate documentele confirmative.

Fie că ei [Gazprom] benevol șterg o parte din datoria la gaz, poate integral sau poate o să rămână ei datori și vor trebui să ne întoarcă niște bani. Fie mergem pe cale judiciară. Altă posibilitate nu există. Ca să poți scăpa de datorii, neapărat trebuie să faci auditul, să acumulezi documente și să înaintezi pretenții: „uitați-vă, după părerea părții moldovenești, s-a plătit mai mult decât datoria pe care o pretindeți voi”. Și dacă mai calculăm și penalitățile, credeți-mă că ieșim cu mult peste 1 miliard de dolari, mult peste 1 miliard.

Despre temele de discuții dintre Chișinău și Gazprom, după audit: Continuarea livrărilor și prețul de achiziție a gazelor, deși văd că ei nu sunt interesați de asta. Cel mai probabil vor continua să aplice același șantaj, cum s-a întâmplat după octombrie 2021.

Moldovagaz deja este în stare de insolvabilitate...

Despre pericolul falimentării Moldovagaz: La situația din 30 septembrie 2021, potrivit rapoartelor Gazprom, Moldovagaz avea o datorie de peste 8,5 miliarde de dolari, inclusiv 1,2 miliarde către Factoring Finance – compania fiică a Gazprom-ului. Patrimoniul Moldovagaz este de sub 700 milioane de dolari, potrivit raportului financiar. Adică datoria de acum un an era mai mare de peste zece ori decât patrimoniul întreprinderii. Moldovagaz deja este în stare de insolvabilitate. Alta e că această situație intră în vigoare atunci când creditorul, adică Gazprom, va înainta nota de plată. Până Gazprom nu face acest lucru, Moldovagaz se descurcă. (...) Gazprom, cel mai probabil, nu va face asta, deoarece Kremlinul va pierde o pârghie de șantaj în raport cu R. Moldova.

Despre gaze mai ieftine pentru Găgăuzia: Vreau să văd cum Kremlinul va da un preț diferit celor din Găgăuzia. Asta ar însemna că prețul dat R. Moldova este unul strict politic și nu economic.

Va avea sau nu R. Moldova gaz la iarnă de la Gazprom? [...] Dacă Federația Rusă își va menține intenția de a-și păstra influența în Transnistria, șansele noastre sunt foarte mari să avem gaz. Dacă Putin este gata să se retragă din Transnistria s-ar putea să ne confruntăm cu probleme. Nu mă apuc să ghicesc ce este în capul lui Putin, de aceea rămâne să vedem.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

Previous Next

XS
SM
MD
LG