ANSP: Focar de rujeolă în raionul Cimișlia

De la începutul acestui an au fost raportate 20 cazuri de rujeolă. Vaccinarea rămâne a fi cea mai bună metodă de apărare împotriva virusului.

De la începutul acestui an au fost raportate 20 cazuri de rujeolă. Vaccinarea rămâne a fi cea mai bună metodă de apărare împotriva virusului.

Opt copii, cu vârste între 2 și 17 ani, din raionul Cimișlia s-au îmbolnăvit de rujeolă de la începutul acestui an. Alte șase cazuri sunt în proces de investigare, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. În total, de la începutul anului au fost înregistrate 20 cazuri de boală.

Potrivit medicului epidemiolog al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Laura Țurcan, primul caz de import în raionul Cimișlia a fost înregistrat în luna februarie, iar alte 7 în luna martie.

„Copiii sunt din 4 sate și învață în același gimnaziu. Cazurile sunt legate între ele”, a declarat pentru Europa Liberă, Laura Țurcan.

În anul 2024, în R. Moldova au fost confirmate 216 cazuri de rujeolă, dintre care 17 de import, în timp ce în anul 2023 au fost doar 3 cazuri.

Laura Țurcan explică această creștere prin faptul că cele mai multe cazuri au fost confirmate în cercurile de refugiați de etnie romă, care nu au fost vaccinați. Cel mai mic pacient cu rujeolă care s-a îmbolnăvit în anul 2024 avea doar 4 luni, în timp ce prima doză de vaccin rujeolic se administrează la 12 luni.

România a raportat anul trecut 30.692 de cazuri, ceea ce reprezintă 77,8% dintre toate cazurile de rujeolă din UE. Laura Țurcan spune că țara vecină se confruntă cu o creștere a cazurilor de rujeolă începând cu anul 2019.

Creșterea cazurilor din țara vecină afectează și R. Moldova, întrucât foarte multe persoane călătoresc.

„Rujeola s-a întors”

Întreaga regiune europeană se confruntă cu o creștere a numărului de cazuri de rujeolă. În anul 2024 au fost înregistrate 127.350 de cazuri de rujeolă, un număr dublu față de cazurile raportate în 2023 și cel mai mare număr din 1997, potrivit unei analize a OMS și UNICEF.

Mai mult de 40% din cazurile raportate sunt copii cu vârsta sub cinci ani, iar mai mult de jumătate din cazurile raportate au necesitat spitalizare. Potrivit datelor preliminare din 6 martie 2025, au fost raportate 38 de decese.

„Rujeola s-a întors și este un semnal de alarmă. Fără rate mari de vaccinare, nu există securitate sanitară”, a avertizat directorul regional OMS pentru Europa Hans Henri P. Kluge.

Rujeola este unul dintre cele mai contagioase virusuri ce afectează oamenii. O persoană infectată este contagioasă cu patru zile înainte ca boala să fie confirmată și patru zile după. Aceasta poate îmbolnăvi alte 18 persoane.

Pe lângă spitalizare și decesul cauzat de complicații, inclusiv pneumonie, encefalită, diaree și deshidratare, rujeola poate provoca complicații de sănătate pe termen lung, cum ar fi pierderea vederii. Vaccinarea rămâne a fi cea mai bună metodă de apărare împotriva virusului.

Copiii din R. Moldova sunt vaccinați împotriva rujeolei la 12 luni, la 6-7 ani și 15-16 ani și pentru fiecare categorie de vârstă, rata de vaccinare este diferită.

De exemplu, rata de vaccinare cu vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) a copiilor de până la un an în anul 2023 a fost de 85%, pentru cei de 7 ani - 93% și pentru cei de 15 ani - 92%. Autoritățile din sănătate își doresc să atingă o rată de vaccinare de 95%.

📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te