Antony Blinken: Negocierile de armistițiu ar putea fi „ultima șansă” de a elibera ostaticii israelieni

Secretarul de Stat SUA, Antony Blinken (stânga), s-a întâlnit la Tel Aviv cu președintele Israelului, Isaac Herzog (dreapta), 19 August 2024.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că acum este „probabil cea mai bună, poate ultima ocazie” de a asigura un acord de încetare a focului și eliberarea ostaticilor din Gaza. Blinken se află iarăși în Orientul Apropiat, într-o nouă încercare de a obține un armistițiu Israel - Hamas.

Antony Blinken se află în a noua misiune urgentă în Orientul Mijlociu. Vizita are loc la câteva zile după ce mediatorii, inclusiv din Statele Unite, s-au arătat optimiști că s-ar putea ajunge la un acord.

Hamas, considerată grupare teroristă în SUA, UE și Israel, a transmis însă că are nemulțumiri serioase față de cea mai recentă propunere, iar Israelul a spus că există domenii pe care nu este dispus să le negocieze.

Călătoria șefului diplomației SUA vine și pe fondul temerilor că un război regional ar putea izbucni în cazul unui atac direct al Iranului asupra Israelului.

„Acesta este un moment decisiv, probabil cea mai bună, poate ultima, ocazie de a-i aduce pe ostatici acasă, de a obține o încetare a focului și de a pune pe toată lumea pe o cale mai bună către o pace și securitate durabilă”, a spus Blinken în deschiderea discuțiilor cu președintele israelian, Isaac Herzog.

Negocierile actuale de armistițiu au pornit de la o propunere a SUA, pe baza unui proiect al Israelului. Eventuala înțelegere de încetare a focului, promovată de președintele american, Joe Biden, prevede trei faze care vor include inițial o „încetare a focului completă” de circa șase săptămâni, în care va fi făcut schimbul unora dintre ostatici israelieni cu prizonierii palestinieni deținuți în Israel.

A doua fază ar implica eliberarea tuturor ostaticilor în viață și „încetarea permanentă a ostilităților”, iar a treia o inițiere unui plan major de reconstrucție pentru Gaza și înapoierea rămășițelor ostaticilor morți.

Autoritățile de la Washington speră să obțină un acord în termen de câteva zile, în speranța că o asemenea înțelegere ar descuraja Iranul să atace direct Israelul, după asasinarea a doi importanți oficiali Hamas și Hezbollah.

Optimismul american nu este însă împărtășit nici de Israel, nici de Hamas, care se acuză reciproc de blocarea unei înțelegeri de armistițiu.

Armata israeliană a lansat o campanie în Gaza pentru a distruge Hamas ca răspuns la atacul asupra sudului Israelului de pe 7 octombrie, în timpul căruia aproximativ 1.200 de israelieni au fost uciși și 251 au fost luați ostatici.

Ulterior, peste 40.000 de palestinieni au fost ucisă în Gaza de atunci în război, potrivit ministerului Sănătății condus de Hamas, care a inclus în bilanț și victime ale recentului atac de duminică, 18 august.

Un acord de încetare a focului convenit în noiembrie a dus la eliberarea a 105 ostatici în schimbul unei încetări a focului de o săptămână și eliberarea a aproximativ 240 de prizonieri palestinieni din închisorile israeliene. Israelul spune că 111 ostatici sunt încă deținuți, dintre care, 39 sunt cel mai probabil decedați.

Știre preluată de la Europa Liberă România.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te