Anul 2024 ar putea fi ceva mai răcoros, grație fenomenului La Niña (WMO)

Laguna Navarro din regiunea argentiniană Buenos Aires, secată din cauza fenomenului La Niña în decembrie 2022. După patru luni, meteorologii au anunțat sfârșitul unei lungi perioade de dominație a acestui fenomen.

Fenomenul meteo El Niño, care poate provoca manifestări extreme ca incendii și cicloane tropicale, ar putea ceda teren anul acesta mai răcoroasei La Niña, a spus luni Organizația Meteorologică Mondială (WMO).

El Niño este încălzirea naturală a suprafeței oceanului în Pacificul estic și central, în vreme ce La Niña se caracterizează prin temperaturi oceanice reci în zona ecuatorială a Pacificului, fiind asociată cu inundațiile și seceta.

WMO a spus că există șanse de 60% ca La Niña să se impună între iulie și septembrie, și de 70% să apară între august și noiembrie.

„Sfârșitul lui El Niño nu înseamnă o pauză în schimbările climaterice de lungă durată, căci planeta va continua să se încălzească din cauza efectului de seră”, a spus Secretarul-General adjunct Ko Barrett, potrivit relatării Reuters.

„Temperaturile excepțional de ridicate ale suprafeței mării vor continua să joace un rol important în următoarele luni”, a mai spus savanta.

WMO susține că ultimii nouă ani au fost cei mai calzi de când se fac măsurători, în ciuda efectului răcoritor al fenomenului La Niña, resimțit între 2020 și începutul anului 2023. (M.Ț.)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te