Linkuri accesibilitate

Februarie a fost cea mai călduroasă lună din istorie. Nu este singurul record


Iarna din acest an este considerată a doua cea mai călduroasă înregistrată vreodată în Europa, relevă măsurătorile serviciului Copernicus.
Iarna din acest an este considerată a doua cea mai călduroasă înregistrată vreodată în Europa, relevă măsurătorile serviciului Copernicus.

A doua lună a anului 2024 marchează noi recorduri de temperatură, devenind cea mai călduroasă din istoria măsurătorilor climatice.

În același timp, luna februarie este cea de-a noua lună consecutivă în care sunt înregistrate temperaturi record, neobișnuite pentru aceste perioade ale anului, susțin specialiștii serviciului european pentru schimbări climatice Copernicus. Măsurătorile relevă că luna trecută a adus o temperatură medie cu 1,77 de grade Celsius mai mare ca aceea din perioada pre-industrială (1850 - 1900). Față de perioada 1991 - 2020, temperaturile au fost cu 0,81 de grade Celsius mai ridicate.

În plus, temperatura medie globală pentru ultimele 12 luni - între martie 2023 și februarie 2024 - a atins un nou record, fiind cu 1,56 de grade Celsius mai înaltă față de nivelurile pre-industriale. Această situație plasează lumea temporar deasupra pragului critic de 1,5 grade Celsius, dincolo de care, pe termen lung, se așteaptă cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, notează The Guardian.

Copernicus precizează că temperaturile medii zilnice la nivel global au fost „excepțional de ridicate” în prima jumătate a lunii, depășind cu 2 grade Celsius nivelurile din 1850 - 1900, între zilele de 8 și 11 februarie. Totodată, aceleași temperaturi au fost cu 3,3 grade Celsius mai mari decât media înregistrată între 1991 - 2020 pentru luna respectivă, schimbările fiind semnificative în zona Europei Centrale și de Est.

Încă o iarnă caldă

Măsurătorile mai relevă că iarna europeană, din decembrie și până în februarie, a fost a doua cea mai caldă înregistrată vreodată pe continent. La finele lunii trecute, temperatura medie zilnică la suprafața mării a atins maxima absolută de 21,09 grade Celsius, precizează Copernicus.

Au crescut și temperaturile de la suprafața mării pentru luna februarie, în afara regiunilor polare, care sunt considerate cele mai ridicate de până acum, fiind vorba de 21,06 grade Celsius, față de recordul anterior de 20,98 grade Celsius stabilit în august 2023.

Directorul serviciului Copernicus pentru schimbări climatice, Carlo Buontempo, a declarat că, în aceste condiții, luna februarie „se alătură lungii serii de recorduri din ultimele luni”.

„Oricât de remarcabil ar părea acest lucru, nu este cu adevărat surprinzător, deoarece încălzirea continuă a sistemului climatic duce în mod inevitabil la noi extreme de temperatură. (...) Dacă nu reușim să stabilizăm aceste concentrații (de gaze cu efect de seră - n.r.) ne vom confrunta inevitabil cu noi recorduri de temperatură la nivel global și cu consecințele acestora”, a mai declarat Buontempo.

Dr. Friederike Otto, lector senior în știința climei de la Imperial College of London susține că această situație va continua, atât timp cât omenirea va arde combustibilii fosili, în loc să le înlocuiască cu „surse de energie mai durabile și regenerabile”.

„Până când nu vom face acest lucru, fenomenele meteorologice extreme intensificate de schimbările climatice vor continua să distrugă vieți și mijloace de trai”, notează Otto.

  • 16x9 Image

    Cristian Bolotnicov

    Sunt istoric devenit jurnalist cu timpul. Între 2021 și 2023, am lucrat ca reporter la Agora.md, acoperind teme de politică internă și externă, justiție și tehnologie. În prezent, sunt bursier în cadrul programului Vaclav Havel al Europei Libere.

XS
SM
MD
LG