Participanții nu au reușit să se pună de acord asupra declarației finale. Președintele conferinței, Sultan al-Jaber din Emiratele Arabe Unite, a dorit de fapt să încheie reuniunea celor aproape 200 de state la ora locală 11.00 (07.00 GMT), dar multe țări și-au manifestat dezamăgirea că textul nu merge suficient de departe în ceea ce privește angajamentele de a pune capăt utilizării combustibililor fosili.
Luni seară, al-Jaber, care este și șeful companiei petroliere de stat din Emiratele Arabe Unite, prezentase un proiect pe care Uniunea Europeană, guvernul german și zeci de alte state îl catalogaseră drept dezamăgitor și inadecvat. Organizațiile de mediu au fost și ele în mare parte indignate și au cerut îmbunătățiri.
Directorul general al COP28, Majid Al Suwaidi, a declarat marți că președinția summitului a dorit să includă „o mențiune istorică" privind viitorul combustibililor fosili în următorul proiect de text pentru un posibil acord, dar acest lucru depinde de cele aproape 200 de națiuni participante la discuții.
„La acest COP încercăm să facem ceva ce nu a mai fost făcut până acum, ceva istoric (...) anume să includem combustibilii fosili în text. Dacă vom reuși, va fi o realizare istorică”, a declarat el reporterilor.
Probleme funcționale și administrative
Peste 100 de țări participante la summitul COP28 privind clima de la Dubai au convenit să tripleze capacitatea de energie regenerabilă până în 2030 - unul dintre puținele angajamente care nu au stârnit prea multe controverse la conferință.
Dar au oferit puține detalii despre cum pot face ca o industrie care funcționează deja cu viteză maximă să-și accelereze dezvoltarea și mai mult.
„Este realist, dar sunt probleme care trebuie rezolvate: autorizații, contracte de închiriere, conexiuni la rețea", a declarat pentru Reuters Anders Opedal, directorul executiv al companiei norvegiene Equinor, un important dezvoltator de energie regenerabilă.
Energia regenerabilă este esențială pentru respectarea acordului climatic de la Paris din 2015 privind limitarea încălzirii globale. Și în timp ce energiile regenerabile sunt deja în plină expansiune, acest ultim obiectiv ar necesita ca implementările de energie solară și eoliană să se accelereze foarte mult.
Ținta de triplare ar aduce capacitatea globală de energie regenerabilă la cel puțin 11.000 de gigawați (GW) în doar șase ani - cu peste 20% mai mult decât proiecțiile actuale ale BloombergNEF, de aproximativ 9.000 GW până la acea dată.
Acest lucru ar însemna o creștere a investițiilor în surse regenerabile, care, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), au atins anul trecut 600 de miliarde de dolari la nivel mondial, într-o perioadă în care unii investitori se retrag din cauza costurilor mai mari ale împrumuturilor.
Dar problemele se extind mult dincolo de acest aspect. În întreaga industrie a energiilor regenerabile, există semne de tensiune. Aprovizionarea este deficitară, de la turbine eoliene la transformatoare. Există o lipsă de forță de muncă. Costul proiectelor eoliene și solare a crescut vertiginos. Iar opoziția locală față de marile proiecte energetice a încetinit birocrația stratificată cu procese care durează ani de zile pentru obținerea autorizațiilor.
De asemenea, dezvoltatorii se confruntă cu mari întârzieri în ceea ce privește conectarea la rețea. Iar noile linii de transport de înaltă tensiune care să reducă acest blocaj pot dura un deceniu sau mai mult pentru a fi planificate, autorizate și construite, ceea ce face ca obiectivul pentru 2030 să fie și mai dificil de atins.
„Nu văd semne clare că suntem pregătiți să depășim barierele pe care le-am identificat”, a spus Francesco La Camera, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energii Regenerabile. Partea bună, a adăugat La Camera, este că industria a depășit în mod regulat previziunile istorice de creștere și că există mai mult capital și mai mult sprijin guvernamental concentrat pe ea decât oricând.
Potrivit grupului de reflecție Ember, se așteaptă ca în 2023 să se adauge la nivel mondial o capacitate record de 500 GW de energie din surse regenerabile, față de 300 GW în 2022, 12 țări - inclusiv China, Brazilia, Australia și Japonia - urmând să depășească obiectivele naționale, potrivit acestuia.