Linkuri accesibilitate

Liderul COP28: Nu există „nicio dovadă științifică" pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili


Secretarul general ONU, Antonio Guterres, președinta CE, Ursula von der Leyen, și șeful COP28 din Emiratele Arabe Unite, șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, în Dubai, Emiratele Arabe Unite, 1 decembrie 2023.
Secretarul general ONU, Antonio Guterres, președinta CE, Ursula von der Leyen, și șeful COP28 din Emiratele Arabe Unite, șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, în Dubai, Emiratele Arabe Unite, 1 decembrie 2023.

Președintele summitului COP28 privind clima, Sultan Al Jaber, a șocat multă lume afirmând că nu există „nicio dovadă științifică” care să demonstreze că eliminarea treptată a combustibililor fosili este necesară pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale.

Viitorul rol al combustibililor fosili este unul dintre cele mai controversate subiecte cu care se confruntă țările în cadrul summitului COP28 privind clima. În timp ce unii fac presiuni pentru o „eliminare treptată”, alții cer să se folosească sintagma mai evazivă de „reducere treptată".

Combustibilii fosili, după cum rezultă din studiile științifice, trebuie să fie reduși rapid pentru a menține încălzirea globală sub 1,5 grade - obiectivul Acordului de la Paris privind clima, un prag peste care oamenii de știință avertizează că va fi mai dificil pentru oameni și ecosisteme să se adapteze.

Al Jaber a făcut aceste remarci în timpul unui panel de discuții pe teme de mediu, în 21 noiembrie, conform unei înregistrări video, transcrisă și publicată duminică de The Guardian. Atunci, Al Jaber a fost întrebat de Mary Robinson, fosta președintă a Irlandei și actuala președintă a Elders Group, un grup independent de lideri globali, dacă se va pune în fruntea mișcării de eliminare treptată a combustibililor fosili.

Al Jaber i-a răspuns lui Robinson că nu există dovezi științifice și nici vreun scenariu care să demonstreze că eliminarea treptată a combustibililor fosili ar fi eficientă în menținerea nivelului 1,5 grade. El a spus că se aștepta să vină la discuțiile reuniunii pentru a avea o „conversație sobră și matură", și nu pentru a valida „nicio discuție alarmistă”.

Un președinte și multe controverse

Președinția lui Al Jaber la summitul COP28 a fost controversată. El este ambasadorul Emiratelor Arabe Unite pentru climă și prezidează consiliul de administrație al companiei sale de energie regenerabilă, dar conduce și compania de stat Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC).

Al Jaber s-a referit la aceste comentarii într-o conferință de presă surpriză luni, pentru a-și apăra cu tărie încrederea și atașamentul față de știința mediului. „Am fost întotdeauna foarte clar cu privire la faptul că ne asigurăm că tot ceea ce facem este centrat pe știință”, le-a spus Al Jaber reporterilor. „Sincer, cred că este o anumită confuzie acolo, că prezentarea și interpretarea sunt greșite." El susține că a afirmat de nenumărate ori că „reducerea treptată și eliminarea treptată a combustibililor fosili este inevitabilă. De fapt, este esențială... trebuie să fie ordonată, echitabilă, corectă și responsabilă”.

...eliminarea treptată a combustibililor fosili este inevitabilă

Un purtător de cuvânt al echipei COP28 a afirmat duminică, într-o declarație pentru CNN, că „această știre este doar o altă încercare de a submina agenda președinției, care a fost clară și transparentă și este sprijinită de realizările concrete ale președintelui COP și ale echipei sale”. Al Jaber, a mai afirmat purtătorul de cuvânt al COP28, a susținut mereu „că reducerea și eliminarea treptată a combustibililor fosili este inevitabilă și că trebuie să avem în vedere pragul de 1,50C”, adăugând că „suntem încântați de progresele înregistrate până acum. Încercările de a submina acest lucru nu ne vor slăbi hotărârea".

Pentru Al Jaber și pentru Emiratele Arabe în ansamblu, confruntarea cu criticile din partea presei de acasă este o experiență fără precedent. Presa locală din EAU este în întregime deținută de stat sau afiliată la stat și adesea nu face decât să republice textual declarațiile guvernului. În trecut, criticii Emiratelor au fost reținuți la aeroport la sosire, deși multora li s-a permis accesul pentru summitul COP28.

Al Jaber are în continuare mulți susținători de profil înalt, inclusiv pe trimisul american pentru climă John Kerry, care s-a aflat în permanență în preajma lui pe măsură ce discuțiile au progresat.

Dar Al Jaber nu este criticat doar de presă. Fostul vicepreședinte Al Gore l-a criticat și el dur pe Al Jaber într-un interviu acordat AP, spunând că este „director general al unei companii petroliere care este, din multe puncte de vedere, una dintre cele mai mari și mai murdare din lume".

Luni, pe site-ul președinției COP28, din rezumatul primelor câteva zile de discuții rezultă că 22 de șefi de stat și miniștri au discutat despre „reducerea treptată a combustibililor fosili". În rezumat nu se menționează discuțiile despre „eliminare treptată”, cerută de mulți șefi de stat și de guvern și de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în timpul discursurilor de vineri și sâmbătă.

Oamenii de știință, activiștii și mai multe națiuni spun că petrolul, gazele și cărbunele trebuie eliminate treptat și înlocuite cu energia solară, eoliană și alte tehnologii regenerabile pentru a preveni supraîncălzirea planetei.

Se consideră că adoptarea unui acord referitor la rolul combustibililor fosili este considerat esențial pentru succesul discuțiilor ONU, care se încheie la 12 decembrie.

Datele care arată că 2023 va fi cel mai cald an înregistrat vreodată au adăugat un sentiment de urgență la discuții.

Conferința ONU privind schimbările climatice din acest an, găzduită de Emiratele Arabe Unite în Dubai, a fost cea mai mare organizată vreodată. Potrivit secretariatului ONU privind schimbările climatice, au fost înregistrate 97 372 de persoane, inclusiv aproximativ 52 000 de delegați de stat, precum și observatori și aproape 4 000 de jurnaliști.

Conferința este, astfel, de aproape două ori mai mare decât precedenta, organizată în Egipt, la care au participat circa 50 000 de persoane.

XS
SM
MD
LG