Apărătorii de la Azovstal, reveniți din Turcia, spun că se vor întoarce pe câmpul de luptă

Trei dintre cei cinci apărătorii Azovstal care s-au întors din Turcia, Lviv, 8 iulie 2023.

Cei cinci apărători ai combinatului Azovstal se vor întoarce pe câmpul de luptă. Anunțul a fost făcut de comandantul regimentului „Azov” Denis Procopenco.

După ce la 8 iulie apărătorii de la Azovstal s-au întors din Turcia în Ucraina, ei au anunțat că sunt gata să lupte în continuare.

„Noi ne-am întors și vom continua să ne facem lucru ” a declarat adjunctul comandantului „Azov” Sviatoslav Palamar. La rândul său Procopenco, comandantul regimentului „Azov”, a declarat jurnaliștilor că ei s-au întors în Ucraina cu acest scop: „Sigur (n.r. ne vom întoarce pe front). Pentru asta am revenit în Ucraina. Aceasta este scopul nostru principal”.

Alături de Procopenco și Palamar în Ucraina au revenit: Serghei Volinschii, Oleg Homeco și Denis Șlega.

Apărătorii de la Azovstal au fost capturați de militarii ruși în timpul bătăliei pentru Mariupol. În septembrie 2022, aceștia au fost eliberați într-un schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina. După efectuarea schimbului Zelenski a declarat public că militarii de la Azovstal vor rămâne în Turcia până la sfârșitul războiului.

Soldații ucraineni au fost evacuați din Mariupol, cedând Rusiei un oraș strategic


La 7 iulie 2023 Zelenski a avut o întrevedere la Ankara cu președintele rus Recep Erdogan. După aceasta întâlnire Zelenski a declarat la o conferință de presă că Ankara împreună cu Kievul lucrează asupra întoarcerii prizonierilor ucraineni acasă. La rândul său Erdogan a spus că planifică să discute prin telefon despre problema aceasta cu președintele rus Vladimir Putin.

Erdogan a mai declarat că Putin va efectua în august prima sa vizită în Turcia de la lansarea invaziei în Ucraina.

Ajungând în Kiev la 8 iulie Zelenski a declarat că împreună cu el acasă s-au întors și apărătorii de la Azovstal. Kremlinul a reacționat furios la acțiunea lui Zelenski, spunând că nu au fost informați despre eliberarea comandanților și susținând că acțiunea a încălcat un acord cu Ankara că vor rămâne în Turcia până la sfârșitul războiului. Liderii turci nu au comentat acuzațiile.

### Vezi și... ### Zelenski a revenit din Turcia alături de cinci apărători ai „Azovstal”, înfuriind Kremlinul