Aprobat de guvern – părinții care-și mută copiii la școli mai mari, din altă localitate, vor primi alocații bănești  

Copiii din satele Câmpul Drept și Beștemac, raionul Leova, merg la gimnaziul din Sărățica Nouă, după ce școlile din localitățile lor au fost închise, din cauza numărului mic de elevi.

Guvernul a aprobat alocații bănești pentru părinții cu elevi în școli mici, care își înscriu copiii la școli mai mari, în altă localitate. Motivația bănească pentru părinți se adaugă altor înlesniri oferite prin intermediul ministerului Educației pentru a „crește accesul la studii de calitate”. 

Potrivit hotărârii de guvern din 17 iulie, alocațiile vor putea fi acordate începând cu 1 septembrie 2024. Pentru a încuraja procesul migrării elevilor din școlile mici în cele mari, care pot fi dotate mai bine, ministerul Educației a propus ca mărimea alocației să fie, anul acesta, de 1000 de lei per elev mutat.

Sunt eligibile familiile din localități unde școala (cu ciclu primar și secundar) are mai puțin de 50 de elevi. Lista acestor școli urmează să fie actualizată în fiecare vară de ministerul Educației. În acest an, există 102, cele mai multe - în regiunea de sud, potrivit datelor autorităților din educație văzute de Europa Liberă.

Părinții care doresc să-și mute copiii, trebuie să depună personal asemenea cereri la școlile noi. Ministerul Educației și-a stabilit o dată limită, până pe 25 septembrie, pentru a anunța lista beneficiarilor de alocații.

Autoritățile spun că, în școlile mari, pot crea condiții mai bune de studiu, iar elevii care se mută vor fi hrăniți și transportați gratis.

Ministerul își propune să procure anul acesta 70 de autobuze școlare - 60 urmează să ajungă în R. Moldova în septembrie - și să investească, până în 2025, circa 14,5 milioane de euro în 35 de școli model, deschise în toate regiunile.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te