Secretara de Stat a Ministerului Educației, Valentina Olaru, a spus pentru Europa Liberă că documentul trebuie să fie aprobat de Guvern, după care vor începe colectarea listelor de la autoritățile locale. Potrivit ei, trecerea elevilor din școlile cu mai puțin de 50 de elevi la instituțiile de învățământ mai mari se va face în etape.
Alocațiile nu se vor acorda pe perioada vacanței de vară, în lunile iunie-august, iar Ministerul Educației va aproba și publica anual, până la 7 iulie, lista instituțiilor de învățământ primar și secundar (ciclul I și II) cu un număr mai mic de 50 de elevi.
Banii însă nu vor fi oferiți în cazul elevilor care au abandonat studiile, au emigrat sau în cazul absenteismului școlar (atunci când elevii lipsesc fără un motiv temeinic timp de trei zile consecutiv sau mai mult de 10 lecții pe parcursul unei luni). La fel, nu va fi tolerată nici fuga de la lecții, lipsa de interes și de motivație pentru studii.
Potrivit autorităților din educație, 102 școli au un număr mai mic de 50 de elevi, cele mai multe dintre acestea fiind în regiunea de sud a Republicii Moldova.
Reportaj// Copiii din satele Câmpul Drept și Beștemac, raionul Leova, merg la gimnaziul din Sărățica Nouă, după ce școlile din localitățile lor au fost închise, din cauza numărului mic de elevi.
În raionul Leova, sunt circa 47 de potențiali beneficiari ai alocațiilor oferite de minister, copiii din satul Cneazevca ar urma să meargă la altă școală, în toamna acestui an. Gimnaziul din localitate are acum 57 de elevi, care vin aici din trei sate.
„Nu este un proces simplu. Noi, de fapt, am vrut să salvăm școala din Cneazevca. Aici, condițiile sunt mai bune, este sală de sport, dar sunt foarte puțini elevi, atât vorbitori de limbă rusă, cât și română, în Sărăteni școala nu este mai bună”, a spus șefa Direcției Educație din Leova, Aliona Carafizi.
Pe de altă parte, în raionul Ungheni nu este nicio școală cu mai puțin de 50 de elevi, cele mai mici instituții având 70 de copii.
„Deocamdată, nimeni nu a manifestat interes pentru aceste alocații. Nu este o idee rea, dar trebuie promovată”, susține șefa Direcției Educație Ungheni, Iulia Pancu.
Potrivit ministerului Educației, cererile pentru acordarea alocației se vor depune personal de reprezentanții legali ai elevilor la instituția de învățământ primar și secundar în care vor fi înscriși.
Instituțiile vor transmite cererile organului local de specialitate în domeniul învățământului, care, până la 15 septembrie, le vor înainta spre aprobare Ministerului Educației. La rândul său, ministerul ar urma să anunțe lista beneficiarilor până pe 25 septembrie.
Pentru a încuraja procesul migrării elevilor din școlile mici în cele mari, ministerul le va oferi alimentație și transport gratuit. Autoritățile își propun să procure 70 de autobuze școlare - 60 urmează să ajungă în R. Moldova în septembrie 2024.
- Te-ar putea interesa și: Republica Moldova obține rezulte mai slabe la testul internațional PISA
De asemenea, autoritățile vor să investească circa 14,5 milioane de euro în 35 de școli model până în 2025. Conceptul prezentat de ministrul Educației, Dan Perciun, include facilități ca sere inteligente pentru orele de biologie, terenuri de sport cu piste de alergare, zone de odihnă pentru elevi și profesori. Pentru elevii cu necesități speciale, școlile vor fi dotate cu rampe de acces, lifturi, blocuri sanitare adaptate și dispozitive de asistare.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te