Aprobat: Pușcașii marini ucraineni se vor antrena în România

Pușcași marini ucraineni pe râul Nipru, în octombrie 2023.

Parlamentul de la București a aprobat cu largă majoritate de voturi cererea președintelui Iohannis ca România să găzduiască vreme de cel puțin doi ani o facilitate de antrenare a pușcașilor marini din Ucraina, pe fondul invaziei rusești.

Cererea aprobată marți de legislativ a fost cuprinsă într-o scrisoare trimisă de Iohannis parlamentarilor la mijlocul lunii trecute.

Președintele Iohannis susținea în scrisoare că evoluțiile recente ale războiului de agresiune dus de către Federația Rusă împotriva Ucrainei au evidențiat necesitatea intensificării și diversificării instruirii forțelor armate ucrainene.

În scrisoarea lui Iohannis se spunea că instruirea va avea loc timp de doi ani și poate fi întreruptă în orice moment, dacă România o va dori.

Facilitatea de instrucție marină pentru ucraineni, cum i se spune oficial, este condusă actualmente de Marea Britanie și Norvegia, cum reiese din scrisoarea lui Iohannis.

Parlamentul de la București a aprobat, de asemenea, la 1 octombrie, o contribuție suplimentară la noul comandament NATO de asistență și instruire în domeniul securității pentru Ucraina (NSATU).

Noua unitate, care a fost aprobată în această vară, are rolul de a furniza provizii și instruire forțelor ucrainene.

În cadrul efortului românesc, trupele ucrainene urmează să fie instruite la baza aeriană de la Câmpia Turzii din nordul țării, relatează dpa.

România este unul din aliații de nădejde ai Ucrainei vecine, de la invadarea acesteia de către ruși. Bucureștiul nu face publice în general modalitățile concrete prin care ajută militar Ucraina, dar câteva din acțiunile sale au ajuns în public, mai ales cele referitoare la antrenarea piloților pe avioane F-16 și donarea unui sistem antiaerian Patriot. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te