Linkuri accesibilitate

România ar urma să instruiască militari ucraineni și să găzduiască trupe americane speciale SEAL


Armata SUA ar putea trimite câteva zeci de militari de elită din trupele SEAL în România. Aceștia vor participa la activități comune cu Forțele pentru Operații Speciale ale Armatei Române, dar și cu cele ale Ucrainei.
Armata SUA ar putea trimite câteva zeci de militari de elită din trupele SEAL în România. Aceștia vor participa la activități comune cu Forțele pentru Operații Speciale ale Armatei Române, dar și cu cele ale Ucrainei.

Pe fondul războiul prelungit din Ucraina, România pare sortită să joace un rol încă și mai important în apărarea vecinei sale de la nord de agresiunea rusă. După toate aparențele, România va fi locul unde ucrainenii vor învăța metode de luptă modernă de la militarii occidentali.

Președintele Klaus Iohannis a trimis Parlamentului mai multe scrisori în care cere aprobarea pentru înființarea unor noi centre de pregătire pentru Armata Ucrainei, precum și pentru dislocarea unor militari americani din forțele pentru operații speciale ale Marinei SUA.

Primul centru este destinat pregătirii unor militari ai Forțelor Maritime ucrainene, conform Agerpres.

Șeful statului agumentează „că în urma analizei efectuate, a rezultat că România are posibilitatea de a contribui la Coaliţia pentru capabilităţi maritime prin găzduirea pe teritoriul naţional a facilităţii de instruire în domeniul maritim, precum şi prin sprijinirea procesului de instruire a militarilor infanteriei marine din Ucraina, în limita capabilităţilor existente”.

Centrul ar urma să funcționeze doi ani.

Potrivit scrisorii președintelui, România poate să înceteze oricând pregătirea ucrainenilor.

„Contribuţiile comunităţii internaţionale vor susţine operarea facilităţii, iar finanţarea şi planificarea sprijinului pentru dezvoltarea iniţială vor fi asigurate în totalitate de Marea Britanie”, mai scrie președintele Klaus Iohannis în scrisoarea înaintată Parlamentului.

Șeful statului cere aprobarea Parlamentului și pentru dislocarea în România a unui contingent american al Forțelor Navale Americane, pentru Operații Speciale.

Potrivit site-ului Monitorul Apărării, este vorba despre Naval Special Warfare Development Group, cunoscute ca trupele de elită ale Marinei Americane – SEAL Team Six.

Militarii din Forțele pentru Operații Speciale ale României și SUA au avut nenumărare misiuni în comun, inclusiv în Afganistan.
Militarii din Forțele pentru Operații Speciale ale României și SUA au avut nenumărare misiuni în comun, inclusiv în Afganistan.

Aceste forțe sunt principala componentă a Marinei Statelor Unite în cadrul Comandamentului Întrunit pentru Operaţiuni Speciale (JSOC), potrivit Monitorului Apărării.

„Prezenţa contingentului american va contribui la întărirea poziţiei României în cadrul parteneriatului strategic cu SUA şi va permite armonizarea procedurilor de instruire şi identificarea de modalităţi concrete de cooperare privind interoperabilitatea structurilor de forţe pentru operaţii speciale din Armata României şi Statele Unite ale Americii”, se arată în scrisoarea lui Iohannis.

Fost comandant al Componentei de Operații Speciale din Armata României, generalul de brigadă în rezervă Marius Crăciun spune pentru Europa Liberă că în România ar putea fi dislocați câteva zeci de militari de elită.

Fostul comandant al Componentei de Operații Speciale din Armata României, generalul (r) Marius Crăciun
Fostul comandant al Componentei de Operații Speciale din Armata României, generalul (r) Marius Crăciun

Forțele de elită ale Marinei Americane și Forțele pentru Operații Speciale ale Armatei Române au mai lucrat împreună, spune generalul Crăciun.

„Din punctul ăsta de vedere nu avem niciun fel de problemă. Am luptat împreună în Afganistan. Mi se pare o stare de normalitate. Am luptat cot la cot, am avut operații împreună și cu Navy Seal și cu US Army”.

Forțele pentru Operații Speciale ale Marinei în timpul unui exercițiu.
Forțele pentru Operații Speciale ale Marinei în timpul unui exercițiu.

Despre potențiala înființare a unui centru de pregătire pentru militarii din Marina Ucraineană, generalul de brigadă în rezervă Marius Crăciun crede că este un lucru bun pentru toți cei implicați:

„La Mangalia, avem condiții excelente. Avem ce învăța unii de la alții, și americanii de la noi, și noi de la americani. Și să învățăm și de la ucrainieni, că mai știu și ei un truc, două, că sunt deja de doi ani și ceva în război. Deci este win-win pe toată linia”.

Centru logistic pentru Armata Ucrainei, în România

În același timp, președintele României a cerut aprobarea Parlamentului și pentru aprobarea participării Armatei României la misiunea de Asistenţă de Securitate şi instruire NATO pentru Ucraina. (Security Assistance and Training for Ukraine – NSATU) chiar din acest an.

Astfel, Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii ar urma să pună la dispoziție infrastructura și echipamentele necesare pentru găzduirea şi operarea pe teritoriul naţional a facilității Logistic Enabling Node-Romania (LEN-R).

De asemenea, contribuția României la facilitatea logistică ar urma să fie compusă și din 100 de militari, inclusiv instructori.

La Baza Aeriană de la Câmpia Turzii sunt și militari americani.

Ei activează inclusiv la Centrul de activare logistică.

Cele două documente trimise de președintele Iohannis la Parlament au fost trimise Comisiilor de apărare ale celor două Camere ale Parlamentului. Acestea vor întocmi proiectul de hotărâre, urmând să fie înscrise pe ordinea de zi a plenului comun de luni, 23 septembrie.

Miercuri, 18 septembrie, conducerea celor două Camere ale Parlamentului a luat act și de decizia preşedintelui Klaus Iohannis de aprobare a tranzitării teritoriului naţional de echipamente şi bunuri materiale donate Ucrainei de către Suedia.

Armata cumpără zeci de amfibii de asalt din SUA

În condițiile în care în România se va înființa un centru de pregătire pentru Forțe Maritime, Ministerul Apărării Naţionale a cerut aprobarea Parlamentului pentru a cumpăra 44 de vehicule amfibii de asalt tip AAV-7, anunță TVR.

Televiziunea publică scrie că vehiculele ar urma să fie achiziționate de la Infanteria Marină a Statelor Unite ale Americii, prin programul de asistenţă de securitate Foreign Military Sales.

Amfibiile ar urma să coste de 210 milioane de dolari, fără TVA.

Potrivit documentului citat de TVR, CSAT a aprobat deja memorandumul privind suplimentarea cantității de vehicule de asalt amfibii tip AAV-7.

Articol preluat de la Europa Liberă România.
📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te
XS
SM
MD
LG