2024 ar putea deveni cel mai cald an din istorie, după o lună iunie-record

Esteban Rodriguez își șterge sudoarea de pe față într-o zi toridă la Calexico, California, SUA, pe 7 iulie 2024.

Luna trecută a fost cel mai fierbinte iunie de când se fac măsurători, a anunțat luni serviciul UE de monitorizare a schimbărilor climaterice, iar unii savanți anticipează că 2024 ar putea fi cel mai călduros din istorie.

Fiecare lună trecută din iunie 2023 – 13 luni la rând – a fost clasificată drept cea mai călduroasă de când se țin asemenea statistici, față de aceeași lună din anii trecuți, a spus Serviciul Schimbărilor Climaterice Copernicus (C3S) al Uniunii Europene, în buletinul său lunar.

Ultimele date sugerează că 2024 ar putea depăși 2023 ca anul cel mai călduros de când se fac măsurători, după ce schimbările climaterice provocate de oameni și fenomenul meteo natural El Niño au „împins” împreună în sus temperaturile înregistrate anul acesta – spun unii savanți, citați de Reuters.

„Estimez în acest moment la 95% șansele ca 2024 să întreacă 2023, devenind cel mai călduros an de când a început la mijlocul anilor 1800 măsurarea temperaturii la suprafața planetei”, a spus Zeke Hausfather, cercetător științific la organizația non-profit din SUA Berkeley Earth.

Reuters notează că clima schimbată a dezlănțuit deja manifestări meteo dezastruoase în 2024.

Pelerini musulmani se apără de soare la Mina, lângă Mecca, în Arabia Saudită, la 24 iunie 2024. Toată săptămâna aceea, temperatura maximă peste zi a fost acolo de peste 40 de grade.

Peste 1000 de oameni au murit de căldură în timpul pelerinajului musulman anual la Mecca, în Arabia Saudită. Decese din cauze căldurii excesive s-au înregistrat în capitala indiană New Delhi și în destinații turistice din Grecia.

În ciuda promisiunilor de a reduce încălzirea globală, țările lumii nu au reușit până acum să atingă acest scop colectiv, ridicând mereu temperaturile, vreme de decenii, amintește Reuters.

În ultimele 12 luni dinaintea lui iunie 2024, temperatura medie a globului a fost cea mai ridicată din istorie pentru o asemenea perioadă, cu 1,64 grade Celsius peste media dinaintea revoluției industriale, a spus luni C3S. (MȚ)

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te