Arena Chişinău pe un teren de zece ori mai mare decât e nevoie

Viitoarea sală polivalentă ar urma să fie construită între Stăuceni şi Chişinău, pe terenul Colegiului de viticultură

Deputaţii din opoziţie spun că ar fi o schemă de delapidare a statului.

Parlamentul a aprobat rapid astăzi decizia să aloce un teren din apropierea capitalei pentru construcția arenei sportive polivalente, Arena Chișinău. Promisă de Partidul Democrat de guvernământ săptămâna trecută, arena a devenit între timp ținta multor ironii: s-a descoperit că în prezentarea publică a proiectului președintele parlamentului, Andrian Candu, a folosit ca ilustrație niște imagini găsite întâmplător pe internet. Acestea înfățișează macheta altei arene, Arena Dunkerque, iar Candu le-a preluat fără măcar să anunțe și autorii – o firmă franceză de arhitectură. La votul de astăzi din parlament, s-au auzit însă și alte critici.​

Your browser doesn’t support HTML5

Arena Chişinău pe un teren de zece ori mai mare decât e nevoie


De fapt, criticile proiectului în parlament au început nu de azi, ci de ieri când liberalii au pretins că terenul proiectat să fie alocat arenei ar fi de cel puţin zece ori mai mare decât e nevoie. Se pune la cale o delapidare, au avertizat ei, iar tema a fost dezvoltată în dezbaterea de astăzi şi de un socialist, Vlad Bătrîncea:

„Poate noi şi dorim să-l votăm, dar am vrea să aflăm: 70 de ha este un teren foarte mare. În raza municipiului Chişinău doar la Stăuceni a mai rămas un astfel de teren. Şi, bineînţeles, nu este prima încercare de a scoate din circuit agricol acest teren.”

Se pare că opoziţia îi suspectează pe democraţi că ţintesc mai mult terenul decât să doteze statul cu o arenă sportivă cu adevărat necesară. Şi asta nu ar fi singura suspiciune. Proiectul ar putea fi lansat doar ca să ademenească voturile celor ce vor vedea în democraţi nişte guvernanţi capabili să atingă imposibilul, iar după alegeri să fie abandonat. Asta au pretins, de exemplu, liberal-democraţii şi comuniştii.

Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, a întrebat democraţii cu ce idee mai au de gând să-şi uimească electoratul în cele ce urmează...

„Dacă se dorea demult acest proiect, de ce nu l-aţi bugetat? Este un proiect cu foarte mare iz electoral,” a spus liberal-democratul Tudor Deliu.

Speakerul nu a părut să ia criticile foarte în serios. Întrebat de liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, cu ce idee mai au de gând democraţii să-şi uimească electoratul în cele ce urmează, Andrian Candu a răspuns:

„Dacă PD îşi va pune ca scop ca R. Moldova să-şi aibă astronautul său, cu siguranţă o să reuşească. Încă nu e gata proiectul, că suntem în faza studiului de fezabilitate.”

Pentru opoziţie, „Arena Chişinău” este, aşadar, un proiect eminamente electoral şi dubios din punctul de vedere al corectitudinii afacerii, chiar dacă nimeni nu-i pune la îndoială oportunitatea. Şi alte două proiecte lansate în ultima vreme de democraţi, „Prima Casă” sau „Drumuri bune pentru Moldova”, şi-au atras suficiente critici din partea opoziţiei şi societăţii civile, primul pentru că ar fi croit ca să avantajeze afaceriştii din imobiliare suspectaţi de apropiere de putere, iar cel de-al doilea pentru că de fapt nu ar fi capabil să rezolve grava problemă a drumurilor săteşti, ci se va reduce la o simplă campanie de tăiere de panglici plăcută văzului electoratului în ajun de alegeri.

Democraţii din parlament s-au opus astăzi cât au putut acestor critici, acuzând la rândul lor opoziţia că ar pune beţe în roate puterii, pe motiv că nu ar fi în stare nimic să edifice. Cât despre Arena Chişinău, democraţii se raportează la acest proiect ca la „o prioritate strategică a statului”, spre criticile unor sociologi care au sugerat democraţilor să consulte măcar sondajele pe care le comandă, ca să vadă că frământările cetăţenilor gravitează în jurul altor probleme, cum ar fi salariiile şi pensiile, corupţia şi şomajul.