Arena Chișinău prinde contur, dar nu se știe dacă statul va putea achita datoriile

Schița Arenei Chișinău. Stăuceni, 14 octombrie 2018

Constatarea aparține noul șef al Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Moraru.

Noua conducere a Agenției Proprietății Publice a pus la îndoială astăzi viabilitatea Arenei Chișinău, un alt proiect major al fostei guvernări PD. Într-o conferință de presă, noul șef al agenției, Eugeniu Moraru, a prezentat o listă lungă de deficiențe ale arenei sportive realizate printr-un parteneriat public-privat.

Your browser doesn’t support HTML5

Arena Chișinău prinde contur, dar nu se știe dacă statul va putea achita datoriile



Fără apă, canalizare, curent electric, fără branșament la conducta de gaze naturale, fără acces la comunicaţii şi la infrastructura rutieră – aşa arată la etapa actuală Arena Chişinău, a cărei finalizare guvernarea democrată o promitea pentru finele acestui an. Iniţial era planificată conectarea la utilităţi în septembrie. Numai că branșarea la utilităţi nu a fost nici planificată şi nici bugetată, motiv din care costurile totale de construcție a arenei polivalente depășesc plafonul inițial din deviz de 43 de milioane de euro. Cu această stare de lucruri se confruntă acum factorii decizionali de la Ministerul Economiei şi de la Agenţia Proprietăţii Publice.

La reţeaua de gaze Arena ar putea fi conectată săptămâna viitoare. Cu apa şi canalizarea lucrurile stau mai prost. În mai 2019, Guvernul condus de Pavel Filip a majorat costurile arenei cu încă 1,5 milioane de euro, bani programați pentru construcţia reţelei de aprovizionare cu apă şi canalizare. Acordul de realizare a lucrărilor de branșare nu a fost deocamdată semnat de Consiliul Municipal Chişinău. În ce priveşte energia electrică, Arena Naţională SRL, care administrează bunurile și mijloacele financiare din surse publice destinate construirii arenei polivalente, a semnat deja un contract cu furnizorul electric în valoare de 2,5 milioane de lei, sumă pe care compania ar urma ulterior să o returneze furnizorului.


Propunerile companiei turceşti de construcţii privind proiectarea şi construcţia căilor de acces urmau să fie transformate în proiecte tehnice de către Ministerul Educaţie care era gestionarul proiectului. Deocamdată există doar nişte schiţe, a menţionat Eugeniu Moraru, directorul Agenţiei Proprietăţii Publice:

„Chiar fiind dat în exploatare acest imobil, vă daţi seama nici să nu avem acces către arena principală, era să fie o problemă destul de gravă. Avem un suport destul de bun din partea companiei de construcţii pentru realizarea acestor căi de acces şi sperăm că vom reuşi să rezolvăm şi această întrebare.”

### Vezi și... ### Fostul spicher al Parlamentului, Andrian Candu, a apărat miercuri construcția Arenei Chișinău


Pentru construcţia Arenei polivalente statul a alocat 69 de hectare, dintre care deocamdată doar 10 hectare sunt ocupate de complexul sportiv. Pentru schimbarea destinaţiei terenului, care fusese agricol și a devenit alocat construcţiilor, statul a plătit 96 milioane de lei, a precizat Eugeniu Moraru.

Dacă statul eventual nu execută obligaţiunile financiare, acest teren poate fi privatizat, împărţit în parcele mai mici...
Eugeniu Moraru, șeful APP


„Dacă sumarizăm constatările, ce avem? Avem de fapt un teren trecut din domeniul public în cel privat, ceea ce înseamnă că dacă statul eventual nu execută obligaţiunile financiare, acest teren poate fi privatizat, împărţit în parcele mai mici şi privatizat precum şi bunurile imobile care vor fi construite acolo. Avem un edificiu în prezent practic neconectat la reţele de comunicaţie, fără personal dedicat în compania care urmează să gestioneze.”

Ce randament economic ar putea avea edificiul extrem de lăudat de fosta guvernare? Exploatarea Arenei, chiar la capacitate maximă, nu poate aduce venituri suficiente pentru achitarea datoriilor faţă de compania de construcţii. De fapt, nici nu a existat un concept, o viziune de valorificare a arenei şi a terenului aferent, a mai spus şeful Agenţiei Proprietăţii Publice.

Compania turcească Summa care efectuează lucrările de construcţii nu a reacţionat la noile constatări ale autorităţilor moldovene. Am încercat, dar fără succes, să obţinem o reacţie de la reprezentanţi ai fostei guvernări democrate. Deputaţii Sergiu Sîrbu şi Monica Babuc, fosta ministră a educaţie, nu ne-au răspuns la telefon.

Ministrul economiei Vadim Brânzan a spus că proiectul este nesustenabil...


La începutul lunii august fostul spicher Andrian Candu a apărat într-o dispună cu ministrul economiei Vadim Brânzan construcția Arenei Chișinău, spunând că noua putere nu înțelege cum funcționează un parteneriat public-privat și nici importanța unui complex polivalent. Candu a reacționat după ce Brînzan a spus că proiectul este nesustenabil şi a anunțat că va renegocia contractul cu antreprenorul turc Summa, ba chiar a cerut inițierea unei anchete pe marginea deciziilor luate de fosta guvernare.